
Myten og konspirasjonsteorien om at Facebook bruker mikrofonen på vår smarttelefon til å lytte på våre samtaler, for så å servere oss målrettet reklame, dukker til stadighet opp. Men det er ingenting som tyder på at det er tilfellet. Tvert i mot.
Har du også opplevd at Facebook lytter på det du sier?
Her om dagen var jeg på besøk hos en kompis. Da kom vi inn på neste års sommerferie og om vi skulle dra til Bali. Kort tid etterpå, da jeg hadde kommet hjem, dukket det opp flere annonser for flyreiser til Bali, hoteller på Bali og generelle annonser for Bali.
Kan det virkelig være slik at Facebook lytter på samtalene våre, via mikrofonen på våre smarttelefoner, for å gi oss mer relevant reklame?
Nei!
Seiglivet konspirasjonsteori
Facebook lytter ikke på samtalene våre. Punktum. Men konspirasjonsteorier har en tendens til å dukke opp, igjen og igjen. Og det er kanskje ikke så rart, for det mangler ikke på påstander om at Facebook gjør nettopp dette. Og det mangler heller ikke på erfaringer blant oss Facebook-brukere som har opplevd akkurat det her.
Eksempelet over var ikke reelt, men jeg har faktisk opplevd å snakke med venner om å reise til USA, og så umiddelbart etterpå sett reklame på Facebook for et SAS-tilbud. Tilfeldig? Nei! Men skyldes det mikrofonen på smarttelefonen? Nei, til det også.
I 2016 hevdet den amerikanske medieprofessoren, Kelly Burns ved University of South Florida, at Facebook lyttet på samtalene våre for å gi oss mer målrettet reklame i nyhetsfeeden vår. Hun hadde kommet frem til dette ved å snakke om forskjellige temaer i nærheten av mobiltelefonen sin. Ikke uventet, dukket det opp reklame om de samme temaene i nyhetsfeeden kort tid etterpå.
Barnevogn i 7 dager
Forbrukerprogrammet “TV 2 Hjelper deg” benyttet samme metode for et år siden i ett av deres programmer. Programmet hadde “alliert” seg med programlederne bak Konspirasjonspodden for å finne ut om Facebook virkelig lyttet til hva vi sa.
Eksperimentet gikk ut på at de skulle nevne ordet “barnevogn” minst 50 ganger daglig. Og det skulle de gjøre i 7 dager.
Konklusjonen, en uke senere, var «skuffende» ifølge dem selv. Ikke én eneste reklame for barnevogn hadde dukket opp.
Facebook har en avatar av deg
Tristan Harris, som tidligere jobbet med å utvikle etiske retningslinjer i Google, har en god forklaring på hvordan de store teknologiselskapene kan vite så mye om oss: . På en konferanse i april i år, forklarte han hva det er som gjør at selskaper som Facebook, kan vite så mye om oss, uten at de bruker mikrofonen på telefonene våre.
– Google og Facebook lager avatarer av oss på sine servere, modeller av oss på bakgrunn av alle klikkene våre, alt vi Liker, alle våre handlinger og interaksjoner. All den informasjonen som samles inn, gjør at avatarene kan oppføre seg mer og mer som deg.
Og det gjør at Google og Facebook kan nærmest vite på forhånd hva det er du snakker om.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Mer skremmende at Facebook ikke lytter
Stemmer det Tristan Harris påstår, så det nesten mer skremmende – at Facebook og Google vet såpass mye om oss at de kan forutse hva det er vi snakker om, og på den måten “servere” oss målrettet og relevant reklame. Men hvorfor kommer vi til stadighet tilbake til den samme konspirasjonsteorien?
Årsaken kan være enkel – det er sjeldent like mange som får med seg «debunkingen» av konspirasjonsteorier, som det er de som får med seg konspirasjonsteoriene. I tillegg dukker påstanden opp igjen i mediene, og når det virker veldig sannsynlig, er det fristende å tro at det er sant.
– Facebook lytter, garantert!
Det var tilfellet var på NRK radio for kort tid siden. I et intervju med den norske filmskaperen Tonje Hessen Schei, som var invitert til NRK for å snakke om hennes nye film, iHuman, som handler om den «usynlige revolusjonen», hvor kunstig intelligens forandrer oss, kom med følgende påstand til programlederen i NRK, da han spurte henne om Facebook lytter til hva vi sier:
– Ja, det gjør dem faktisk. Garantert!
Tonje Hessen Schei kunne garantere for at Facebook lytter til samtalene våre. Og da jeg spurte henne om hun hadde bevis for den garanterte påstanden, fikk jeg følgende svar tilbake;
– Får du ikke opp reklame i feeden din etter du har snakket om noe?
Facebook trenger ikke å lytte på samtalene våre
Igjen dukket den samme konspirasjonsteorien opp igjen. Men igjen, ingen konkrete beviser. Facebook benekter også å lytte på samtalene våre, og det trenger dem ikke å gjøre heller, for å gi oss relevant og målrettet reklame.
Datasignalene vi legger igjen, kombinert med de datasignalene som alle vennene våre legger igjen, i tillegg til alle datasignaler Facebook henter via Facebook Pixel – for å skaffe seg oversikt over hva det er vi besøker av nettsteder utenfor Facebook – gir plattformgiganten mer enn tilstrekkelig med data for å kunne målrette markedsføringen. Facebook har mer enn 52.000 kategorier for å målrette annonseringen.
Mobilregningen hadde avslørt Facebook
Det finnes heller ingen tegn på at data som inneholder våre samtaler forlater mobiltelefonen, for å bli brukt til å målrette markedsføringen mot oss. Antonio Garcia Martinez, en teknikker som blant annet skrev en artikkel om samme tema i Wired tilbake til 2017, argumenterte for at om Facebook hadde konstant lyttet på hva vi sa, og overført våre samtaler til Facebook-servere, så hadde Facebook måttet håndtere 33 ganger så mye data som de prosesserer nå i dag.
Samtidig hadde våre mobilregninger også gått i taket om alt hadde blitt sendt over mobilnettet. Vi hadde rett og slett oppdaget det på fakturaene våre.
Øyvind Solstad – tidligere ansvarlig for sosiale medier i Hurtigruten, nå Vy – hadde følgende fornuftige resonnement på Facebook-gruppen “Stort og smått om sosiale medier i Norge», 16. november, da samme konspirasjonsteori dukket opp igjen;
– Alle apper på iOS er det som heter «sandboxed». De kjører i lukkede deler av operativsystemet og kan ikke hente data fra hverandre eller styre hverandre uten at du som bruker helt konkret ber om det. I iOS får du en svær rød linje øverst på skjermen om apper hører på deg. Last ned Shazam og se hva som skjer når du ber appen lytte på musikk. Rød linje øverst og den forsvinner når appen er ferdig.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Når du vil bli gravid, er alle rundt deg gravide
Det blir litt på samme måte som da jeg husker Marianne – min kone – og jeg forsøkte å få barn for snart 14 år siden. Da så vi folk med barnevogn overalt. Alle var gravide. I dag er det sikkert like mange som er gravide, men nå tenker jeg ikke over det. Og derfor ser jeg det ikke.
I løpet av uke for kort tid siden, gjennomførte jeg samme eksperiment som i eksempelet fra «TV 2 Hjelper deg». Men i stedet for «barnevogn«, gikk jeg for «morsmelk«. Resultatet ble det samme; resultatløst. Jeg ble verken presentert reklame for morsmelk, morsmelkerstatning, barneutstyr, barneklær eller barnevogner.
Mark snakker sant
Det er en ting at tilliten til Facebook er utfordret, og at Mark Zuckerberg har måttet stå skolerett i kongressen flere ganger for å forklare hvordan de håndterer dine og mine data. I dette tilfellet her tror jeg at Mark Zuckerberg snakker sant når han benekter at Facebook lytter på hva vi sier.
De trenger rett og slett ikke å gjøre det. Vi gir fra oss nok data som det er på andre måter!
Nå er det på tide å begrave denne myten og konspirasjonsteorien en gang for alle. For det er akkurat det det er; en teori. En følelse. Til tider også en «fornuftig» forklaring. Men det gjør det ikke mer sant.
Samtidig tror jeg dessverre ikke denne konspirasjonsteorien vil forsvinne med det første. For Facebook er en «fantastisk» plattform for spredning av nettopp slike konspirasjonsteorier (og andre falske nyheter).
Bilde: Kev Costello via Unsplash