fbpx
alternative nyheter

VGs engasjement i sosiale medier fortsetter å falle. De alternative nyhetene vokser videre.

Ifølge analysetjenesten Storyboard, som overvåker nyheter som deles i sosiale medier, vokste de alternative nyhetene med over 100 prosent i april 2019 mot 2018. VG ble (igjen) den store taperen.

17 prosent vekst

I løpet av april 2019 delte vi nyheter via sosiale medier 13 millioner ganger. Det er en vekst på 17 prosent sammenlignet med april 2018, ifølge analysetjenesten til Storyboard. Tjenensten har overvåket nesten 150.000 artikler, hvorav de fleste blir delt via Facebook.

For ordens skyld; Storyboard definerer «delte» som Likte, Kommenterte og/eller delte.

Til sammenligning viser april-tallene fra Storyboard en nedgang på 22 prosent sammenlignet med mars 2019.

3 av Topp 10 nyhetssider publiserer «alternative nyheter»

Som i februar og mars, var det 3 alternative nyhetssider inne på topp 10 listen. Docuement.no, som har vært ute av Topp 10-listen et par måneder, havnet i april på 7. plass, med en vekst år-over-år på formidable 35 prosent. Derimot falt Newsner ut av Topp 10-listen, etter å ha vært med hele første kvartal 2019. De ble slått av abcnyheter med «fattige» 5.000 delinger.

De tre alternative sidene vokser med over det jeg tror er over 100 prosent i april. Årsaken er at Sosialnytt ikke var å finne på Storyboard sin Topp 50-liste for april 2018. Jeg har derfor gitt dem en lavt antall delinger, rett under 50. plass på listen.

I mars opplevde de tradisjonelle nyhetssidene et fall på 1 prosent. For april kan de derimot vise til en vekst på 3 prosent, til tross for at VG fortsetter sin trend fra mars, med en nedgang på hele 31 prosent.

alternative nyheter

I april 2018 stod Sosialnytt, Resett og Document for 9 prosent av alle delinger blant Topp 10. I april 2019 har andelen vokst med hele 94 prosent, til totalt 18 prosent. Til sammenligning hadde de alternative nyhetene en andel i mars 2019 på 19 prosent, mens andelen i februar var på 17 prosent. Andelen er med andre ord «stabil» på rundt 20 prosent.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

VG fortsetter den negative trenden fra mars og faller også mest i april

Av de 10 største nyhetsstedene opplevde 3 nettaviser (TV2, VG og Aftenposten) en nedgang i antall delinger når vi sammenlignet april 2019 mot 2018. Men mens nedgangen var beskjeden for TV2 og Aftenposten – på kun 2 prosent – fortsetter VG den negative trenden fra mars – hvor de falt med hele 35 prosent, med et fall på 31 prosent i april 2019.

alternative nyheter

 

Tysk elbil-studie engasjerte mest

Av alle saker vi nordmenn likte, kommenterte og delte, var det Nettavisens sak om en tysk sjokkstudie som gikk av med «seieren». E24 skrev om den samme studien, som endte opp på tredje plass. Andre plassen var det også Nettavisen som «stakk av med», for sin sak «Vil innføre krav om arbeidserfaring blant politikere i Danmark».

Det bør legges til at den tyske elbil-studien møtte sterk kritikk fra flere medier. Inkludert Nettavisen. Slakten av den tyske elbil-undersøkelsen kom (ikke overraskende) inn på Topp 50-listen av de mest delte artiklene til Storyboard.

Fallende trend når det kommer til deling

I tråd med Facebooks endring i strategi (mer fokus på Events, Grupper og Messenger, og mindre på veggen) så faller både antall delinger (likes, kommentarer og delinger) totalt. Og det samme gjelder for Topp-listen.

alternative nyheter

Fast månedlig spalte

Følg med videre på denne spalten her. Etter endt måned, vil jeg følge opp med tilsvarende oversikt gjennom hele året. Klikk på lenkene under for å lese mer om Topp 10 for den aktuelle måneden.