fbpx
bursdag

Mot nye høyder etter 5 år

2. juni 2019 markerte 5 års-dagen for da jeg begynte å jobbe for meg selv. Det markerte jeg ved å gjøre noe jeg aldri hadde gjort før, nemlig å hoppe i fallskjerm!

«Time flies when you’re having fun»

Som i 2018, 2017, 2016 og 2015 har jeg skrevet noen ord for å oppsummere året som har gått, siden jeg sluttet å jobbe for andre, for å jobbe for meg selv.

I 2018 forsøkte jeg å oppsummere de endringene jeg personlig hadde opplevd i løpet av de 4 første årene mine som selvstendig næringsdrivende. I år er det altså 5 år siden jeg «hoppet» ut i det, og ble gründer.

Derfor var det nesten en selvfølge at jeg skulle «hoppe» ut i det på nytt – etter at jeg har overlevd alene i 5 år. Og når man har levd i mange år med en drøm om å hoppe i fallskjerm, så var dette en perfekt anledning.

 

Jarlsberg Flyplass – 10. juni 2019

 

Alt endres. Hele tiden

«Alt er endret på kun 3 år» skrev jeg 6. juni 2017. Det føles egentlig at alt andres hele tiden. Algoritmer endrer alt når det kommer til de plattformene og tjenestene vi bruker daglig. Teknologiutvikling endrer hvordan verden «henger sammen» og hvem som «henger» med hvem.

På det personlige plan har kanskje den største endringen i løpet av året som gikk, vært at Marius Karlsen og jeg valgte å legge ned podkasten MediaPuls. Etter nesten 3 og 1/2-år og over 300 episoder, var det kroken på døra. Trøsten får være at jeg kun få dager senere var på plass med en ny podkast – «Hans-Petter & Co». I tillegg har jeg fått opp innsatsen litt på YouTube, med serien «Teknologi i kjelleren til Hans-Petter».

Mindre sosiale medier

Siden juni 2018 har blant annet Facebook innsett at det kanskje ikke var så lurt å «koble alle sammen». Nå er det mindre rom som gjelder. Og økt personvern. «The Future is Private», som Mark Zuckerberg sa gjentatte ganger under Facebooks siste utviklerkonferanse.

5G

5G-utviklingen (og til dels utrullingen) går også sin gang. Anført av Kina (som muligens har brukt litt skitne triks underveis). Det liker ikke USA, som i ledelse av Trump, har innført et forbud mot amerikanske selskaper å drive business med kinesiske Huawei. «Make America Great Again» er målet. Løsningen er tilsynelatende å forby kinesisk teknologi.

Kunstig intelligens

AI – eller kunstig intelligens – er fortsatt i startgropa, men utviklingen går i et forrykende tempo. Det samme gjør også debattene. Krise hvis det blir brukt feil. Derfor har mye av diskusjonen handlet om etikk og moral i løpet av det siste året. Det er bra. Samtidig er det et faktum at vårt forhold til etikk og moral ikke nødvendigvis samsvarer med «dems».

Og endelig – vil mange si – har Norge fått sin egen digitaliseringsminister. Strategien til Statsminister Erna Solberg har endret seg fra at «vi ikke trenger en strategi for kunstig intelligens», til at det er strategisk viktig. Men ikke så viktig at vi legger satsning bak. IKT-Norge har, helt korrekt, kritisert åpenlyst den manglende satsningen på blant annet forskning og studieplasser innen IKT.

Tingenes internett

Alt som kan digitaliseres, vil bli digitalisert. Alt som kan kobles til internett, vil bli det. Alt vi omgir oss med vil bli smartere. Tilkoblet internett, og utstyrt med mikrofoner, sensorer og kameraer. Tingenes internett (IoT = Internet of Things) vil akselereres av 5G og kunstig intelligens.

Også her kommer vårt moralske kompass inn i bildet. Teknologien tilrettelegger for mikro-målretting og ultra-personalisering av produkter, varer og tjenester. Samtidig vil det kreve enorme mengder av data, som vil hentes inn i form av en massiv overvåking av «deg og meg». Data som kan havne på avveie og/eller bli brukt i mot oss av «våre egne».

Derfor ser vi også en økende motstand mot mye av den nye teknologien. Ikke minst og kanskje overraskende nok, fra teknologiens fødestue – Silicon Valley.

De neste 5 årene?

Jeg tør ikke å spå hvordan verden vil se ut om 5 år. Den vil være mer digital. Det er det ingen tvil om. De fleste bilene vil fortsatt bli kjørt av oss. Tror jeg. Milliarder av nye «dingser» vil være tilkoblet internett. 5G vil ha kommet et godt stykke, spesielt i de store byene.

Teknologikrigen mellom USA og Kina raser fortsatt om 5 år. Polariseringen lever i beste velgående. Ordskiftet er i økende grad brutalt. Tilliten til det offentlige og medier når nytt rekordlavt nivå. Europa sliter i økende grad som en «fallende makt». 

Om 5 år kommer jeg til å ta opp «Bør internett forbys»-artikkelen min for tredje gang. De 11 bekymringspunktene mine fra 2007, som jeg tok for meg igjen i 2018 – hvor jeg kunne konstatere at ingenting hadde blitt bedre, bare verre.

Samtidig har selvsagt mye blitt mye bedre også. Smarte assistenter tror jeg vi alle vil ha et (forholdsvis) normalt forhold til. Google forstår norsk. Amazons Alexa er godt etablert og kan ta i mot nye ordre fra stemmen vår, og både hjem og jobb har blitt mye smartere – og miljøvennlige – som følge av smartere teknologi. Og mer utsatt for hackere, som forblir et økende problem fordi ingen politikere vil ha investert nok i fremtidig utdanning.

I tillegg tror jeg veldig mange vil fortsette å ta feil. Inkludert meg selv.

Men jeg håper jeg i alle fall får rett i spådommen om at jeg fortsatt er min egen sjef om 5 år.