fbpx
alternative nyheter

NRKs engasjement i sosiale medier doblet seg i mai. Resetts engasjement faller videre.

Ifølge analysetjenesten Storyboard, som overvåker nyheter som deles i sosiale medier, vokste NRK med 111 prosent i mai 2019 mot 2018. Resett faller for 4. måned på rad.

45 prosent vekst

I løpet av mai 2019 delte vi nyheter via sosiale medier over 16 millioner ganger. Det er en vekst på hele 45 prosent sammenlignet med mai 2018, og en vekst på 24 prosent fra april 2019, ifølge analysetjenesten til Storyboard. Tjenensten har overvåket over 163.000 artikler, hvorav de aller fleste blir delt via Facebook.

For ordens skyld; Storyboard definerer «delte» som Likte, Kommenterte og/eller delte.

45 prosent vekst år-over-år, er den høyeste veksten registrert så langt i 2019.

3 av Topp 10 nyhetssider publiserer «alternative nyheter»

Som i de foregående månedene så langt i 2019, er det 3 alternative nyhetssider å finne inne på topp 10 listen. Størst er resett, etterfulgt av sosialnytt.com og document.no. Sosialnytt var ikke å finne inne på Storyboard sin Topp 50-liste for mai 2018. Derfor har jeg estimert et lavt antall delinger, rett under 50. plass på listen.

I april vokste de redaktørstyrte mediene med 3 prosent. Den lave veksten har i stor grad vært knyttet til at spesielt TV2.no og VG.no har falt. I mai vokste derimot de redaktørstyrte mediene med hele 47 prosent, anført av NRK som mer enn doblet antall delinger. VG og TV2 vokste med henholdsvis 24 og 14 prosent. Størst vekst etter NRK, var det Aftenposten.no som sto for, med hele 78 prosent vekst.

alternative nyheter

I mai 2018 representerte Sosialnytt, Resett og Document 11 prosent av alle delinger blant Topp 10. I mai 2019 har andelen vokst med 31 prosent, til totalt 14 prosent. Tar jeg med Newsner som har havnet utenfor Topp 10-listen de siste 2 månedene (12. plass i mai 2019), ligger andelen av delinger fra de alternative nyhetssidene på omtrent 20 prosent i gjennomsnitt for 2019 så langt.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

VG snur den negative trenden fra mars og april, og vokser med 24 prosent i mai

For første gang i 2019, opplever samtlige redaktørstyrte medier blant Topp 10-listen til Storyboard, en vekst år-over-år. Størst vekst sto NRK for, med 111 prosent. Totalt økte antall delinger (Likes, Kommentarer og Delinger) med 45 prosent år-over-år og 24 prosent sammenlignet med april 2019.

VG, som har vist en negativ trend så langt i år, vokste i mai 2019 sammenlignet med april, med 69 prosent, noe som var den høyeste vekstraten blant samtlige inne på Topp 10-listen. Den eneste på listen som hadde negativ vekst fra april til mai, var Resett, med en nedgang på 10 prosent. For Topp 10-listen totalt, endte mai på en vekst på 27 prosent.

Ser vi på år-over-år, slik jeg har gjort gjennom 2019, endte veksten fra mai 2018 til 2019, på hele 53 prosent – inkludert de alternative nyhetene (og da med et estimat hva gjelder sosialnytt).

alternative nyheter

 

Britisk studie engasjerte mest

I april var det den tyske elbil-studien som engasjerte mest. En studie som møtte sterk kritikk fra flere medier og andre forskningsinstitutter. Kritikken engasjerte dog ikke like mye.

I løpet av mai var det TV2-saken om den britiske studien fra National Institute for Health Reseach og Leicester Biomedical Research Centre, som engaserte mest. Forskere hadde funnet ut at de som går fort kan leve lenger!

Dagbladet endte på 2. plass med «Vi skal knuse disse jævla sosialistene» som FrP-leder Siv Jensen, uttalte med et smil under feiringen av sin egen 50-årsdag. Og på 3. plass kom VG, med «Her har du en Gullrute, bitch», som handlet om Melina Johnsen – kjent fra Ex On The Beach – som vant en Gullrute som «Årets deltager» – for den (berømmelige) kommentaren

– Bitch, hør her! Du er stygg, du er feit, du er bleik. Du drar ned håret og leker deilig. Du er ikke en dritt, bitch!

Forøvrig en kommentar som også ble til en låt, som gjorde samme Melina Johnsen til en artist, og som så langt i juni 2019, har blitt spilt av snart 3 millioner ganger på Spotify!

Hvem påstår at folk ikke blir smartere av å følge med på nyhetsbildet i sosiale medier ;)

Brudd i den fallende trenden

Den negative, fallende trenden er kraftig redusert – både totalt og for Topp 10-listen – med den sterke veksten Storyboard registrerte i mai 2019. Fra januar 2019 til mai 2019 er det uansett en negativ trend på henholdsvis 6 prosent totalt og 8 prosent for Topp 10.

Er det våre egne endringer som er årsaken? Er det Facebook sine algortime-endringer, eller skyldes trenden den «normale» syklusen ved at vi typisk bruker mindre tid online – og i sosiale medier – etter hvert som det blir lysere ute? Eller er det en kombinasjon av alle tre faktorer?

 

alternative nyheter

Fast månedlig spalte

Følg med videre på denne spalten her. Etter endt måned, vil jeg følge opp med tilsvarende oversikt gjennom hele året. Klikk på lenkene under for å lese mer om Topp 10-listen for den aktuelle måneden.