fbpx

Med mobilen som nøkkel til huset ditt

Bare fire av ti boligeiere har skiftet lås på ytterdøren etter at de flyttet inn. Jeg byttet for kort tid siden til en lås jeg kan åpne med min telefon.

De tradisjonelle sylinderlåsene er i stadig utvikling. En ny lås er vanskeligere å dirke opp enn en som er ti år gammel. I en undersøkelse YouGov har gjort for Jernia, svarer seks av ti at de ikke har byttet lås på boligen sin etter at de overtok den, eller at de er usikre på om de har gjort det.

I samme undersøkelse kunne jeg lese at stadig flere velger å bytte til elektronisk lås med kode. Da slipper man å holde styr på nøkler og kan raskt endre kode dersom tallene kommer på avveie. Det aller nyeste er en lås som styres trådløst av smarttelefonen din.

– En vanlig norsk familie bør bytte låsesylinder hvert annet eller tredje år. Har man flere barn, så mister man fort kontrollen over hvor alle nøklene er, sier produktsjef Stig Ekelund i Jernia i en pressemelding.

Ingen flere nøkler

Etter sommerferien i år begynte mine to minste i tredje klasse på barneskolen. Mens de har blitt kjørt til og fra skolen de første to årene, og vært på SFO både før og etter at skolen begynte, var det et stort ønske om å begynne å gå selv – og slippe å være på SFO. Det betyr at ungene i mange tilfeller vil komme hjem til et tomt hus. Derfor ble det bestemt at begge to skulle få hver sin telefon slik at vi kunne holde kontakt når de kom hjem. Med et overvåkingkamera kan jeg se når noen nærmer seg inngangsdøren og via «Finn iPhone»-tjenesten kan jeg også se hvor barna er – i alle fall hvor mobilen deres befinner seg.

Det vi derimot var usikre på var det her med husnøkler – nøkler som enten blir glemt igjen hjemme eller mistet på vei hjem. Rett før sommeren hadde jeg oppgradert vårt alarmsystem som Verisure har installert og via deres hjemmeside kom jeg over Yale Doorman-løsningen – og da falt siste brikke på plass.

Døren opereres via smarttelefon, eller med kode. Ingen nøkler å huske å ta med seg, eller miste – og hele løsningen integreres sømløst med resten av alarmsystemet.

yale-doorman-integrert-med-verisure

Alt integrert

verisure-appVia Verisure sin app har jeg full oversikt over alarmanlegget og døren. Jeg kan låse og låse opp døren, skru av og på alarmen og når døren blir låst eller låst opp, eller når alarmen blir skrudd av eller på får både jeg og min kone beskjed om det via vår iPhone.

Kommer ungene hjem fra skolen og ikke husker hva koden er, kan de ringe oss eller sende en SMS. Har telefonen til ungene gått tom for strøm har jeg muligheten til å se de via overvåkingskameraet og siden jeg både vet når de typisk er ferdig på skolen – og bør være hjemme – i tillegg til at jeg får meldinger på mobilen når det er bevegelse utenfor døren, så er sannsynligheten svært liten for at de ikke skal komme seg inn i huset – og alt uten at vi trenger å tenke på nøkler.

KeyWest

Yale Doorman er enkel å installere – slik står det i alle fall å lese på Verisure – men om du ikke tar sjansen på dine egne ferdigheter så finnes det en rekke låssmeder som installerer den for deg – slik jeg gjorde. Via Verisure kjøper du først en Smart Lock-modul som settes inn i Yale Doorman-låsen, og som etter aktivering integreres med Verisure-appen.

Jeg har mange gode tastatur-fingre, men kjenner mine egne begrensninger når det kommer til det som er litt mer i retning av «handyman»-oppgaver. Lås og installasjon fra låssmeden KeyWest kostet i overkant av 5,000 kroner, og var unnagjort på en liten time.

keywest-installasjon

En ingen-flere-nøkler-hverdag er behagelig. Har vi familie og venner på besøk kan vi enkelt lage en midlertidig kode, og glemmer de den kan vi åpne opp via mobilen. Enkelt og effektivt – og mye tryggere. Det jeg håper vil komme nå er at jeg via min iPhone kan bruke fingeravtrykk-skanneren til å åpne døra, så slipper jeg å taste inn koden min manuelt. Enda sikrere og enda raskere.

Les mer om Yale Doorman via Verisure.

Disclaimer: Verken KeyWest eller Verisure har bedt meg om å skrive det her, ingen av de er kunder av meg, jeg har heller ikke fått rabatt på Yale Doorman-løsningen som kompensasjon for å skrive denne bloggposten.