fbpx

Google lagrer alle samtaler du har med Google Home i Min aktivitet

Google Home, Amazon Echo, Apple Siri og Microsoft Cortana – personlige assistenter du kan snakke til. Og som svarer deg. Men som også lagrer alle samtaler. Jeg spurte Google (Home), men fikk ikke vite hvorfor.

Jeg har kjøpt meg Amazon Echo. Den står på soverommet, og kan slå av lyset for meg når jeg (vi) legger oss. Og slå det på når jeg våkner. Men den kan også veldig mye mer. Den kan svare på spørsmål, sette på musikk, slå på radioen – og hadde jeg bodd i USA, så kunne jeg også brukt den til å handle varer for meg.

På kjøkkenet har jeg satt opp Google Home, som kan gjøre det samme. Designet er penere. Lyden mye bedre. Men så lenge Google Home ikke er offisielt lansert i Norge, må jeg forholde meg til engelsk – og jeg kan enn så lenge se langt etter de virkelig gode tjenestene, ut over å svare på spørsmål, skru av og på lyset, eller spille musikk, spille av en YouTube-film på min TV – via Chromecast, osv.

Dobbel «hakeslepp»

Jeg fikk derimot litt «hakeslepp» når jeg fant ut at Google også lagrer alle samtaler jeg har med Google Home. Og dobbel «hakeslepp» når jeg fant ut at den også lagrer lydklipp når jeg IKKE snakker med den.

Felles for Amazon Echo og Google Home er at de lytter. Lytter etter at vi sier «Amazon», eller «Hey Google» eller «Ok Google». Mikrofonen står på hele tiden.

Kommer det vi sier til å bli brukt til å tilpasse markedsføringen vi blir servert fremover? Kan mikrofonen benyttes til å høre hvilke TV- eller radio-program vi ser og hører på – for å gi oss mer av det vi liker? Ikke uten at EU og Datatilsynet – og jeg – vil tillate det…håper jeg. Det ville vel ikke vært greit, eller?

Men hva med spørsmålene jeg stiller til Google Home? Det er vel å regne som et Google søk. Ikke sant? Det må det vel være lov å bruke «mot meg» … til å tilpasse markedsføring og kommunikasjon fra for eksempel de merkevarene jeg søker etter? Jeg spurte Google Home om det, men Google kunne ikke svare.

Google lagrer alt du foretar deg

Det er ingen hemmelighet at Google «kjenner deg bedre enn du kjenner deg selv». Google lagrer alt. Alt lagres for at din opplevelse av Google skal bli så personlig – og dermed så relevant som mulig. Google er åpne om dette. Såpass åpne at de har laget en egen nettside som du kan gå inn på for å finne ut nøyaktig hva Google har lagret om deg – basert på hva du har foretatt deg på nett.

Google – Min aktivitet

Marius Karlsen – min medprogramleder i MediaPuls, venn og bransjekollega – skrev om Google – Min aktivitet 4. januar på Helt.Digital, med tittelen «Nettsiden du ikke vil besøke»Marius beskriver Google-tjenesten slik:

– My Activity er ikke et vindu til hva Google vet om deg, men et tilbud fra Google for at du selv skal kunne ha kontroll på dine digitale krumspring. Altså bare toppen av isfjellet av informasjon som du legger igjen på din digitale ferd gjennom livet.

Fra Min aktivitet kan du derimot laste ned ALT Google vet om deg. Det var også her jeg merket – til min store overraskelse – at Google også tar vare på alle samtaler jeg – og resten av husstanden – har med Google Home:

Tar opp samtaler uten at jeg har snakket til Google Home

Jeg ble overrasket, men ikke sjokkert over å se mine spørsmål til Google Home, lagret av Google. Det ville overrasket meg nesten mer om de ikke ble det. Fremtidens internett vil være i stor grad stemmestyrt. Det neste grensesnittet på internett er «nada grensesnitt». Det som derimot overrasket meg, var at jeg fant en rekke lydklipp som ikke inneholdt spørsmål. Lydklipp som inneholdt korte opptak fra meg, min kone, mine barn – men også TV-opptak – som her:

Lydsporet stammer fra «Farmen Kjendis». Hvorfor det dukker opp vet jeg ikke. Ikke er det snakk om et enkelttilfelle heller. Og ikke er det trigget av at jeg har «snakket» med Google Home sekunder tidligere.

Det er kanskje bra at EU skal drøfte programmatisk annonsering i januar.

Jeg har i utgangspunktet ikke noe i mot at Google (og andre kommersielle aktører) samler inn data om meg, slik at det jeg får tilbake er mer relevant, aktuelt og personalisert. Men jeg blir en smule skeptisk og bekymret hvis mine personlige assistenter vil høre på ALT som foregår hjemme – og kanskje bruke det mot meg, eller mot min vilje. Også håper jeg ett av resultatene fra EU-møtet i januar blir at jeg må aktivt samtykke til all data som samles inn, slik jeg i dag aktivt samtykker til å motta nyhetsbrev.

Hør også: Marius og jeg diskuterer EU-kommisjonen nye lovforslag som skal erstatte dagens utdaterte personvern-direktiv (MediaPuls)

*Hør Marius og jeg diskutere EU-kommisjonens møte omtrent 8 minutter ut i episoden.

Du kan alltids slette «sporene» dine på Min aktivitet-tjeneste til Google. Men som Marius i Helt.Digital skriver;

– Sletter du data fra My Activity betyr det bare at informasjonen ikke lengre er tilgjengelig for deg. Men Google vet. Ha en fortsatt paranoid dag!