fbpx
podkast

De mest populære artiklene mine i 2019

Èn artikkel fra sommeren 2017 ble blant de mest populære artiklene mine gjennom hele 2019. Den svarte på spørsmålet om hva podkast er for noe. Passer godt med at 2019 ble det store podkast-året her til lands.

Hvis du googler «hva er en podkast» er sannsynligheten stor for at du finner min artikkel blant de første. Derfor er det kanskje ikke så rart at artikkelen min med det samme navnet går igjen gjennom hele 2019. Og sammen med artikkelen «podkast-favoritter i 2019» som jeg skrev på tampen av 2018, er det disse to artiklene som går igjen gjennom hele 2019.

Og det er kanskje ikke så rart, for dette året her har virkelig handlet om podkast. Både fra uavhengige podkastere som meg selv, men ikke minst har mediehusene i år satset mye på lyd.

 

podkast

* Antall ganger norske medier har skrevet om podkast eller podcast. Kilde: Retriever

I oversikten under har jeg tatt for meg de tre – 3 – mest populære artiklene mine når det kommer til antall sidevisninger gjennom 2019. Omtrent halvparten av artiklene har jeg skrevet i 2019. Den eldste skrev jeg i 2014. Og veldig mange handler direkte eller indirekte om podkast.

Januar

Til tross for at podkast som teknologi og kanal har eksistert i mange år, er det fortsatt mange som ikke vet hva en podkast er for noe. Selv for jeg mange spørsmål om podkast. Og de kommer fra kvinner og menn. Unge og eldre. (Skrevet august 2017)

Hva er en podkast?

 

Alle historier har sin start og sin slutt. «Sky is the limit» er det noe som heter. Kanskje har Apple nådd «skyen» hva gjelder iPhone. Sannsynligheten for at du som leser det her har en iPhone er stor. Samtidig er sannsynligheten også økende stor for at du ikke har den siste versjonen. Og at du i økende grad vurderer om du skal «make the switch» over til en (kinesisk) konkurrent. (Skrevet januar 2019)

15 grunner til at 2019 er starten på slutten for iPhone

 

Abonnementsløsninger er ikke noe nytt. Vi har abonnert på aviser og medlemskap på treningssentre i en mannsalder. (Er det feil kanskje å skrive «mannsalder» i 2019 forresten)?  Men i takt med digitaliseringen av hverdagen, fallende omsetning (og effekt) på tradisjonell reklame og et økende «on demand»-konsumering av produkter, varer og tjenester, så øker også antall abonnement i rekordhastighet. Ikke minst digitalt.

For noen år siden kunne jeg kanskje telle antall abonnement på en hånd. Nå vet jeg egentlig ikke om jeg har full kontroll over antall abonnement jeg har. Som jeg betaler for. Før jeg får regningen. (Skrevet januar 2019)

«Death by subscription»

 

Februar

24. august skrev Kampanje om den nye reklamekampanjen til Rema 1000. Dette var Trys første reklameoppdrag for den gamle dagligvarekjempen. En kjempe som har kjempet litt i motvind i det siste, men som gjennom en storstilt «back to basics»-kampanje, skulle finne tilbake til sine gamle storhetsdager. (Skrevet august 2018)

Smarthus-spøken til Rema 1000 vil bli en suksess

 

Halvparten av oss sier opp på grunn av sjefen. Dårlig ledelse får folk til å slutte. Gallup har ført undersøkelser om arbeidstageres engasjement siden 2000, og resultatene viser at kun 15 prosent er engasjert i jobben sin. Trivsel og engasjement på arbeidsplassen er sjefens – eller lederens ansvar. En engasjert medarbeider er ikke nødvendigvis en produktiv medarbeider. Derimot er det mye forskning som tyder på at medarbeidere som trives og er engasjerte, er mer produktive. Og produktive medarbeidere har selvsagt da en positiv effekt på virksomhetens bunnlinje. (Skrevet oktober 2017)

3 enkle måter sjefen din kan bli kvitt deg på

 

Hvor mye vet vi om hva som kommer? Hvordan kunstig intelligens og digitalisering vil påvirke oss her i Norge og som en del av en stadig mindre verden? I hvilken grad kan vi stole på at våre politikere har tilstrekkelig kunnskap til å ta de rette beslutningene for oss? Eller at mediene skriver om det som virkelig er viktig og ikke bare det som gir klikk? (Skrevet februar 2019)

Retaildød og arbeidsledige Rema 1000-ansatte

 

Mars

Det er mange som ikke vet hva som kreves for å finne en podkast å lytte på, og hva man eventuelt trenger av utstyr. Om man må ha store digitale ferdigheter, med mer. Det er det jeg ønsker å belyse i denne saken her. Hva det er. Hvor stort podkast er i Norge, hvilke fordeler det er ved en podkast, og hvem det er som typisk hører på podkast i dag. (Skrevet august 2017)

Hva er en podkast?

 

Det er en stor ære å føye oss inn i rekkene av kvinner som har fått smake Eva Grinde sin penn i Dagens Næringsliv! Det er noen ting som vi syntes er spesielt ærefullt og som vi gjerne vil takke for :-)

Grinde velger å harselere med det faktum at vi er kvinner og gründere fremfor gå i dybden på temaene i boken vi har skrevet. Stor stas. (Skrevet mars 2019)

Glamorøse dager som foredragsholdere

 

Jeg holder mange foredrag. Jeg liker å holde foredrag, noe jeg tror er en forutsetning for å bli en god foredragsholder. «Øvelse gjør mester» er det noe som heter, og det gjelder for det meste her i livet. Om det handler om å gå fort på ski eller skøyter, bli en god selger eller leder, eller om det handler å skrive bloggposter – eller holde foredrag. Kunnskap om det du skal forelese om er også en forutsetning, men ingen garanti for at du leverer et godt foredrag. Jeg har hørt mange dårlige foredrag fra svært så kunnskapsrike personer. (Skrevet april 2014)

10 tips for å bli en bedre foredragsholder

 

April

Ordet podkast, eller podcast på engelsk, er satt sammen av intet mindre enn fire ord.

POD er satt sammen av tre ord; Portable on demand, som på norsk kan oversettes til bærbart når du vil. Og til slutt CAST, som er en forkortelse av broadcast, altså kringkastet. En podkast er da en program som kringkastes / sendes / distribueres. Men som du kan høre på akkurat når du vil, hvor du vil, og på den enheten du vil høre den på. (Skrevet august 2017)

Hva er en podkast?

 

Det har alltid vært noe å utsette på de smarttelefonene jeg har kjøpt eller testet. Men ikke denne gangen. Huawei P30 Pro er en fantastisk smarttelefon som jeg rett og slett ikke kan rose høyt nok opp i skyene.

Nydelig design. Strålende skjerm. Utrolig batterikapasitet og hele fire Leica-kameraer som tar fantastiske bilder. Og det stopper heller ikke der!

Huawei P30 Pro er en smarttelefon, men mest av alt et fantastisk kamera, som jeg definitivt skal gå til innkjøp av!

Jeg kan ikke forstå noe annet enn at dette er årets smarttelefon i 2019! (Skrevet april 2019)

Huawei P30 Pro er den beste smarttelefonen jeg noensinne har testet – Episode 21

 

20162017 og tidlig i 2018 skrev jeg om mine podkast-favoritter. Jeg antar at det vil dukke opp nye podkaster i 2019 også. I mellomtiden tar jeg med meg disse over i det nye året.

Da jeg skrev om mine podkast-favoritter for 2018, endte jeg opp på 16 absolutte favoritter. Nå teller jeg hele 29 favoritter. Fokuset på podkast som plattform har vært formidabel fra norske medier også. Giæver og Joffen har gått fra 1 til 5 episoder per uke. Aftenposten har lansert Forklart som går 5 ganger i uken. I tillegg til flere andre podkaster, som blant annet Serieprat. (Skrevet desember 2018)

Podkast-favoritter i 2019

 

Mai

Den største fordelen med en podkast er nettopp den muligheten det gir lytteren til å høre akkurat på det man vil. Når man vil, og på den enheten man vil. De mest typiske enhetene som benyttes til å høre på en podkast er smarttelefonen eller en datamaskin.

Ni av av 10 som hører på en podkast, lytter via hodetelefoner. En podkast er med andre ord en veldig nær og privat opplevelse. Og den typiske podkasten består gjerne av to eller flere mennesker som snakker sammen om et spesifikt tema. (Skrevet august 2017)

Hva er en podkast?

 

Av mine 29 favoritter er hele 15 norske. Jeg velger å tolke det som et kvalitetstegn. Mange av mine favoritter er samtidig ikke blant de mest populære (mest nedlastede) podkastene her til lands. Blant landets mest nedlastede podkaster i 2018, har jeg kun 1 av topp 10 inne på min favoritt-liste. (Skrevet desember 2018)

Podkast-favoritter i 2019

 

Gjest i denne episoden av Hans-Petter & Co er Anita Krohn Traaseth. Fra å være en forholdsvis ukjent person for 7 år siden – selv i IT-bransjen – ble hun rikskjendis på rekordtid da hun kort tid etter å ha blitt HPs første kvinnelige sjef i Skandinavia, lanserte sin egen blogg under navnet Tinteguri, med hjelp fra sin eldste datter.

I løpet av kort tid gikk også HP Norge fra å være et forholdsvis usynlig selskap i medier utenfor fagpressen, til å bli et av landets mest omtalte selskaper – med et av landets mest omtalte leder. På godt og vondt. Den ene uken ble hun rost opp i skyene etter å ha vært på Anne Lindmo på NRK, hvorpå hun kort tid etter kunne bli nærmest filleristet og latterliggjort av Eva Grinde i Dagens Næringsliv. (Skrevet mai 2019)

Fra blogg til pod med Anita Krohn Traaseth – Episode 24

 

Juni

Nok engang var podkast-favorittene mine for 2019 og «Hva er en podkast« blant de mest leste artiklene. I tillegg handlet den tredje mest populære artikkelen for juni også om podkast. Det vil si, det var podkast-episoden min med Treningsfrue.

Gjesten min knuser meg i alle sammenhenger når det kommer til trening og helse. Jeg trøster meg med at hun lever av det. Av det å trene, men ikke minst av å dele med andre hvordan man kan trene og leve en sunn livsstil. Hun begynte som Snuppa32, men er kjent for de fleste i dag som Treningsfrue. (Skrevet juni 2019)

Snuppa som ble hele Norges Treningsfrue – Episode 34

 

Juli

Under årets sommerferie var det nok en gang «Hva er en podkast« og podkast-favorittene for 2019 som var blant de mest populære artiklene. I tillegg ble en 2016-artikkel på nytt aktuell.

Har du opplevd å ta det «perfekte» bildet, bare for å oppdage at det befinner seg et uønsket element i bakgrunnen? At en lyktestolpe ødelegger for den «perfekte» utsikten, eller at bildet av kona di i den «perfekte» sommerkjolen hadde blitt enda bedre om ikke resten av familien var med på bildet.

Det var bakgrunnen min for at jeg fant frem til iPhone-appen TouchRetouch. Sommerferien 2016 har jeg tilbrakt på vakre Mallorca, og etter en middag i den lille fjellandsbyen Fornalutx, gikk vi en tur sammen alle sammen rundt i de små og trange gatene for å «suge» til oss den unike Fornalutx-atmosfæren. (Skrevet juli 2016)

TouchRetouch – Slik fjerner du uønskede elementer (og personer) fra bildene dine

 

August

Det har alltid vært noe å utsette på de smarttelefonene jeg har kjøpt eller testet. Men ikke denne gangen. Huawei P30 Pro er en fantastisk smarttelefon som jeg rett og slett ikke kan rose høyt nok opp i skyene. Nydelig design. Strålende skjerm. Utrolig batterikapasitet og hele fire Leica-kameraer som tar fantastiske bilder. Og det stopper heller ikke der! Huawei P30 Pro er en smarttelefon, men mest av alt et fantastisk kamera, som jeg definitivt skal gå til innkjøp av! (Skrevet april 2019)

Huawei P30 Pro er den beste smarttelefonen jeg noensinne har testet – Episode 21

 

Har du opplevd å ta det «perfekte» bildet, bare for å oppdage at det befinner seg et uønsket element i bakgrunnen? At en lyktestolpe ødelegger for den «perfekte» utsikten, eller at bildet av kona di i den «perfekte» sommerkjolen hadde blitt enda bedre om ikke resten av familien var med på bildet. (Skrevet juli 2016)

TouchRetouch – Slik fjerner du uønskede elementer (og personer) fra bildene dine

 

Av mine 29 favoritter er hele 15 norske. Jeg velger å tolke det som et kvalitetstegn. Mange av mine favoritter er samtidig ikke blant de mest populære (mest nedlastede) podkastene her til lands. Blant landets mest nedlastede podkaster i 2018, har jeg kun 1 av topp 10 inne på min favoritt-liste. (Skrevet desember 2018)

Podkast-favoritter i 2019

 

September

Jeg husker jeg leste i Kampanje om markedssjefen som skulle lansere en ny tyggis mot ungdomssegmentet, men som ikke ville høre på medierådgiveren som anbefalte TV 3 og TV Norge som de best egnede TV-kanalene. Årsaken var at han ikke hadde de to TV-kanalene på hytta.

Jeg husker godt også alle de gangene jeg har vært borti markedssjefer og ansatte som har stusset over at de ikke fikk sett bannerannonsene sine fra de nettsidene de hadde kjøpt plasseringer på. (Skrevet september 2019)

Ikke på annonsørens, men målgruppens premisser!

 

Unødvendig å skreddersy reisen min hjem. “Hei Hans Petter” skrev SAS i en e-post til meg forleden dag. Uten bindestrek forøvrig, selv om bindestreken er inkludert i min profil hos SAS. Men det er ikke poenget mitt og det er heller ikke så viktig. Derimot er det mer viktig hva SAS skriver videre i e-posten deres til meg. (Skrevet september 2019)

For SAS er data gråstein, ikke gull

 

Til tross for at podkast som teknologi og kanal har eksistert i mange år, er det fortsatt mange som ikke vet hva en podkast er for noe. Selv for jeg mange spørsmål om podkast. Og de kommer fra kvinner og menn. Unge og eldre. (Skrevet august 2017)

Hva er en podkast?

 

Oktober

Nok engang er det «Hva er en podkast» og podkast-favorittene mine for 2019 som troner øverst. I tillegg handler den tredje mest leste artikkelen også om podkast – og da om Aftenpostens Forklart-podkast, som «solgte seg» til Equinor.

Fra å være en ren redaksjonell podkast, med sendinger hver ukedag, skal Forklart nå utvides med rene kommersielle episoder 6 lørdager fremover. Bak «Forklart annonsørinnhold» som serien heter, og som «låner» publikummet til Forklart, finner vi Equinor og Schibsted Brand Studios. Det har fått mange til å reagere, mest av alt fra det journalistiske hold.

Personlig mener jeg dette er et helt riktig grep av Schibsted. Et viktig grep som kan lære alle i Schibsted om potensielle nye inntektsstrømmer for mediehuset. (Skrevet oktober 2019)

Flott, ikke flaut at Aftenpostens Forklart tester ut annonsørinnhold!

 

November

Det er mange som ikke vet hva som kreves for å finne en podkast å lytte på, og hva man eventuelt trenger av utstyr. Om man må ha store digitale ferdigheter, med mer. Det er det jeg ønsker å belyse i denne saken her. Hva det er. Hvor stort podkast er i Norge, hvilke fordeler det er ved en podkast, og hvem det er som typisk hører på podkast i dag. (Skrevet august 2017)

Hva er en podkast?

 

1. november var jeg på besøk hos God Morgen Norge, sammen med Belinda Jakobsen, som var «rasende» over beautyfilteret til iPhone 11. Filmer du deg selv med «selfiekameraet» til iPhone 11 Pro Max, legger Apple på et såkalt beautyfilter. Jeg tok skikkelig feil hos God Morgen Norge og har filmet meg selv via iPhone X, iPhone 11 Pro Max og Huawei P30 Pro for å vise forskjellene. De to siste gjør veldig mye for å gjøre deg vakrere. Og det uten at du kan skru filteret av, hvis du ønsker det. (Skrevet november 2019)

Beautyfilteret til iPhone 11 er ganske drøyt

 

Her om dagen var jeg på besøk hos en kompis. Da kom vi inn på neste års sommerferie og om vi skulle dra til Bali. Kort tid etterpå, da jeg hadde kommet hjem, dukket det opp flere annonser for flyreiser til Bali, hoteller på Bali og generelle annonser for Bali. 

Kan det virkelig være slik at Facebook lytter på samtalene våre, via mikrofonen på våre smarttelefoner, for å gi oss mer relevant reklame? (Skrevet november 2019)

Facebook lytter ikke til samtalene våre!

 

Desember

En podkast er i all sin enkelhet et program. I mange tilfeller et lydprogram, men det kan også være video. På samme måte som man hører på programmer på radio, kan man høre på programmer via podkast. Men til forskjell fra radio, hvor lyden kringkastes, hvor du må lytte når programmet sendes, kan du velge selv når du vil høre på en podkast. (Skrevet august 2017)

Hva er en podkast?

 

Det vil være like komisk å snakke om «digitalisering» som et konkurransefortrinn som vi nå synes det er å snakke om «internett» som en fordel, mener direktør for Innovasjon Norge i Amerika, Gro Eirin Dyrnes. Gro Eirin bor i Silicon Valley og synes «nordmenns yndlingsord, digitalisering, er helt «off», og at vi også snart vil begynne å le av det. At begrepet har blitt «komisk», skriver hun på Shifter. (Skrevet desember 2019)

Innovasjon Norge direktøren synes digitalisering har blitt komisk

 

CEOworld.biz har lagt frem de største sosiale mediene og appene målt etter antall brukere for 2019. Ikke overraskende er Facebook på topp, etterfulgt av YouTube og Facebook-eide WhatsApp. (Skrevet mars 2019)

Topp 20 sosiale medier og apper for 2019

 

Foto:  Mike Wilson via Unsplash