fbpx
alternative nyheter

* Skjermdump fra satire-siden nyhetshjulet, som skrev en av de mest delte sakene på Facebook i oktober.

Dagsavisen øker mest for femte måned på rad. Aftenposten ute av Topp 10 for første gang i 2019!

Ifølge Storyboards oversikt over deling av nyheter i sosiale medier, er det Dagsavisen nok engang som vokser mest. Samtidig raser Aftenposten er ute av Topp 10-listen, med et fall på nesten 50 prosent fra september.

Kun 7 prosent vekst år-over-år

Antall delinger av nyheter via sosiale medier vokste med fattige 7 prosent når vi ser på oktober 2019 mot 2018. Veksten fra september til oktober var enda svakere. Kun 3 prosent. Ifølge analystetjenesten Storyboard endte antall delinger i sosiale medier på 14,5 millioner.

For ordens skyld; Storyboard definerer «delte» som Likte, Kommenterte og/eller delte.

Den største «nyheten» i oktober, må sies å være at Aftenposten for første gang i 2019, falt utenfor Topp 10-listen. Og det skyldes ikke at de andre har vokst kraftig, men at Aftenposten har rast. Fallet fra september til oktober er på nesten 50 prosent. Sammenligner jeg Aftenposten i oktober 2019 med 2018, er fallet på hele 54 prosent!

Document.no med kraftig vekst

For fjerde måned på rad er det kun Resett (-4 prosent vekst fra september) og Document.no (+11 prosent vekst fra september) som er inne på Topp 10-listen. Resett vokste med 57 prosent år-over-år, mens Document.no kan skilte med hele 66 prosent vekst år-over-år. Samtidig «banker» flere andre alternative nyheter på døra;

Andelen de alternative nyhetene har blant topplisten vokste således også i oktober, fra 14 prosent i september, til 15 prosent i oktober. Dette er andre måneden på rad med vekst, samtidig som det fortsatt er et godt stykke unna «toppnoteringen» på 22 prosent i januar i år.

alternative nyheter

* Andelen av alternative nyheter blant Topp 10-listen fra måned til måned.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Dagsavisen vokser mest. Aftenposten helt ute og VG faller videre.

Størst vekst år-over-år for oktober er det nok en gang Dagsavisen som står for, med hele 217 prosent. Samtidig vokser de også fint fra september til oktober, med 22 prosent. Størst vekst måned-over-måned er det derimot Frifagbevegelse.no som kan skilte med. De vokste med 38 prosent, og ble med for første gang i 2019 med på Topp 10-listen. Samtidig forsvant Aftenposten ut av topplisten for første gang, og havnet i oktober på 13. plass. Bak både Frifagbevegelse.no, sosialnytt.com og newsner.com.

VG faller videre i oktober, men kun med 3 prosent fra september i år. Sammenlignet med fjorårets oktober, ser fasiten enda styggere ut, med et fall på hele 17 prosent.

Men de vokser kun med 4 prosent fra august. Størst vekst måned-over-måned er det Nettavisen som kan vise til, med 32 prosent. Størst nedgang er det VG som har. De faller fra august med 22 prosent, og år-over-år med 4 prosent. Ikke siden april 2019 har VG ligget «nede» på 5. plass på Topp 10-listen til Storyboard.

alternative nyheter

* Prosentvis vekst år-over-år av nyheter delt i sosiale medier, blant Topp 10 nettsteder, ifølge Storyboard.

NRK troner enda høyere

Mens de andre store mediehusene ser ut til å slite litt i motvind, fortsetter NRK å øke. Beskjeden vekst år-over-år på 2 prosent, og 7 prosent fra september, men det hindrer ikke NRK å øke avstanden ned til nummer 2 – som er VG. NRK sin andel blant topplisten var på sitt største i januar 2019, på 24 prosent. Og på sitt laveste, på 19 prosent, i mai og september. I oktober har andelen vokst til 21 prosent. Samtidig vokste avstanden i antall delinger mellom NRK og VG med hele 18 prosent.

alternative nyheter

* Antall delinger av nyheter i sosiale medier, måned for måned i 2019, fordelt på VG og NRK.

 

År-over-år er veksten blant de 10 største nettavisene som blir delt mest i sosiale medier på 12 prosent. I september var veksten på hele 29 prosent. Samtidig er veksten negativ fra september til oktober, med 3 prosent. Det mest oppsiktsvekkende – utover at Aftenposten er ute av topplisten – er at mens de alternative nyhetene vokste med 62 prosent kombinert, år-over-år, vokste de øvrige nyhetssidene med kun 6 prosent i samme periode. «Trøsten» er Dagsavisen som vokser kraftig for 5. måned på rad!

alternative nyheter

* Topp 10 nyhetsnettsteder basert på antall delinger av nyheter i sosiale medier, fordelt på oktober 2018 og 2019.

 

Antall delinger er en ting. Antall delinger i gjennomsnitt per nyhetssak er en annen. NRK har flest delinger totalt, men forholdsvis få delinger i gjennomsnitt. Mens NRK har et gjennomsnitt på 140 delinger per nyhetssak i oktober, kan de alternative nyhetskildene skilte med et mye større engasjement;

Utfordringen med flere av disse alternative nyhetsstedene, er at de skriver mye tull. Mye satire. Mye satire som veldig mange ikke er klar over er satire. Det kommer ikke frem på Facebook, og det kan være svært lett å overse, hvis man ikke følger ekstra godt med.

alternative nyheter

* Skjermdump fra satire-siden nyhetshjulet, som sto bak en av de mest delte sakene på Facebook i oktober.

Faktasjekkeren Faktisk.no har også skrevet om Nyhetshjulet sine satire-saker. Dessverre får ikke Faktisk.no like stor oppmerksomhet, som slike satire-saker ofte gjør.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Nobels fredspris, mindre intelligente menn og usynlige syke

Det kommer kanskje ikke som en overraskelse, at Venstre sto for den mest delte saken i oktober. Og det med en utrolig stor margin også. Saken om at «The people of Hong Kong are nominated for the Nobel Peace Prize» gikk viralt – og langt utover våre norske grenser. Ikke overraskende fikk Guri Melby – som hadde skrevet saken og publisert det på Facebook – kritikk, og det også fra det kinesiske utenriksdepartementet. Kina gjør sitt ytterste for å sensurere alt de selv ikke liker, og det i en global skala.

Nyhetshjulets sak om «Menn som ser fotball er mindre intelligente» kom på andre plass, mens BT sin sak om at mange sliter med sykdommer man ikke kan se med det blotte øyet, kom på tredje.

Nyhetshjulet hadde en veldig «sterk» måned i oktober, med 3 saker inne på Topp 20-listen. Den andre saken handlet om «ufrivillig hårvekst blant kvinner som drikker Pepsi Max» (4. plass), mens «menn som kjører elbil er dårligst i senga» kom på 19. plass.

Fast månedlig spalte

Følg med videre på denne spalten her. Etter endt måned, vil jeg følge opp med tilsvarende oversikt gjennom hele året. Klikk på lenkene under for å lese mer om Topp 10-listen for den aktuelle måneden.