fbpx
alternative nyheter

Dagsavisen øker mest for 6. måned på rad. NRK er størst og dobbelt så stor som nummer to!

Ifølge Storyboards oversikt over deling av nyheter i sosiale medier, er det Dagsavisen nok engang som vokser mest. Mobbeofferet Daniel på 13 år ble den mest delte saken i november.

Over 20 prosent vekst år-over-år

Antall delinger av nyheter via sosiale medier vokste bra fra seg i november 2019 mot 2018, med hele 21 prosent. Veksten fra oktober til november var samtidig på 10 prosent. Ifølge analystetjenesten Storyboard endte antall delinger i sosiale medier på 16,4 millioner. Ikke siden mai i år har vi delt så «flittig».

For ordens skyld; Storyboard definerer «delte» som Likte, Kommenterte og/eller delte.

Den største «nyheten» i oktober, var at Aftenposten for første gang i 2019, falt utenfor Topp 10-listen. Fallet i antall delinger i oktober for Aftenposten var på hele 54 prosent sammenlignet med 2018. Og den negative trenden fortsetter i november. Aftenposten er tilbake på Topp 10-listen, ender på 10. plass, med en negativ vekst november 2019 mot 2018, på 34 prosent. Det gjør at Aftenposten er det eneste nettstedet inne på Topp 10-listen med negativ vekst år-over-år.

Document.no vokste med over 100 prosent

For femte måned på rad er det kun Resett (+9 prosent vekst fra oktober) og Document.no (-6prosent vekst fra oktober) som er inne på Topp 10-listen. Resett vokste med 37 prosent år-over-år, mens Document.no kan skilte med hele 104 prosent vekst år-over-år. Samtidig «banker» flere andre alternative nyheter på døra;

Andelen de alternative nyhetene har blant topplisten falt noe i november, fra 15 prosent i oktober, til 13 prosent i november. Samtidig er det en økning på 25 prosent fra november 2018. Da lå andelen på 10 prosent.

alternative nyheter

* Andelen av alternative nyheter blant Topp 10-listen fra måned til måned.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Dagsavisen vokser mest. NRK «drar» fra og Aftenposten er inne på Topp 10 igjen

Størst vekst år-over-år for november er det nok en gang Dagsavisen som står for, med 187 prosent. Det er noe ned fra oktober. Da vokste Dagsavisen med hele 217 prosent. Fra oktober til november, vokste Dagsavisen med kun 2 prosent.

Av de nettstedene som en eller flere ganger har ligget inn på Topp 10-listen, er det kun 3 som har negativ vekst fra oktober til november. Sosialnytt har en negativ vekst på 21 prosent, mens Newsner faller med 19 prosent og Frifagbevegelse.no faller med 10 prosent.

Størst vekst fra oktober til november, står Aftenposten for. Avisen vokste med 49 prosent. Det holdt til 10. plass på Topp 10-listen, som de falt utenfor for første gang i 2019 sist måned. Samtidig har Aftenposten en negativ vekst år-over-år på 34 prosent.

alternative nyheter

* Prosentvis vekst år-over-år av nyheter delt i sosiale medier, blant Topp 10 nettsteder, ifølge Storyboard.

 

NRK troner enda høyere

Ikke siden januar 2019, har avstanden når det kommer til antall delinger, vært større mellom NRK på første plass, og nummer to på listen, som i november er VG. NRK er temmelig nøyaktig dobbelt så stor som VG. Samtidig er det første gangen i 2019 at 4 av de 10 nettstedene med flest delinger i sosiale medier, er over 1 million.

NRK sin andel øker fra oktober til november fra 21 til 22 prosent blant Topp 10. Det er to prosentpoeng mindre enn rekorden fra januar 2019.

alternative nyheter

* Antall delinger av nyheter i sosiale medier, måned for måned i 2019, fordelt på VG og NRK.

Sterk vekst totalt for Topp 10

År-over-år er veksten blant de 10 største nettavisene som blir delt mest i sosiale medier i november på hele 31 prosent. Ikke siden juni 2019 har veksten år-over-år for Topp 10-listen vært større. Resett og Document.no dro denne veksten her i større grad enn de tradisjonelle mediene, med 64 prosent mot 27 prosent.

alternative nyheter

* Topp 10 nyhetsnettsteder basert på antall delinger av nyheter i sosiale medier, fordelt på november 2018 og 2019.

Delinger per nyhet vs delinger totalt

Antall delinger er en ting. Antall delinger i gjennomsnitt per nyhetssak er en annen. NRK har flest delinger totalt, men forholdsvis få delinger i gjennomsnitt. Mens NRK har et gjennomsnitt på 180 delinger per nyhetssak i november, kan de alternative nyhetskildene skilte med et mye større engasjement;

Utfordringen med flere av disse alternative nyhetsstedene, er at de skriver mye «tull». Mye satire. Mye satire som veldig mange ikke er klar over er satire. Det kommer ikke frem på Facebook, og det kan være svært lett å overse, hvis man ikke følger ekstra godt med.

Men det er langt fra alt som er tull og satire. Flere av det alternative nettstedene publiserer direkte usannheter, hvor kilder utelates og hvor «journalisten» gjerne opererer under pseudonym. I tillegg er gjerne artiklene vinklet og «vridd» på for å trigge våre følelser. Skape frykt og sinne. Polarisere og splitte. Fortsatt er det svært mange som ikke klarer å skille mellom fiksjon og fakta. Det tjener de alternative nyhetsstedene på. Det taper samtidig demokratiet vårt på.

Mobbeofferet Daniel på 13. mest delt

Men det finnes også unntak. En av de mest delte sakene i sosiale medier i november, som ble publisert av de alternative nettstedene, handlet om Daniel på 13 år, som har blitt mobbet så lenge han kan huske. Den ble lagt ut av Sosialnytt, og ble delt over 50.000 ganger. Det ble den 4. mest delte saken i sosiale medier i november. VG «kastet» seg også på den saken, og har hele 3 saker om Daniel inne på Topp 50-listen over de mest delte sakene i november. VGs dekning av Daniel, havner på henholds vis 20. plass, 24. plass og 29. plass, og oppnår totalt nesten 80.000 delinger.

Slår jeg sammen Sosialnytts og VGs dekning av Daniel og alle delinger det resulterte i, står Daniel på 13 år igjen som den mest delte saken i november. Videoen som Daniel la ut 26. oktober i år på YouTube, har så langt blitt sett over 35.000 ganger, og fredag 29. november var Daniel også gjest hos TV 2 God Morgen Norge for å snakke om mobbingen.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Tenåringsråd, Koht og Kina engasjerte mest

De 3 sakene som ble mest delt – når man ikke slår sammen dekningen av Daniel – handlet om ulykkelig ungdom, Christine Koht og det nye super-kraftverket i Kina, som spyr ut 6 ganger så mye som hele Norges totale klimautslipp.

Hvorfor er ikke norske ungdommer lykkelige? havnet på førsteplass. Saken er skrevet av ei jente på 18 år, etter at Aftenposten spurte ungdommen «Hvilke råd vil du gi tenåringsforeldre?» Saken ble delt nesten 65.000 ganger i november.

På andre plass kom Dagbladet sin dekning av Christine Koht, som ble kåret til «Årets forbilde». Den saken ble delt nesten 56.000 ganger. På tredjeplass kom Nettavisen, med dekningen av det nye super-kraftverket fra Kina, som «spyr ut seks ganger Norges totale klimautslipp». Den ble delt nesten 55.000 ganger.

Blant de «mer» tabloide sakene – som jeg kanskje hadde forventet å lese på Nyhetshjulet, Sosialnytt, og lignende, var TV 2 sin sak – som kom på femteplass – «Mennesker som alltid er forsinket, lever lenger». Den ble delt nesten 46.000 ganger.

Vi får satse på at vi kommer litt oftere for sent i 2020 ;)

Fast månedlig spalte

Følg med videre på denne spalten her. Etter endt måned, vil jeg følge opp med tilsvarende oversikt gjennom hele året. Klikk på lenkene under for å lese mer om Topp 10-listen for den aktuelle måneden.

 

Bilde: Skjermdump fra Daniels besøk hos TV 2 God Morgen Norge