fbpx
smarthus

Det enkle er ofte det beste. Og det beste blir enklere med smarthus-teknologi

Smarthus-teknologi gjør hverdagen enklere og tryggere. Når du er hjemme, men ikke minst når du er bortreist. Eller når du er bortreist og ungene er hjemme alene.

For kort tid siden dro jeg ned en tur til Colosseum for å se den siste Mission: Impossible-filmen sammen med en god venn av meg. Det gjorde jeg egentlig med litt blandede følelser. Min kone,  var bortreist på en konferanse i Sverige, så mens jeg skulle nyte film med 3D-briller, brus og popcorn, skulle ungene mine på 12 år for første gang være hjemme alene sent på kvelden.

For første gang skulle de legge seg uten at det var noen voksne tilstede. Men takket være smarthus-teknologi, internett og smarttelefoner, kunne jeg passe på at alt gikk riktig for seg «der hjemme».

 

smarthus

*Rikard Brobeck og jeg på kino. Film er fortsatt best på kino. Og film er best sammen med gode venner. Derfor forsøker vi å se en god film sammen så ofte som mulig. I et par år nå har Rikard og jeg gjort «sport» ut av å legge ut disse «popcorn-bildene» når vi er på kino.

 

Hedvig og Gustav måtte lage kveldsmat selv. Pusse tennene og legge seg til avtalt tid. Samtidig var det viktig at de måtte huske på å låse døren og skru på alarmen. Jeg kunne ha valgt å stole på at de klarte å huske alt sammen selv. Eller så kunne vi bli enige om at jeg sjekket selv at alt sto bra til. Hedvig, Gustav og jeg ble enige om det siste.

 

Smarte hjem = trygge hjem

Uten en «god dose» med smarthjem-teknologi på plass, hadde jeg aldri etterlatt dem alene hjemme. For det har blitt en del teknologi hjemme i huset vårt i løpet av de siste årene. Teknologi som gjør det mulig å følge med på hva som skjer. Og på den måten skape et tryggere hjem for oss som bor der.

Huset vårt er egentlig ikke et smarthus. Jeg har ikke fått på plass en skikkelig god «hussentral» hvor alt er koblet til sammen. Det savner jeg. Derimot er huset godt utstyrt med robust teknologi som har gitt meg en rekke tjenester. Tjenester som jeg håper jeg kan få integrert sammen, men som jeg enn så lenge må håndtere hver for seg.

Uansett. Smarthus-teknologi gjør at de beste (og viktigste) tingene i livet blir enklere. Uten teknologien hadde jeg nok ikke «overlatt» ungene til seg selv så lenge og så sent på kvelden. Uten teknologien på plass hadde jeg ikke følt meg trygg på at det sto bra til med barna. At jeg kunne holde et øye med de hjemme, mens jeg selv satt og så på en film på kino.

Samtidig er dette kun begynnelsen. Begynnelsen på en tilværelse hvor «det enkle er ofte det beste» i økende grad vil gjøre seg gjeldene. Hvor teknologien vil gi oss tid tilbake. Ikke minst vil teknologien bli enklere å ta i bruk også, slik at terskelen også reduseres. Det er ikke minst viktig med tanke på våre eldre, som er mindre «bevandret» i teknologiens verden.

 

Mine smarthus-produkter så langt

Som tidligere nevnt har jeg ikke fullt ut kommet på plass med et skikkelig smarthus. Ennå. Jeg må fortsatt bevege meg mellom forskjellige apper og tjenester, men så lenge jeg har muligheten til å få «notifications» hvis det skjer noe, og disse også kan dukke opp på min Apple Watch, så er det overkommelig.

Her er de produkter og tjenester jeg har på plass, og som gjorde at jeg kunne dra på kino med «forholdsvis» gode forutsetninger for at ungene mine ville klare seg greit hjemme alene:

Yale Doorman koblet til alarmsystemet til Verisure

Yale Doorman er vår nye lås. Den har ingen nøkler, men åpnes med kode via et panel på selve låsen. Løsningen kjøpte vi da jeg begynte for meg selv i 2014 og ungene skulle begynne å gå til og fra skolen selv. Tanken var å ikke risikere at ungene mistet nøklene sine. Yale Doorman er i tillegg koblet sammen med alarmsystemet til Verisure. Og fra Verisure sin app, kan vi enkelt låse og låse opp døren, i tillegg til at vi kan skru av og på alarmanlegget.

 

smarthus

 

Via Verisure-appen kan jeg samtidig sjekke at alle dører er lukket. Og siden ungene skulle legge seg alene, var det viktig for meg at inngangsdøren var låst. Det fikset de selv, mens jeg slo på delsikringen via appen fra kinosetet.

 

Door Ringbell

For en stund siden fjernet jeg et av våre overvåkningskameraer som var plassert ut mot inngangsdøren. Samtidig fjernet jeg også den gamle (analoge) ringeklokken, og erstattet den med Ring Doorbell. Med denne ringeklokken kan jeg følge med på om det kommer noen på besøk. Om det er bevegelse på utsiden. Er jeg ikke hjemme og det ringer noen på, så kan jeg også svare dem – fra kinoen for eksempel. Og er det behov for det, kan jeg bruke Verisure-appen til å slippe dem inn.

 

smarthus

 

Overvåkningskameraer i huset

Via et overvåkningskamera i stuen, kunne jeg enkelt sjekke om alt sto bra til med Hedvig og Gustav. Om de kranglet mens de fortsatt var oppe. Men også om de hadde gjort som vi ble enige om; lagt seg da de skulle det. Kameraet er strategisk plassert slik at det fanger opp bevegelser fra samtlige innganger i første etasje. Utover at jeg har anledning til å ta opp både lyd og video, kan kameraet også settes opp slik at det sendes en «notification» ved bevegelser, noe som kan være fornuftig når man for eksempel er på ferie.

 

smarthus

 

Lampen som står på kommoden helt til høyre i bildet, er koblet til en smart-stikkontakt fra Belkin som skrur seg på når solen går ned og av når solen går opp. Alt er styrt automatisk gjennom en enkel regel satt opp i IFTTT. Tilsvarende løsning hadde jeg satt opp mot filterpumpen til svømmebassenget vårt, mens vi var på utenlandsferie i sommer. På den måten sparer vi også strøm.

I tillegg har jeg satt opp et eget overvåkningskamera i andre etasje, som peker ned mot kjøkken-inngangen. Her kan jeg også få tilsendt «notification» om jeg vil, hvis det registreres bevegelser.

 

smarthus

 

Grohe varsler om vannlekkasje

For kort tid siden fikk jeg installert en smarthus-løsning fra Grohe. Grohe Guard er koblet til hovedkranen, mens 3 sensorer er strategisk plassert for å oppdage eventuelle vannlekkasjer. Via appen til Grohe kan jeg få varsel hvis det blir brukt uforholdsmessig mye vann eller hvis det oppdages lekkasjer fra en av sensorene.

I tillegg vil løsningen også varsle om såkalte «mikrolekkasjer«, det være seg en kran som drypper eller et toalett som ikke slutter å skylle vann. Hadde ungene bestemt seg for å bade og glemt å skru av tappekranen fordi de ble opphengt i en YouTube-video, ville Grohe raskt kunne stengt hovedkranen og jeg hadde blitt varslet.

 

smarthus

Værstasjon som kan varsle om dårlig luft eller mye bråk

På den samme kommoden som lampen står, har jeg satt opp en værstasjon fra Netatmo. En stasjon inne som måler alt fra temperatur, CO2-innhold og lydnivå, og en utendørs som måler temperatur og luftfuktighet. Er det mye bråk inne, registrerer Netatmo det, og jeg kan bli varslet. Blant annet har jeg satt opp Netatmo slik at den sender meg en «notification» hvis luftkvaliteten er dårlig og vi trenger å lufte litt.

 

smarthus

* Her viser Netatmo oversikten over CO2 nivået inne hos oss for august 2018.

 

smarthus

* Og her har du oversikten over hvor mye vi «skriker og roper» til hverandre :)

 

Smarttelefoner for å holde kontakt

En del av tryggheten ved å la barna være alene hjemme, handler selvsagt også om det aller enkleste; å ha kontakt med hverandre. Via smarttelefonene våre. Det er en ting å kunne forsikre seg om at huset er låst og alarmen er skrudd på. Eller at det ikke er vannlekkasje hjemme og altfor dårlig luft. «Det enkle er ofte det beste» og det å kunne sende hverandre en liten melding for å høre at alt står bra til, er i mange tilfeller godt nok.

 

smarthus

Circle for å sikre leggetid

Det er mange som er bekymret over barnas skjermtid. Hvor mye de bruker foran en skjerm og hva de bruker tiden til. Hjemme har vi installert Circle – en liten «boks» (for det er det det er) som står mellom bredbråndsruteren og de øvrige enhetene tilkoblet internett hjemme. Ved hjelp av Circle har jeg opprettet forskjellige profiler – for oss selv, barna, «spill-rommet» og andre barn som kommer på besøk.

En ting er å skjerme barna for innhold de ikke bør se. En annen ting er å begrense tiden de får bruke på forskjellige sosiale medier, spill og andre plattformer. Og det tredje er å hindre at de ligger på sengen og «surfer» grytidlig om morgen eller sent på natt.

Med Circle har vi opprettet egne regler for hverdager og helger, så når det begynner å nærme seg leggetid, passer Circle på at de ikke får tilgang til YouTube, Instagram, Snapchat og andre online-aktiviteter. En halvtime før de legger seg, går vi «offline«. Det har de bare godt av.

 

smarthus

* Via appen til Circle får jeg «notifications» når barna har nådd sin internett-grense. Kommer det andre barn på besøk, får jeg også beskjed, og kan enkelt legge dem til G – for gjester – slik at de kan surfe trygt hjemme hos oss.

Smarte høyttalere

Forøvrig ingen del av smarthus-teknologien som skulle til for at jeg kunne dra med (forholdsvis) god samvittighet på kino, men jeg synes det er gøy å registere at ungene mine bruker smarthøyttalerne fra Google som er installert «over hele huset». Spesielt Hedvig liker å bruke høyttalerne til å stille spørsmål og skru på litt musikk, noe MyActivity.Google.Com kunne avsløre at hun også gjorde, mens jeg befant meg på kino.

smarthus

* Tipper det er Hedvig som har bedt Google Home-høyttaleren å spille litt musikk, mens hun satt på kjøkkenet og spiste kveldsmaten sin.

 

Smarthøyttalerne fra Google støtter ikke norsk i dag, men det er like om hjørnet. Og med en norsk assistent, vil det (garantert) dukke opp en rekke nye tjenester som vil gjøre smarthuset enda smartere. Og enda enklere å bruke teknologien. Google Home Max, som er den største smarthøyttaleren fra Google, er plassert på kjøkkenet rett under TV-en. TV-en er i tillegg utstyrt med Google Chromecast, som gjør det mulig å streame innhold via smarttelefoner og nettbrett. Men også innhold direkte, ved å snakke til Google Home-høyttaleren.

 

 

Det blir vel kun et spørsmål om tid før jeg kan bruke stemmen min til å skru på TV 2 Sumo for å se Farmen. Eller be Google Home om å legge inn matvarer som mangler fra kjøleskapet inn i handlelisten min til Kolonial.no. Når vil for eksempel SAS gjøre det mulig for meg å booke flybilletter med min egen stemme? Eller booke en hotellovernatting via Booking.com. Med Philips Hue sine lyspærer er det bare et tidsspørsmål før jeg kan be Google Home om å lage kinostemning hjemme; Skru på TV-en, koble til den siste action-filmen med Bruce Willis på Netflix. Skru av lyset. Låse døren. Skru på alarmen. Slå av alle notifications på mobiler og nettbrett og kanskje lage meg en dobbel latté.

 

Smart strømleverandør

For kort tid siden skiftet jeg strømleverandør. En native-annonse for Tibber dukket opp for ikke så lenge siden på min Facebook-vegg, og løsningen deres var såpass lekker at jeg valgte å slå til. Årsaken – utover at de handler strøm der det er billigst – er selve brukeropplevelsen.

smarthus

Værstasjonene mine fra Netatmo er støttet av Tibber, så informasjon om vær, temperatur og luftkvalitet dukker opp i appen deres. I tillegg har jeg lagt inn vår Tesla Model X. Fra Tibber kan jeg velge å skru av ladingen når strømprisen er høy. Samtidig kan den settes opp slik at den vil lade tilstrekkelig innenfor et gitt tidspunkt. For eksempel klokken 08:00 hver morgen, når man skal dra på jobb.

smarthus

Og med Google Home kan jeg faktisk be om å skru på varmen i min Tesla, slik at den er ferdig varmet opp – og ladet opp – når vi skal ut og kjøre.

 

 

Enklere, bedre og tryggere

Det enkle blir enda bedre og enklere med smarthus-teknologi. I mitt tilfelle ble det også mye tryggere. Trygt nok for meg og for at barna skulle føle seg trygge nok til å være hjemme alene, mens pappa var på kino.

Jeg kan nesten ikke vente på at Google Home kommer på norsk og at jeg får «sydd» alt skikkelig sammen for å få et virkelig godt smarthus på plass. Jeg gleder meg til den dagen vaskemaskinen, tørketrommelen, kjøleskapet, kaffemaskinen… egentlig alt, er tilkoblet internett. Og at alt lar seg styre via et felles grensesnitt. Og det grensesnittet blir min stemme.

(Samtidig bekymrer jeg meg litt for om alt vil bli sikkert nok. For når stadig mer kobles til internett, blir vi stadig mer utsatt for kriminelle)