fbpx

Alt er endret på kun 3 år

Juni 2014 sluttet jeg i Geelmuyden Kiese for å starte for meg selv. 3 år senere har jeg aldri vært så sikker på at det var helt riktig. Samtidig har 3 år aldri gått like fort. Aldri før har mer endret seg på så kort tid.

I år er det 22 år siden jeg begynte å jobbe. Kort tid etter at Microsoft hadde lansert Windows 95 og Marc Andreesen hadde utviklet Mosaic – verdens første grafiske web-browser. I år er det 20 år siden jeg begynte å jobbe i Cisco. Da var knappe 15 prosent av Norges befolkning på internett.

 

 

På den tiden var verden større, men i ferd med å bli mindre. På grunn av internett. I dag har internett, «skyen«, mobilteknologi og sosiale medier opphevet alle tidligere begrensninger. Enkelt forklart kan vi takke Cisco for at vi har tilgang til internett. Google for at vi har tilgang til all informasjon. Google, Amazon og Microsoft for alle tjenester vi kan «plukke fra skyen», Apple og teleoperatører som Telia og Telenor for at vi har «internett i lomma» og Facebook for at vi kan snakke med (nesten) hvem vi vil.

I år er det 10 år siden jeg opprettet en Facebook-profil. Det er 10 år siden Apple lanserte iPhone. Og det er 10 år siden IBM utviklet sitt kunstige intelligens-system Watson. Det er også 10 år siden Amazon lanserte Kindle, og 10 år siden to unge gutter begynte å drømme om Airbnb. Og det er 10 år siden i år, siden jeg giftet meg.

 

 

I år er det 7 år siden jeg etablerte HansPetter.info og 6 år siden jeg forlot IT-bransjen. Og 3 år siden jeg forlot PR- og kommunikasjons-bransjen, for å starte for meg selv. 3 år senere slår det meg at den jobben jeg har i dag – som «egen sjef» – er den nest lengste sammenhengende jobben jeg har hatt. Kun slått av mine 10 år til sammen i Cisco.

Fundamentale endringer de siste 3 årene

Tiden har på ingen måter stått stille i løpet av de siste 3 årene. Tvert imot. Endringene har kun eskalert. For 3 år siden var content marketing og native advertising forholdsvis nytt…. og skepsisen stor. For 3 år siden var det kun bilder som gjaldt på Instagram, Snapchat var i liten grad utbredt og Facebook Live var fortsatt 2 år unna.

For 3 år siden snakket vi i liten grad om algortimer eller personalisering. For 3 år siden var det (nesten) ingen som snakket om kunstig intelligens, maskinlæring, nevrale nettverk, autonome biler, VR, AR, Internet of Things og – Everything, roboter, 3D-printere, personlige assistenter eller droner. Begreper som eksponentiell vekst, digitalisering og disrupsjon var i liten grad omtalt i norske medier.

 

digitalisering

* Digitalisering nevnt i norske medier fra 2014 og frem til i dag

I 2014 begynte veksten av skytjenester for alvor å skyte fart. I 2014 begynte «mobile first» for alvor å bli et begrep. I dag er det «AI first» som gjelder. I 2014 lanserte daværende sjef i HP Norge, Anita Krohn Traaseth, «Godt nok for de svina». I 2014 var det et problem at vi «heiet» på hverandre. 3 år senere heier vi altfor lite. 3 år senere hater vi i stedet. I 2017 er det hatprat, filter-bobler og falske nyheter som preger nyhetsbildet. I 2017 har verdens største internettroll blitt verdens mektigste. I 2014 anbefalte jeg mediehus å legge ned kommentarfeltet. 3 år senere er det nettopp det mange også har gjort.

 

digitalisering

 

For 3 år siden begynte mediehusene å satse på «buzz-journalistikk«. Det ble (heldigvis) en kortvarig trend. For 3 år siden spådde jeg at betalingsmurene ville «slå an». 3 år senere er det abonnement og ikke annonser som har blitt mediehusenes viktigste inntektskilde. 3 år senere er banner-annonsen i ferd med å bli irrelevant. . På 3 år har antallet «annonseblokkere» vokst fra 100 til snart 700 millioner brukere. I 2017 vil til og med Google – som lever av annonser – blokkere (dårlige) annonser.

 

digitalisering

* Fra Mary Meekers Internet Trend Report 2017

2014 var også starten på slutten for Google+ (som egentlig aldri kom i gang). For 3 år siden kjøpte Facebook WhatsApp. Apple kjøpte Beats, og i løpet av første kvartalet i 2014 ble det gjort oppkjøp i teknologisektoren for ufattelige 756 milliarder dollar, eller 4,500 millarder kroner. Da snakker vi om oppkjøp tilsvarende vårt eget oljefond, eller Statens pensjonsfond Utland som er det riktige navnet.

Det var også i 2014 at nettvarder (eller beacons) begynte å bre om seg. I 2014 startet også Schibsted sin egen nettbutikk. Schibsted ville skape Norges ledende nettbutikk. 3 år senere er Linio lagt ned og erstattet med Finn Shopping. I tillegg er rubrikktjenesten supplert med Shpock.

I 2014 lanserte DNB og Telenor sin mobile betalingsløsning ValYou. Det ble en kortvarig satsning som ble erstattet av VIPPS. Og det var ikke et sekund for sent. Nå vil «alle» bli banker eller la deg betale via mobilen. Og de største konkurrentene kommer ikke fra finanssektoren, men fra teknologiselskaper og plattformleverandørene.

2014 markerte også en viktig milepæl for 4G. 4G-trafikken ble 6 ganger større på 1 år, og utgjorde mer enn 50 prosent av total datatrafikk i mobilnettet. I 2014 ble også mobil større enn desktop i Norge.

* Kilde: TNS Gallup sin Interbuss for Q3 2014

3 år senere er det 5G «alle» snakker om. Selvkjørende biler, tingenes internett, video, audio, kunstig intelligens og data trenger et mye kraftigere mobilnett, og 5G vil kunne levere hastigheter inntil 1000 ganger raskere enn 4G.

Det nye grensesnittet blir usynlig

2017 vil blant annet bli husket for det året grensesnittet begynte å «forsvinne«. Amazon startet denne trenden med sin Amazon Echo og Alexa. Nå skal vi snakke og handle med stemmen. Google fulgte opp med Google Home og sin Personal Assistant, og i løpet av 2017 vil Apple lansere HomePod som utover å være en høyttaler vil bli utstyrt med Siri. Alexa, PA og Siri vil ikke bare svare på våre spørsmål, men også hjelpe oss med daglige gjøremål.

Regulert og overvåket

På tampen av 2014 ønsket daværende justisminister å gi polititet fri og ubegrenset rett til å overvåke og kontrollere mobilnettet. I løpet av de siste 3 årene har det pågått mange diskusjoner blant statsoverhoder å overvåke og kontrollere internett. Nettnøytraliteten som internett er bygd på, står også i fare for å bli forkastet. Diskusjoner om å forby kryptering (VPN) og å regulere internett står på agendaen til offentlige myndigheter, og til neste år skal også personvernet styrkes betraktelig gjennom en ny personvernforordning – GDPR.

I tillegg er det mye som tyder på at de største plattformselskapene står i fare for å bli regulert. Stykket opp. Og hvordan vil Facebook (som eier Messenger, WhatsApp, Instagram og Oculus) se ut om 3 år? Vil for eksempel Facebook-sjefen selv, Mark Zuckerberg ha stilt opp som president-kandidat?

digitalisering

Digitalisering – En «evig» reise

Jeg skal være forsiktig med å spå for mye om fremtiden. Samtidig er det ganske så «ufarlig» å spå at digitaliseringen vil fortsette. Med de muligheter og utfordringer det vil føre med seg. Mobilen er nok fortsatt en viktig «inngang» til internett om 3 år. Og forhåpentligvis jobber jeg fortsatt for meg selv om 3 år. Forhåpentligvis eksisterer både MediaPuls og HansPetter.info om 3 år. Da vil podkasten være 5 år gammel og nettsiden min være 10.

I dag er jeg fullstendig avhengig av internett, skyen, mobilen og sosiale medier for å «holde liv i sjappa» mi.  Og om 3 år vil jeg nok ikke være mindre avhengig. Men forhåpentligvis har tjenestene jeg benyttet meg av blitt enda smartere. Enda raskere. Og enda enklere å bruke.

Om 3 år tror jeg ikke det holder med mitt 60 GB-abonnement fra Telenor. Da tror jeg Telenor (eller andre) har dukket opp med et abonnement som gir meg ubegrenset datatrafikk. Muligens over 5G.

Om 3 år håper jeg at integrasjonen mellom DNB og Visma har blitt enda bedre. At deres eAccounting-tjeneste som jeg bruker for regnskap og økonomi har gjort det enda enklere for meg å drive regnskap. At kunstig intelligens og automatisering har gjort det unødvendig for meg å scanne kvitteringer, men at dette foregår sømløst i bakgrunnen.

Jeg håper at min nåværende Amazon Echo eller Google Home er integrert med Kolonial.no og Marked.no. Innen den tid har jeg også utstyrt hjem og kontor med Apple HomePod – for samme formål – både privat og i jobbsammenheng.

Om 3 år håper jeg at mine personlige assistenter er fullt ut integrert med bilen min også. Og at Skype-møtene mine foregår via dedikerte VR-rom. At jeg kan bruke AR og mobilen min til å finne frem til møbler og klær som passer meg og hjemmet. Og som jeg kan betale og få levert med «ett sikkert klikk».

 

 

Om 3 år tror jeg samfunn og arbeidsliv vil være fundamentalt endret. I større grad digitalisert, automatisert, effektivisert og elektrifisert.

Tror jeg «reisen» dit vil gå smertefritt for seg? På ingen måter. Overgangen vil merkes på godt og vondt. På alle mulige måter.

Ingen 5 års-plan

For min egen del håper jeg at fortsatt trives såpass godt i eget selskap at jeg fortsatt jobber for meg selv. At jeg fortsatt klarer å henge med. At jeg fortsatt klarer å være aktuell og relevant. Til at offentlige og private virksomheter velger å bruke meg.

Jeg har ingen 5 års-plan. Jeg tenker stort sett ikke så mye lengre fremover enn 6 måneder. Om å «klare» meg i inneværende kvartal, og få nok å gjøre for det neste. Og samtidig ha det «gøy«.

Også håper jeg selvsagt at jeg er gift med min Marianne. At vi som familie er sunne og friske.

Takk for reisen så langt. Håper du blir med meg videre!

Fotograf: Christian Zervos. Vixen Blog Awards 2016.