Ikke fritt frem fordi du er fin

Jeg sitter i juryen til Vixen Blog Awards 2015. Juryeringen av de nominerte bloggerne viser mange brudd på lover og regler. Overraskende mange!

De er vakre. De kler seg ulastelig. De har alt av «det siste». De er idoler og rollemodeller. Jeg snakker selvsagt om bloggerne. Rosabloggerne som mange kaller de. De mest populære bloggerne har flere sidevisninger enn de fleste nettaviser, og tjener mer penger enn de «største» lederne i Norge. Det som begynte som en liten blogg på «pikerommet«, har for noen utviklet seg til en million-bedrift. Men selv om de er fine og perfekte, betyr det ikke at de er fritatt de samme lover og regler som andre kommersielle aktører må forholde seg til. Det er det ikke alle som har fått med seg….ennå.

Vixen Blog Awards 2015

Faksimile fra side2.no

Faksimile fra side2.no

I år har jeg fått det ærefulle oppdraget å sitte i juryen som skal dele ut en rekke priser under Vixen Blog Awards for 2015. Sammen med Ida Elise Eide Einarsdóttir, Jorun Sofie Fallmo Aartun, Jostein Wålengen, Marcel Leliënhof, Helle Tjaberg, Gisle G. Stokland og Kristin Grøntoft, skal vi finne frem til «kremen av norske bloggere». Det ble en langt større oppgave enn hva jeg først hadde sett for meg, og nå har jeg sittet hver kveld i over en uke, for å gå igjennom over 600 forskjellige bloggere.

Foruten mange tights, trutmunner og tung sminke, sitter jeg igjen med mange inntrykk – noen bra, noen dårlige. Eller kanskje ikke dårlige, men overraskende …. i negativ forstand.

De aller fleste bloggere «synder» dessverre ennå

Forbrukerombudets #ReklameSuppe skrev jeg om i juni. Jeg omtalte Forbrukerombudets fokus på bloggerne som en «heksejakt» mot bloggere som ikke merket tydelig hva som var reklame, når de ikke selv visste hva som var tydelig nok merking selv. Etter gjennomgangen av alle bloggene sitter jeg igjen med blandede følelser og økt bekymring. Forbrukerombudet hadde rett. Bloggere flest er ikke flinke til å merke tydelig – om i det hele tatt – når de har mottatt et produkt, vare eller tjeneste som de omtaler på sine blogger. I tillegg er merkingen inkonsekvent og ofte godt skjult. Veiledningen fra Forbrukerombudet sier klart og tydelig hva som gjelder. Skjult reklame er ulovlig, og det gjelder også for bloggere.

Det skal gå klart og tydelig fram hva som er reklame og hva som ikke er det. Med reklame menes alt som kan være med på å fremme salget av en næringsdrivendes produkt eller tjeneste. Markedsføringsloven gjelder for alle som får betaling eller andre fordeler fra en næringsdrivende mot at du omtaler/sprer informasjon om den næringsdrivendes produkter og tjenester i sosiale medier.

Åndsverksloven gjelder også for de som blogger

Den andre «synden» som går igjen hos mange bloggere er bruk av andres bilder. Den ene bloggeren etter den andre laster åpenbart ned bilder fra nettet og ned på sin egen datamaskin, før de laster det «freidig» opp på sin egen blogg, uten å kreditere fotografen. Jeg har vanskeligheter med å tro at de har innhentet tillatelse, og det er det de må ha. Kort og godt er det følgende som gjelder:

Bruker du andres bilder til eget bruk – på nettsider og blogger – skal du ha skriftlig tillatelse på at du får lov til å bruke bildet. Det holder ikke å skrive at man har lånt bildet, det holder ikke at man har URL-lenket bildet til den opprinnelige nettsiden heller. Det må foreligge et skriftlig samtykke.

Brudd på et slikt samtykke er brudd på åndsverksloven og potensielt markedsføringsloven. Og disse lovene er ikke bloggerne unnlatt å følge. I enkelte kategorier synder faktisk majoriteten av bloggerne; enten ved å ikke merke, eller ved å bryte åndsverksloven ved å legge ut bilder de ikke har opphavsrettighet til å legge ut – og noen synder på begge områder.

Det er ikke så vanskelig å holde seg «innafor«

Jeg gleder meg til den videre juryeringen, og  satser på at vi klarer å finne frem til noen verdige – og lovlydige vinnere av Vixen Blog Awards for 2015. Og bare så det er sagt – jeg har syndet selv, men lært meg reglene. Det bør alle bloggerne også.

Foto: PicJumbo