fbpx
nyheter sosiale medier

VGTV gikk «13-gangern» i sosiale medier i desember 2019

Ifølge Storyboards oversikt over deling av nyheter i sosiale medier, vokste VGTV med over 1200 prosent sammenlignet med desember 2018, og med det ble VGTV med på Topp 10-listen for første (og siste) gang i 2019.

Nesten 20 prosent vekst år-over-år

Antall delinger av nyheter via sosiale medier fikk en fin-fin vekst i løpet av den siste måneden i 2019. Sammenlignet med desember 2018, ble veksten på 19 prosent. Sammenlignet med november 2019, var det en liten nedgang på 3 prosent. Ifølge analystetjenesten Storyboard endte antall delinger i sosiale medier på 16,3 millioner i desember 2019. For hele 2019 endte vi opp med hele 187,7 millioner delinger av nyheter i sosiale medier. En vekst på 28 prosent sammenlignet med hele 2018.

For ordens skyld; Storyboard definerer «delte» som Likte, Kommenterte og/eller delte.

Den største nyheten når det kommer til delinger i sosiale medier, må sies å være VGTV. Gjennom hele 2019 (med unntak av april), var VGTV inne på Topp 50-listen, men ikke før i desember kom VGTV inn på Topp 10-listen, og skjøv ABC Nyheter ned på 11. plass.

Og sammenlignet med desember 2018, var veksten på over 1200 prosent. «13-gangern» med andre ord.

nyheter sosiale medier

* Antall delinger i sosiale medier fra VGTV siden desember 2015 (52 delinger), ifølge Storyboard.

Det mest oppsiktsvekkende med den enorme veksten VGTV oppnådde i desember, er at de fire største videoene som VGTV la ut, kom alle sammen i løpet av de siste 4 dagene av fjoråret.

På 5. plass kom «Dette sa kongen om Ari Behns bortgang» med 566 delinger.

 

Resett med negativ vekst

For sjette måned på rad er det kun Resett (-6 prosent vekst fra november) og Document.no (-8 prosent vekst fra november) som er inne på Topp 10-listen. Resett hadde også en negativ vekst på 5 prosent år-over-år, mens Document.no vokste med 33 prosent.

Andelen de alternative nyhetene har blant topplisten falt nok engang, fra 13 prosent i november til 12 prosent i desember. Fra januar 2019 og til og med desember 2019, har andelen falt fra 22 til 12 prosent, en nedgang på hele 48 prosent.

nyheter sosiale medier

* Andelen av alternative nyheter blant Topp 10-listen fra måned til måned.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

VGTVs «sjokkerende vekst«, Dagsavisen flater ut og NRK øker enda litt til

Foruten VGTVs enorme vekst på over 1200 prosent, er det nok engang Dagsavisen som viser best vekst med 98 prosent år-over-år. Samtidig ser det ut til at den store vekst-perioden for Dagsavisen er over. Mellom januar og juni vokste Dagsavisen med 99 prosent, mens veksten fra juli til desember var på kun 6 prosent. Og fra november til desember faller antall nyheter delt i sosiale medier fra Dagsavisen med 6 prosent.

NRK – som har vært størst gjennom hele 2019 – vokste med hele 35 prosent i desember 2019 mot 2018. Det er imponerende med tanke på hvor stor rikskringkasteren er. Til sammenligning vokste VG, som den nest største, med 13 prosent og TV 2 med 10 prosent.

Den eneste inne på Topp 10-listen med negativ vekst år-over-år, er Resett som falt med 5 prosent.

nyheter sosiale medier

* Prosentvis vekst år-over-år av nyheter delt i sosiale medier, blant Topp 10 nettsteder, ifølge Storyboard.

 

4 over 1 million

For andre måned på rad har vi 4 nettsteder med over 1 million delinger i sosiale medier. NRK, VG, TV 2 og Dagbladet. NRK har i alle 12 måneder ligget godt over 1 million delinger (laveste var 1,3 millioner i juli), mens VG kan skilte med 5 av 12 måneder, TV 2 med 4 av 12 og Dagbladet med 7 av 12 måneder med mer enn 1 million delinger.

NRK øker sin markedsandel med ett prosentpoeng fra november, og gikk ut av 2019 med 23 prosent markedsandel. Like mye som rikskringkasteren hadde ved inngangen til fjoråret.

nyheter sosiale medier

* Antall delinger av nyheter i sosiale medier, måned for måned i 2019, fordelt på VG og NRK.

 

God vekst avslutningsvis

Fjorårets siste måned ble «kronet» med 28 prosent vekst år-over-år. En liten nedgang fra november, hvor veksten var på 31 prosent.

nyheter sosiale medier

* Topp 10 nyhetsnettsteder basert på antall delinger av nyheter i sosiale medier, fordelt på desember 2018 og 2019.

 

Delinger per nyhet vs delinger totalt

Antall delinger er en ting. Antall delinger i gjennomsnitt per nyhetssak er en annen. NRK har flest delinger totalt, men forholdsvis få delinger i gjennomsnitt. Mens NRK har et gjennomsnitt på 181 delinger per nyhetssak i desember, kan de alternative nyhetskildene skilte med et mye større engasjement;

 

Noen «outsidere» som også bør nevnes

Jeg har lyst til å nevne et par nettsider som ikke har klart å komme seg inn på Topp 10-listen, men som nærmer seg med stormskritt. Først ute er Nordnorskdebatt.no som engasjerer mange over hele Norge med sine friske kommentarer. Norsknorskdebatt.no står også for mest delinger i løpet av desember med «Kom dere til Finnmark og dekk det ekte livet» som ble publisert 6. desember, og oppnådde hele 141,317 delinger. Nordnorskdebatt.no havnet på en 12. plass i desember.

Den andre outsideren jeg vil nevne er Kokkejaevel.blogg.no. Med nesten 2,000 delinger per sak i snitt, kom kokken på 20. plass i desember. Det er meget sterkt for en blogg. Det er for eksempel foran nettaviser som E24, Adresseavisen, Stavanger Aftenblad, Dagens Næringsliv og iTromsø.

Polfarere, dårlig beredskap og irriterende foreldre

To av de tre nyhetene som engasjerte oss mest i løpet av desember, handlet om samme sak. På desidert førsteplass kom Nordnorskdebatt.no med «Kom dere til Finnmark og dekk det ekte livet»Den handlet om den manglende beredskapen i nord og mediedekningen av Børge Ouslands polfarertur. Aftenpostens sak «Polfarerne har full beredskap, mens et hjertesykt barn måtte vente 19 timer på hjelp» handlet om akkurat det samme, mens Dagsavisens kommentar «Takk, mamma og pappa. La nå foreldrene dine være litt irriterende. Sjansen for at de elsker deg idiotisk mye er ganske stor» kom på tredje plass.

Den triste nyheten om Ari Behns bortgang 1. juledag, kom på henholdsvis 5, 7 og 10 plass i desember.

Fast månedlig spalte gjennom hele 2019

Gjennom hele 2019 har jeg oppdatert deg med hvilke nyheter og hvilke nettsteder som engasjerte flest nordmenn i sosiale medier. Med denne posten er serien et avsluttet kapittel.

 

Bilde: Skjermdump fra VGTVs mest delte sak i sosiale medier i løpet av desember