likestilling

Glamorøse dager som foredragsholdere

Eva Grinde i Dagens Næringsliv harselerer med det faktum at vi er kvinner og gründere. At vi har hoppet av karrieren for å snakke i overskrifter om kvinners karriere. Mens andre heller gjør karriere.

Smaken av Evas penn

Det er en stor ære å føye oss inn i rekkene av kvinner som har fått smake Eva Grinde sin penn i Dagens Næringsliv! Det er noen ting som vi syntes er spesielt ærefullt og som vi gjerne vil takke for :-)

Grinde velger å harselere med det faktum at vi er kvinner og gründere fremfor gå i dybden på temaene i boken vi har skrevet. Stor stas.

Likestilling er mindre viktig

Grinde er eksepsjonelt dyktig til å påpeke at det å ta pause fra en anerkjent, trygg og forutsigbar karriere for å jobbe med likestilling, er noe vi gjør «for å leve glamorøse dager som foredragsholdere». Det er ikke for å si fra om ugreie forhold på vegne av alle kvinner (og menn). For å ta sats og ha ambisjoner om å bygge et bærekraftig tech-selskap og forhåpentligvis en god arbeidsplass der ansatte kan få jobbe fulltid med likestilling, nei, det er nok bare rosa sukkerspinn.

Men hei, denne ubevisste diskriminering (som sjeldnere rammer menn) er nettopp det boken handler om – likestilling er som oftest vurdert som “litt mindre viktig” enn mye annet i samfunnet. Så takk for påminnelsen og bekreftelsen, Eva.

Likestillingsøkonomi

Samtidig kan det virke som om vi finner på likestillingsutfordringen for så å kunne tjene penger på å løse problemet. Artig businesskonsept. Og samtidig gjør vi det fordi vi da ikke trenger å jobbe så hardt – hør, hør, alle grundere, dere trenger ikke jobbe hardt og dere ofret ikke karrieren for saken, men kun for pengene skyld.

«Superkarismatiker»

Grinde trekker frem Emily Watson som vår store vekkelse «av en superkarismatiker«. Takk Gud for henne, uten vekkelsesordene ville vi vel aldri ha forstått at kvinner og menn ikke er likestilte. Det er forresten kanskje ikke så farlig at hun heter Emma Watson, ikke Emily, Grinde.

Hengemyr av fordommer

Grinde mener vi går rett i grøften når vi prøver å nyansere hvorfor kvinner og menn ender med ulikt ansvar i familie og hjem. Hun mener vi overser likestillingsparakdokset i Norge – som hun beskriver som at kvinner i Norge velger tradisjonelt til tross for store valgmuligheter. Vi har viet et helt kapitel til denne tematikken, og prøver å forklare hvordan valg ikke tas i et vakuum – hva ligger egentlig bak valgene? Hvorfor blir det slik? Velger egentlig norske kvinner mer tradisjonelt enn andre? Jordan Peterson sier det. Men forskere er ikke helt enige. Grinde spaserer rett ut i den vanlige hengemyren av fordommer – den enkle forklaringen om at kvinner bare velger annerledes, er unyansert hvis man ser på litteraturen.

Anmeldelse som inspirerer

Men mest av alt- takk for heiaropet, Eva. Det er mange forfattere som ikke får anmeldelser og det er vi først og fremst glade for! Så får vi fortsette å inspirere alle jenter til å hoppe av sin karriere for å holde glamorøse foredrag, men forhåpentligvis også kanskje bygge sine egne selskap, skrive sine egne bøker og ta sin egen fortjente plass i samfunnet. (Eller «by på seg selv», som desken har kalt det på forsiden. Det kunne vært et nytt kapittel i neste opplag «menn deltar i samfunnsdebatten, kvinner byr på seg selv»). Eller kanskje til og med å gjøre akkurat det de selv ønsker- og ha like muligheter til å gjøre akkurat den karrieren de vil- det er nemlig det vi jobber for.

 

Foto: Kristoffer Myhre