
Markedsfører du dine egne eller andres produkter eller tjenester, skal det merkes som reklame. Hvis ikke risikerer du å bryte markedsføringsloven. Gjengir du andres tekst eller bilder uten samtykke, risikerer du å bryte åndsverksloven.
«Satire og humor»-bloggen, Bloggomtoppbloggere (videre omtalt som BOTB), har blant gjort stort nummer ut av å påpeke andre bloggeres manglende merking av reklame – og dermed brudd på markedsføringsloven. Det initiativet er prisverdig, for det er fortsatt slik at svært mange lesere blir villedet til å tro at det som er bloggerens personlige meninger ofte er «kjøpt og betalt».
Loven gjelder selv om intensjonen er god
Selv om BOTB er en «satire og humor»-blogg, fritas ikke de (anonyme) som står bak til å fritt frem bruke andres åndsverk som de måtte ønske. Og selv om et bilde eller tekst gjengis som en faksimile, så kan fortsatt fotografens eller forfatterens rettigheter krenkes.
Legger man ut andres bilder eller tekst, som en faksimile, kan det være like lovstridig som å gjengi bildet i seg selv selv. Og spesielt hvis gjengivelsen er så stor og kvaliteten så god at den i realiteten erstatter vanlig gjengivelse. Da bør man i alle tilfeller ha hentet inn samtykke fra fotografen eller forfatteren i forkant av gjengivelse.
Store norske leksikon definerer en faksimile som fotografisk fremstilt trykt reproduksjon (faksimileutgave) av dokument, manuskript, bok osv.
Dette er ikke eksempler på faksimile
I BOTB sitt tilfelle brytes åndsverksloven opptil flere ganger ved å gjengi et helt bilde i en så stor oppløsning og kvalitet at det erstatter den opprinnelige gjengivelsen. Da hjelper det ikke å beskrive det som faksimile. Her er to eksempler;

* Faksimile fra BOTB som gjengir et bilde fra bloggen til Pilotfrue.

* Faksimile av BOTB bruk av et bilde av Sophie Elise. Dette er ikke en faksimile fra Dagbladet, men gjengivelse av et bilde fra Dagbladet, og brudd på Åndsverksloven, så fremst ikke Dagbladet har gitt samtykke til at BOTB kan gjengi bildet.

* Faksimile fra BOTB som gjengir et kake-bilde fra Anne Brith Davidsen uten samtykke, og omtaler det som faksimile.

En av lidenskapene til Jon Wessel-Aas er seilbrett.
Advokat Jon Wessel-Aas er partner i Bing Hodneland. Han er en av Norges mest erfarne medierettsadvokater og har bred erfaring innen ytringsfrihet, personvern og opphavsrett. Han har vært gjest i MediaPuls for å snakke om hva som er lov å streame.
De tre eksemplene over, er tydelige brudd på åndsverksloven, noe Jon Wessel-Aas bekrefter i et e-post svar til meg;
Bildebruken er enkel å vurdere. Den faller åpenbart utenfor den frie sitatretten og innebærer en krenkelse av fotografens rettigheter, med mindre det foreligger samtykke.
Andres bilder til egne bloggposter
I BOTB sitt tilfelle er bruddene enda grovere hva gjelder hovedbildene til veldig mange av deres saker. Her er bilder fra andres blogger, brukt som hovedbilde til egen sak. Dette faller utenfor sitatretten, og blir enda mer alvorlig ettersom bildene også blir brukt som «coverbilde» når bloggpostene blir delt videre i sosiale medier.

* Faksimile fra BOTB som bruker bilde fra Pilotfrue som hovedbilde i egen bloggpost.

* Faksimile fra BOTB som bruker bilde fra Anne Brith Davidsen som hovedbilde i egen bloggpost.

* Deling av saker i sosiale medier fra BOTB sin bloggposter hvor det er brukt andres bilder uten samtykke.

* Det kan være brudd på åndsverksloven å legge ut andres bilder i sosiale medier. BOTB deler et bilde på Instagram av Anniken Jørgensen. Bildet var først på trykk i VG / Minmote.
Kan koste dyrt å bruke andres bilder uten samtykke
I 2015 måtte Hurtigruten og flere andre selskaper betale Anne Brith Davidsen for krenkelse av hennes rettigheter, etter at de hadde stjålet et av hennes kakebilder og brukt det selv – i blant annet sosiale medier.
At BOTB ble disket fra Vixen Influencer Awards bør være de anonyme bloggernes minste problem. I løpet av tiden BOTB har vært «på lufta» har antallet brudd på åndsverksloven vært omfattende. Samtidig har trafikken til «satire-bloggen» vokst kraftig og bilder de ikke har hatt rettigheter til å bruke har spredt seg i stort omfang.
Gjennom Google-annonsering har de i tillegg tjent penger på den voksene populariteten. I 2015 måtte 22 selskaper ut med 100.000 kroner for ett bilde de hadde stjålet fra Anne Brith Davidsen.
Her er det snakk om veldig mange bilder.
Les også: 8 kilder til gode (og gratis) bilder
Bilde: Matthias Blonski via Unsplash