fbpx
5G

USA forbyr Huawei for å ta igjen Kina på 5G

Den danske telekom-eksperten, John Strand, påstår i en artikkel E24 har publisert om Huawei, at USA er lengst fremme på 5G. Det er det ingenting som tyder på er korrekt!

Make America Great Again?

Handelskrigen mellom USA og Kina «går sin gang». For ikke lenge siden gikk USA inn for et forbud mot amerikanske selskaper å gjøre «business» med Huawei. Mediebildet har i etterkant vært preget av hva det vil ha å si for Huaweis forhold til Google sitt Android-OS. Men hva handler dette egentlig om? «Make America Great Again» kanskje?

Fremtiden vil i stor grad preges av nye produkter og tjenester som vil muliggjøres som følge av 3 viktige teknologier; 5G – neste generasjons mobilnett, IoT – Tingenes internett og AI – kunstig intelligens.

Den nasjonen som leder an i dette teknologikappløpet vil få stor makt. Samtidig vil det også skape millioner av arbeidsplasser og generere milliarder i omsetning. Både kortsiktig og langsiktig.

En sikkerhetstrussel

Kinesiske Huawei er ikke bare verdens nest største mobiltelefon-produsent. Selskapet er også en enorm 5G-aktør, og verdens største telekom-aktør. Den posisjonen ønsker nødvendigvis ikke USA at Kina skal beholde. Spesielt ikke når det kommer til 5G. For det er vel Kina som er størst, med Huawei som den ledende aktøren?

5. juni skriver Johan Nordstrøm i E24 om Berit Kjøll og Tore Larsen Orderløkken som nå forlater Huawei – som omtales som et «omstridt kinesisk» selskap. Berit Kjøll blir idrettspresident, mens Huaweis norske sikkerhetssjef, Ordreløkken, går til Posten. Det er ingen tvil om at Huawei er omstridt. Frykten for at Huawei og selskapets ansatte kan spionere på kundene deres er ikke grunnløs. I tillegg frykter USA (og deres allierte) for at produktene deres er utstyrt med bakdører slik at Folkerepublikken Kina kan bryte seg umerket inn i utstyret. Sistnevnte er det ingen som har klart å bevise. Samtidig har det i mange år blitt påvist bakdører i amerikansk utstyr som USAs myndigheter har tilgang til.

Kina eller USA i tet?

Men hvem er det som leder an i 5G-kappløpet? Ifølge E24-artikkelen er det USA, skal vi tro den danske telekom-eksperten, John Strand, som E24 har snakket med. John Strand er ikke en ukjent stemme når det kommer til telekom-bransjen.

 

– Jeg tror overhodet ikke at iPhone kommer til å ta noen betydelige markedsandeler. For å si det sånn, på Netcoms resultat vil ikke Iphone-salget kunne finnes igjen, sa John Strand til Computerworld.no kort tid etter at Apple lanserte iPhone.

 

I E24-artikkelen argumenterer John Strand for at «USA er det land som er fremst på 5G», ved å vise til amerikanske Verizon som har bygd opp et lite 5G-nettverk som ikke er basert på utstyr fra Huawei. Det er mildt sagt et veldig tynt argument.

I dag er det 6 forskjellige selskaper som selger 5G-utstyr for telekom-aktører verden over; Huawei (Kina), ZTE (Kina), Nokia (Finland), Samsung (Sør-Korea), China Information and Communication Technologies Group Corp (Kina) og Ericsson (Sverige). Ingen amerikanske, men 4 asiatiske og 2 nordiske aktører. I 5G-produktene er det selvsagt mye amerikansk teknologi, levert blant annet av Qualcomm, Intel, med flere.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Flere aktører, patenter og større investeringer

Det er lite som peker i retning av at «USA er det land som er fremst på 5G» slik telekom-eksperten John Strand påstår i E24-artikkelen. Tvert i mot er det veldig mye som tyder på det motsatte. Deloitte publiserte en rapport i august 2018, som viste til at Kina har investert 24 milliarder dollar mer i 5G-infrastruktur enn USA, og installert mer enn 350.000 5G-basestasjoner mot USA som har installert 30.000. Og i motsetning til USA, som ikke har noen amerikanske mobiltelefon-produsenter klare med en 5G-telefon, har både Samsung og Huawei 5G-telefoner i markedet nå i dag.

Ser vi på hvilke selskaper som har levert flest bidrag til 5G-standarden, er det ingen tvil om at de kinesiske selskapene ligger langt foran de amerikanske:

*Kilde: Iam Media – Who’s leading the 5G race

 

Huawei har levert bidrag til 5G-standarden, etterfulgt av Ericsson og Huawei-selskapet Hisilicon. Av antall patenter som selskapene har tatt ut, preges også listen av asiatiske selskaper med Samsung på første plass, med 1.166 patenter, etterfulgt av Huawei med 933, ZTE med 796, Ericsson med 794, Qualcomm, som det første amerikanske selskapet, med 730 patenter, LG med 621 og amerikanske Intel med 473.

Ser vi på antall 5G-patenter ned på land, etterlater Kina USA i sin egen skygge. Eller som VentureBeat skriver i mai 2019, i «støvskyen», med over en tredjedel av samtlige 5G-patenter.

* Kilde: Enterpricetv.com / mars 2019

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

«If you can’t beat them, ban them»

17. april 2019, publiserte RT America denne videoen her – «If you can’t beat them, ban them» – som antyder i stor grad motivet bak det forbudet som USA kom med, en kort måned etter.

 

 

Det kan jo også tenkes at det ikke var så lurt av Huaweis Chief Marketing Officer, Peter Zhou, å komme med denne kommentaren her;

 

– Amerikanske politikere og tjenestemenn var uvitende om teknologi. Jeg måtte ofte forklare teknologi for dem som slik jeg gjør for barna mine.

 

Uavhengig av den heller «spydige» kommentaren fra Huawei-toppen, så er det lite (eller ingenting) som peker i retning av at «USA er det land som er fremst på 5G», selv om Verizon har bygd ut et marginalt 5G-nettverk uten utstyr fra Huawei. Antall patenter, selskaper, investeringer og ikke minst salg av 5G-utstyr til telekom-selskaper verden over, peker i retning av at Kina ligger godt foran USA. Det gjorde jeg også E24-journalisten oppmerksom på, uten at jeg hørte noe tilbake.

Kina er – etter hva jeg kan se – utvilsomt mye større enn USA. Men USA kan bli størst, blant annet ved å forby kinesisk teknologi. Det er veldig mye som står på spill for USA og Donald Trump.

Bilde: Kido Dong via Unsplash