Et bilde sier mer enn 1000 ord. Et bilde kan raskt også koste mer enn 1000 kroner. Heldigvis finnes det mange gode nettsider som har gode bilder, helt gratis!
Nei, du kan ikke laste ned et bilde fra Internett, og fritt bruke det i privat- eller kommersiell sammenheng. Så fremst det ikke er opplyst. En fotograf lever av å selge sine bilder, eller av at du kjøper bildene av fotografen. Kopierer vi et bilde og legger det ut på våre egne nettsider og i sosiale medier, bryter vi potensielt opphavsretten og åndsverksloven. Så fremst det ikke er opplyst at du fritt kan kopiere, redigere og bruke selv. Opplysningen om retningslinjene for bruk av bildene presenteres gjerne i form av henvisning til Creative Commons – som igjen forklarer hvordan bildet, videoen, lyden, teksten er lisensiert.
Creative Commons
Enkelte bilder er lagt under Creative Commons Public Domain-lisensiering, hvilket i praksis betyr at du kan bruke bildet akkurat som du selv vil, uten å betale eller henvise til hvem som tok bildet. CC0 er betegnelsen på Public Domain. I tillegg til Public Domain, blir også Creative Commons Zero også brukt, og viser til de samme lisensieringsreglene. Fri bruk.
En annen lisens-variant av Creative Commons, som også tillater gratis bruk er Attribution. I dette tilfellet kan du fritt laste ned, redigere og bruke bildet, men du må vise til fotografen. Nettsider som tilbyr slike bilder, kommer ofte også med ferdige scripts som du kan lime inn på dine respektive sider, med henvisning tilbake til fotografen, slik for eksempel PhotoPin.com gjør her:
Les også: Ikke fritt frem fordi du er fin (HansPetter.info)
8 kilder til Creative Commons Zero og Attribut bilder
PicJumbo
En av mine favorittsider, og flere av bildene mine er hentet fra PicJumbo. Bildene er CCo og kan fritt brukes uten referanse til fotograf. Gratis i utgangspunktet, men med premium-medlemskap for 7,5 USD per måned får du tilgang til langt flere bilder og kolleksjoner.
Unsplash
Unsplash har raskt blitt en av mine favoritt-kilder for å finne gode og høyoppløselige bilder. Unsplash gir ut 10 nye bilder hver 10. dag, og du kan samle bilder i egne definerte kolleksjoner. Samtlige bilder er utgitt under CCo-lisensieringen.
PhotoPin
PhotoPin inneholder et vell av bilder, mange som kommer via Flickr. Du kan søke og sortere basert på om det er til privat eller kommersielt bruk. Bilder fra PhotoPin krever i de fleste tilfeller Creative Commons Attribute, som nevnt innledningsvis.
StockSnap.io
StockSnap.io har et stort utvalg av veldig mange gode bilder. Liker spesielt godt søkefunksjonen og de sosiale mekanismene med sett, hjerter/likes og nedlastninger, hvilket gjør det enkelt å finne frem til de mest populære bildene (eller minst, hvis du ønsker å bruke bilder som ikke «alle andre» har brukt. Samtlige bilder er utgitt under CCo-lisensieringen. Krever med andre ord ingen henvisning til fotograf.
GRATISOGRAPHY
Gratisography tilbyr gratis høyoppløselige bilder du kan bruke personlig og kommersielt. Alle bildene er tatt av Ryan McGuire fra Bells Design, og er utgitt under CCo-lisensieringen.
Negative Space
Negative Space gir 20 nye bilder hver uke. Samtlige bilder er utgitt under CCo-lisensieringen. Bildene er søkbare og kan sorteres etter flere kriterier.
Pexels
50 nye bilder hver dag. Samtlige bilder er utgitt under CCo-lisensieringen.Pexels henter bilder fra andre kilder, inkludert Unsplash.com som tidligere nevnt. Via Pexels kan du også laste opp dine bilder.
Pixabay
Pixabay inneholder utrolig mange gode bilder og videoer, og samtlige bilder og videoer er utgitt under CCo-lisensieringen.
Forslag til andre kilder?
Dette var kun 8 kilder. Det finnes selvsagt mange flere. Savner du din favoritt her, må du gjerne legge den igjen i kommentarfeltet under.