fbpx
alternative nyheter

Dagsavisen øker mest for fjerde måned på rad, men Nettavisen vokste mest fra august til september

Ifølge Storyboards oversikt over hvilke nyheter som blir delt mest i sosiale medier, er det (igjen) Dagsavisen som vokser mest år-over-år, mens Nettavisen vokser mest fra august. VG faller mest, både år-over-år og måned-over-måned. 

25 prosent vekst år-over-år

Antall delinger av nyheter via sosiale medier vokste år-over-år med 25 prosent. Veksten fra august til september var derimot på fattige 4 prosent. Antall delinger i sosiale medier endte på 14,1 millioner i august, ifølge analystetjenesten Storyboard.

For ordens skyld; Storyboard definerer «delte» som Likte, Kommenterte og/eller delte.

Den overordnede trenden er at vi engasjerer oss mindre på Facebook i år sammenlignet med 2018. Samtidig er det tydelig at vi engasjerer oss mer nå som det er både kaldere og mørkere ute. Det er lite som tyder på at veksten fra juli til september vil stoppe opp etter hvert som vi nærmer oss slutten av 2019.

alternative nyheter

* Antall delinger av nyheter totalt i sosiale medier ifølge Storyboard, fra januar 2018 til og med september 2019. Desember 2018 endte på 13,6 millioner delinger, mens januar 2019 begynte på 17,1 millioner. For årets første 9 måneder, er veksten totalt på 26 prosent, sammenlignet med fjorårets første 9 måneder. 

Resett slår tilbake

For tredje måned på rad er det kun 2 alternative nyhetsnettsider inne på Topp 10-listen til Storyboard. Resett (+19 prosent vekst fra august) og Document.no (+41 prosent vekst fra august). Resett vokste med hele 67 prosent år-over-år, mens Document.no følger like etter, med 65 prosent vekst.

Andelen de alternative nyhetene har blant topplisten vokste således også i september, fra 11 prosent i august, til 14 prosent i september.

alternative nyheter

* Andelen av alternative nyheter blant Topp 10-listen fra måned til måned.

 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Dagsavisen vokser mest. VG faller mest

Størst vekst år-over-år for september er det nok en gang Dagsavisen som står for, med hele 216 prosent. Men de vokser kun med 4 prosent fra august. Størst vekst måned-over-måned er det Nettavisen som kan vise til, med 32 prosent. Størst nedgang er det VG som har. De faller fra august med 22 prosent, og år-over-år med 4 prosent. Ikke siden april 2019 har VG ligget «nede» på 5. plass på Topp 10-listen til Storyboard.

alternative nyheter

* Prosentvis vekst år-over-år av nyheter delt i sosiale medier, blant Topp 10 nettsteder, ifølge Storyboard.

 

NRK er fortsatt størst

NRK har og er fortsatt størst, med ca 20 prosent andel av de delte nyhetene blant Topp 10-listen. I september økte avstanden fra NRK ned til nummer 2 på listen (for 2019 så langt) fra 456.257 delinger i august, til 743.132 delinger i september. Samtidig er avstanden fortsatt mye mindre enn i januar. Da var avstanden i antall delinger mellom NRK og VG på nesten 1,2 millioner. Spørsmålet nå blir om dette er starten på en økende trend, eller om det kun var snakk om et enkelttilfelle.

alternative nyheter

* Antall delinger av nyheter i sosiale medier, måned for måned i 2019, fordelt på VG og NRK.

 

År-over-år er veksten blant de 10 største nettavisene som blir delt mest i sosiale medier på hele 29 prosent. Det er en vekst på hele 15 prosentpoeng sammenlignet med august. Det er også den sterkeste veksten siden juni 2019 (41 prosent), og den 5. største veksten måned-over-måned så langt i år.

alternative nyheter

* Topp 10 nyhetsnettsteder basert på antall delinger av nyheter i sosiale medier, fordelt på september 2018 og 2019.

 

Antall delinger er en ting. Antall delinger i gjennomsnitt per nyhetssak er en annen. NRK har flest delinger totalt, men forholdsvis få delinger i gjennomsnitt. Mens NRK har et gjennomsnitt på 138 delinger per nyhetssak, kan Rights.no (HRS) skilte med 2.097 delinger i snitt, etterfulgt av Sosialnytt med 1.936 og Newsner med 1.223 delinger i gjennomsnitt per sak de legger ut.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Diesel, norske verdier og prompekonkurranse

Nok en gang er det de «sensasjonelle» nyhetene som deles hyppigst. Nettavisen kom ut på første plass i september, med en «sjokkrapport» som viser til at «Nye dieselbiler kan rengjøre luften». På andre plass kom Dagbladet med en sak om at «ekstreme holdninger pakkes inn som norske verdier», mens TV 2 kom på tredje plass med gladsaken om en indisk sanger som «arrangerer landets første prompekonkurranse».

Av samtlige Topp 10 delte nyheter i september, er det vel ikke overraskende at det er mest av alt saker som vekker følelser som skaper mest engasjement og delinger. Og det er stadig flere temaer som vekker følelser – og da kanskje mest av alt de negative følelsene i oss. Innvandring er en gjenganger. Eldreomsorg en annen. Men i det siste har også klima blitt en «het potet» og det samme gjelder vegansk kosthold.

Fast månedlig spalte

Følg med videre på denne spalten her. Etter endt måned, vil jeg følge opp med tilsvarende oversikt gjennom hele året. Klikk på lenkene under for å lese mer om Topp 10-listen for den aktuelle måneden.