fbpx
doffen har daua

Ikke på annonsørens, men målgruppens premisser!

Rema 1000 sin reklame-reprise av «Doffen har daua» er et godt eksempel på feilslått markedsføringsstrategi.

Markedsføring på avsenders premisser

Jeg husker jeg leste i Kampanje om markedssjefen som skulle lansere en ny tyggis mot ungdomssegmentet, men som ikke ville høre på medierådgiveren som anbefalte TV 3 og TV Norge som de best egnede TV-kanalene. Årsaken var at han ikke hadde de to TV-kanalene på hytta.

Jeg husker godt også alle de gangene jeg har vært borti markedssjefer og ansatte som har stusset over at de ikke fikk sett bannerannonsene sine fra de nettsidene de hadde kjøpt plasseringer på.

Hyggelig gjensyn med «Doffen«

Denne gangen er Rema 1000 som gjerne tenker først og fremst på hva de selv liker og foretrekker. I alle fall tilsynelatende. I gjensynet eller «reprisen» (forøvrig et ord bare vi eldre kjenner til) med «Doffen har daua», vil markedssjefen ha Kry (eller Try) til å lage en ny  reklame som er like bra som «Doffen har daua»-reklame. Resultatet blir en reprise. Og selv om det sikkert er ment som et morsomt stunt, som spiller på det gamle slagordet om at «det enkle er ofte det beste», er det samtidig også et godt eksempel på en feilslått markedsførings-strategi.

 

 

Det viktigste med markedsføring er ikke at du som avsender skal like eller se markedsføringen. Det viktigste er derimot at markedsføringen «funker» i henhold til ønsket effekt. At publikummet, målgruppen(e) og kundene responderer i henhold til ønsket endring, være seg økt kjennskap, kunnskap, holdning eller handling.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Nostalgi for oss eldre

For alt jeg vet kan Rema 1000 og Try vinne priser med gjensynet av «Doffen«. Og det er sikkert mange «av oss eldre» som synes det er litt hyggelig og nostalgisk med et lite gjensyn med «Doffen« fra 2004. Fra tiden før vi hadde smarttelefoner, kontaktløs betaling, vipps og selvbetjente kasser. Men også  tiden før vi fikk alternativer til den gamle analoge nøkkelen til å låse opp husdøra vår. Rema 1000 virker nesten litt «besatt» av fortiden, mens de øvrige butikkjedene investerer i fremtiden.

Ikke enkelt å skape gode kundeopplevelser

Personlig tror jeg ikke «Doffen» vil kunne endre på Rema 1000 sin hovedutfordring – at de taper terreng og markedsandeler. For å ta tilbake tapte andeler, bør de i større grad satse på å skape bedre kundeopplevelser. Og det kan handle om økt utvalg og redusert friksjon. Det ville jeg også markedsført til mine målgrupper og publikum, uavhengig om markedssjefen mener at det ikke akkurat er som «Doffen har daua».

God markedsføring og kommunikasjon handler om å treffe på målgruppens premisser, ikke avsenders. Og selv om det enkleste var å kjøre en reprise på «Doffen«, spørs det om det var det beste. Selv om det svarte på Rema 1000s gamle slagord.

Hele videoen kan du se her

Bilde: Skjermdump fra Rema 1000-reklamen på YouTube