fbpx
åndsverkloven

Vi stjeler andres åndsverk over en lav sko – Episode 17

Merkevarer og privatpersoner laster opp bilder i sine egne sosiale kanaler, og henviser til Google eller Pinterest som kilde. Astrid Valen-Utvik og jeg tar for oss åndsverkloven.

Vi stjeler over en lav sko

Vi stjeler over en lav sko. I de fleste tilfeller uten å mene det eller tenke spesielt over det. Og da sikter jeg ikke til butikktyveri eller svindling av andres penger over SMS, epost eller på nett. Men på andres åndsverk. På tekst, bilder, lyd og video som andre har produsert, og som vi laster ned på en eller annen måte, og deler på en eller annen måte.

Dør en kjent person, er det nærmest “kutyme” å dele bilder av vedkommende i sosiale medier. Har vi sett noe vi liker på TV, tar vi kanskje et opptak av det med våre mobiler og deler i sosiale medier. Bilder vi finner via Pinterest og Google deles flittig videre i våre egne kanaler; om det så er på blogger, egne nettsider eller sosiale medier.

Men er det lov? Er det lov å ta seg til rette med verk andre har skapt, dele det som man selv ønsker, uten at innholdsprodusenten har godkjent det. Eller får betalt for det? Og hva er eventuelt konsekvensene for deg som deler andres åndsverk?

Dette er på ingen måter noe nytt. På mange måter trodde jeg vi visste bedre, selv om det kan være vanskelig noen ganger å vite forskjellen på hva som er lov og ikke. På hva som er greit å skjermdumpe, hva som går under faksimile og hva de forskjellige Creative Commons egentlig betyr for det åndsverket du er i ferd med å dele.

Gründer, sosiale medier-ekspert og digital rådgiver

Sosiale medier-ekspert og digital rådgiver Astrid Valen-Utvik er daglig leder i Valen-Utvik og la ut en sak om akkurat dette temaet for kort tid tilbake. Og til min store overraskelse fikk den saken veldig stor oppmerksomhet. Og her ble jeg overrasket over at det fortsatt var så mange som ikke var klar over hvordan åndsverkloven fungerer.

Valen-Utvik begynner saken slik;

Merkevarer og privatpersoner laster opp bilder i sine egne sosiale kanaler, og henviser til Google eller Pinterest som kilde. Bilder deles i sosiale kanaler, og tagges med «din» hashtag. De kan du vel reposte og dele videre, uten å måtte spørre, for folk flest blir vel bare stolte av om bildene deres deles videre av andre. Eller…? Hvorfor er det så vanskelig å skjønne hvilke bilder du kan, og ikke kan, dele videre?

 

 

Du finner Hans-Petter & Co på din favoritt podkast-spiller, som blant annet Apple PodcasterOvercastPippaTuneIn RadioSpotify og Google Podcasts.

Aktuelle lenker fra episoden