fbpx
smarthus

Smarthus-spøken til Rema 1000 vil bli en suksess

De nye reklamefilmene til Rema 1000 har vært hyppig diskutert den siste uken. Og selv om jeg stiller meg kritisk til hva det er som gjør hverdagen enklere, tror jeg reklamekampanjen vil bli en suksess.

24. august skrev Kampanje om den nye reklamekampanjen til Rema 1000. Dette var Trys første reklameoppdrag for den gamle dagligvarekjempen. En kjempe som har kjempet litt i motvind i det siste, men som gjennom en storstilt «back to basics»-kampanje, skulle finne tilbake til sine gamle storhetsdager.

Bedøvelse og smarthøyttalere

Budskapet – som så mange ganger før – er å spille på slagordet om at «Det enkle er ofte det beste». Og med fokus på smarthus-teknologi og overdrevet bruk av både bedøvelse og smarthøyttalere, spør dagligvaregiganten «Hvorfor gjøre det mer komplisert enn det er?».

Jeg har ikke lagt skjul på at jeg synes reklamefilmen «bommer» når det kommer til hva det er som kan gjøre hverdagen enklere for «folk flest«. Smarthus-teknologi vil gjøre hverdagen enklere. Når det «enkle ofte er det beste» blant annet blir knyttet direkte opp mot det å bruke den gamle nøkkel-låsen, mener jeg at Rema 1000 signaliserer at de legger sine digitale stunt bak seg, og ser mot en fremtid med mindre bruk av teknologi. En mer analog fremtid. Det tror jeg er feil. Og her mener jeg (fortsatt) at Rema 1000 gambler (litt) med egen merkevare.

smarthus

Ikke så mange smarte hus. Ennå

Samtidig innrømmer jeg at reklamefilmen – og filmene – er morsomme. Jeg har ikke oversikten selv over hvor mye tid jeg har brukt på å få diverse smarthus-løsninger til å fungere og husker godt hvor mye krøll det ble da jeg skulle få Google Home-høyttalerne mine til å fungere sammen med Philips Hue-lyspærene.

De fleste i dag har ikke installert en dørlås som kun kan åpnes med stemmen. Det tror jeg nok alle også forstår er dramaturgiske grep, som har som formål å få frem poenget; at det fort kan bli litt for komplisert. Slik er det her hjemme også. Jeg kan fort sitte og mekke på å få til noe «kult». Noe som skal gjøre hverdagen enklere. Men så blir det enkleste til slutt bare å trykke på fjernkontrollen. Eller lysbryteren. I alle fall enn så lenge. Og jeg er (tross alt) en «hipster-teknologene» har jeg fått vite.

Les også: Det beste blir enklere med smarthus-teknologi

 

Vanskelig nok å få internett til å funke

Teknologi i de norske hjem, og spesielt mot den målgruppen som Rema 1000 treffer i det daglige med sine reklamefilmer, blir opplevd som komplisert og vanskelig. Såpass komplisert at det gjerne er den fraflyttede sønnen som må komme hjem på søndagsmiddag for å hjelpe mor og far med internett og passord. (Husker ikke hvilken merkevare det var som lagde den reklamen).

Nettopp derfor er også Rema 1000 sine reklamefilmer morsomme. Fordi vi kan kjenne oss igjen fra vår egen hverdag. Samtidig kjenner vi sikkert en og annen teknologi-nerd (slik som undertegnede) som må ha alt av det siste, uten at hverdagen blir så mye enklere av den grunn. I alle fall ikke før man har brukt uforholdsmessig mye tid på å gjøre det enklere.

 

Holdning og Handling

Formålet med reklamen er å få folk til å «like Rema 1000 og vise at vi fornuftige, folkelige, jordnære, morsomme og ærlige og det er viktig for oss», uttalte den nye markedsdirektøren i Rema 1000, Per Åge Dahl, kort tid etter lanseringen, til Kampanje

Reklamekampanjene til Rema 1000 skal bidra til å endre folks holdning til matvaregiganten. I tillegg skal det selvsagt også føre til en en økt handling. Middager til under 100-lappen, blir pushet sammen med budskapet om «Hvorfor gjøre det mer komplisert enn det er?». Og det er et poeng som står seg. I dag.

 

 

Hipster-teknologer sliter med å gjøre hverdagen enklere

Min kritikk har handlet om hvorvidt det er en ide som vil stå seg i fremtiden. Når smarthus-teknologi har blitt velferdsteknologi. Når alle hus er smarte. Når det er teknologien som gjør det enkle det beste.

Der er vi ikke i dag. Men dit kommer vi i morgen (eller i overimorgen).

I mellomtiden får Rema 1000 «folk flest» til å le av «hipster-teknologer» som sliter med å gjøre hverdagen enklere.

Og det tror jeg de vil lykkes med. For filmene er morsomme. De vil nok også oppleves som folkelige og jordnære, og jeg kan nok også være langt på vei enige om at det fornuftige i dag – for folk flest – er å vente med å installere altfor mye smarthus-teknologi. I alle fall før smarthøyttalerne forstår nok. Og alltid fungerer.

Så får heller Try lage en ny reklamekampanje for Rema 1000 som gjør narr av de som ikke har installert smarthus-teknologi, når den tid kommer. Da vil de fleste av oss uansett ha glemt den reklamekampanjen her.

 

Har du ikke sett alle Rema 1000-filmene, kan du gjøre det på matvaregigantens YouTube-kanal.

Bilde: Skjermdump fra Rema 1000 sin YouTube-kanal.