fbpx

Schibsted starter nettbutikk

Inntekter fra papirannonser og papirabonnenter forvitrer. Det tvinger mediehusene til å tenke nytt. Schibsted vil bli Norges ledende på netthandel.

Jeg tenkte ikke så mye over det når jeg først så den – annonsen hos fvn.no så ut som hvilken som helst annen annonse, og ingenting er vel unormalt ved en annonse for en nettbutikk i en nettavis, men den gang ei…..

fvn-linio-annonse-nettbutikk

Når jeg så hadde klikket på annonsen – og gått i bunn av siden til Linio.no – så jeg at det var Schibsted som stod bak nettbutikken, eller portalen som det strengt talt er. Schibsted sin nettportal skal formidle varer for andre butikker – og tjene penger på det – på salget av produktene… Det er nytt og det bærer med seg nye utfordringer for en bransje som allerede er utfordret i forhold til sin egen rolle.

Schibsted-linio-eier-nettbutikk-portal

Som om New York Times hadde kjøpt eBay – bare i «litt» mindre målestokk

Nettbutikken, eller portalen, ble for kun få dager siden lansert, og er først og fremst tilgjengelig for Fædrelandsvennens lesere. I løpet av kort tid vil portalen derimot bli lansert og gjort tilgjengelig i hele Schibsted-systemet.

fvn-starter-digitalt-kjopesenter

Inntektene skal komme fra provisjon på de varene som blir solgt gjennom løsningen. Det blir som om New York Times skulle kjøpt eBay (i en litt mindre målestokk), og sånn sett vil Schibsted potensielt konkurrere med noen av sine største annonsører, som Komplett.no, Stormberg, NetOnNet, med flere. Jeg forstår behovet Schibsted og resten av mediehusene har for å finne nye inntektskilder, men samtidig ser jeg med gru på de potensielle utfordringene journalistene og deres integritet kan bli stilt ovenfor.

En journalist kan den ene dagen ta seg betalt for å skrive redaksjonelt innhold. Dagen etter tjener de penger på provisjonen på varene den samme kunden de skrev det redaksjonelle innholdet for….eller?

Dette er Linio.no

Jeg tok kontakt med Line Skaane som er en av de aller første ansatte i Linio, for å forstå rasjonalet bak det nye initiativet. Line er ingen fersking innen ehandel, med sin bakgrunn fra suksessbedriften Stormberg som har vunnet en rekke priser blant annet for sin nettbutikk:

Line-Skaane-LinioFædrelandsvennen, som de fleste andre mediebedrifter, opplever sterk nedgang i papirinntekter og gjennomgår nå en kraftig restrukturering der hver tredje ansatt må gå. Linio.no er ett av flere tiltak der vi ønsker å utnytte vår sterke trafikkposisjon til å styrke våre digitale inntekter for å finansiere redaksjonell virksomhet. Frem til nå har vi sørget for at bedrifter og butikker skal kunne nå kundene sine med annonser. Nå har vi utvidet dette. Vi vil fortsette med å synliggjøre kundene med annonser, men nå bringer vi også butikkene og produktene til kundene, ikke bare annonsene. Vi ønsker  en større del av verdiskapningen som pågår.

De endringene vi ser hos mediehusene og avisene om dagen engasjerer og bekymrer veldig mange. Med Linio som siste initiativ står vi nå ovenfor en nyhetsbransje som vil inneholde og inkludere mange forskjellige elementer:

Hvordan skal Schibsted tjene penger på Linio.no?

Hvis jeg er en nettbutikk – liten eller stor – hva er det jeg må betale for å komme meg i dag på forsiden på fvn.no og i morgen på Aftenposten.no? Betaler jeg først for annonsesynligheten, dernest for provisjonen, og er provisjonen flat?

– Når det gjelder vår måte å jobbe på, så blir vi enige om en fast provisjon fra hver partner. Så de betaler kun når de selger, og på den måten er det liten risiko for partneren, og terskelen for å komme i gang med netthandel mot et nasjonalt marked er lav. Et av våre innsalgspunkter er nettopp Schibsteds distribusjonsnett, i tillegg til andre kanaler vi velger å markedsføre Linio.no i. Så en liten nettbutikk som er partner av Linio.no kan fort finne sine produkter på en VG- eller Facebook-annonse i morgen uten å betale ekstra for det. Vi gjør vurderinger av hvilke kategorier og varer vi fronter som er mest hensiktsmessig for Linio.no. Så man betaler ikke ekstra for den synligheten. Men mange vil nok finne ut at det er penger å tjene på å selv betale for ekstra synlighet for egne varer enten det er på VG, FVN, Google eller Facebook, og da kan vi være behjelpelig med rådgiving på det. Vi kan ikke fronte alle partnere og alle produkter hele tiden. Vi skal først og fremst fronte Linio.no.

Satsningen vår gir også aktører som ellers ikke har ressurser og/eller kompetanse på e-handel muligheten til å få en digital distribusjon. I tillegg kan vi også selge inn tradisjonelle tjenester. En vinn-vinn situasjon for oss og våre partnere.

Er det ikke risikabelt å skulle tjene penger på det samme som de største annonsørene deres tjener penger på?

Hvis jeg nå var Komplett, Stormberg eller en annen butikk – nettbutikk eller ikke – så ville jeg muligens vært litt skeptisk. Dere spiller nå på to strenger og skal ikke bare tjene penger på annonsørene, men også på omsetningen. Er dere ikke redd for at Komplett og Co flytter mer (og ikke mindre) av annonsebudsjettene sine over til Google og Facebook?

– I forhold til Komplett og andre store annonsører så gjør de akkurat det du sier. De bruker mye penger på Facebook og Google i kombinasjon med sterke digitale Schibsted-merkevarer. Vi i Linio.no vil gjøre det samme, vi vil også benytte oss av Google og Facebook, og vil også kjøpe annonser gjennom for eksempel vg.no. Vi tror konkurranse er sunt, noe både Netthandelen.no og Stormberg.no har kommentert når de har ønsket oss velkommen i markedet. I noen sammenhenger er vi konkurrenter, i andre sammenhenger samarbeider vi som kunde og leverandør. Det er ikke uvanlig. Jeg vil tro at disse store aktørene har fokus på seg og sitt, og legger den mediemiksen de finner optimal, uavhengig av at Linio.no nå har kommet på markedet.

Vanskelig å skille mellom journalistikk og reklame?

Hva er neste steg ut her ift inntekter? Vil det feks være mulig for Elefun og kjøpe annonseplass på FVN sin egen Facebook-side, slik at Elefun også kan kapitalisere på alle Facebook-vennene som FVN (og Aftenposten etter hvert har?) Kan det ikke bli vanskelig å holde «tungen rett i munnen» – å ikke gå på akkord med journalistisk integritet og samfunnsoppdrag?

– Angående fremtidige inntektskilder fra partnere (nettbutikker), så har vi noen tanker om dette. Dette kan eksempelvis knytte seg til tjenester á type rådgivning innenfor SEO/ SEM, foto, tekst m.m.. Det som imidlertid er viktig, og som også er nedfestet i avtalen med hver enkelt partner, er at det ikke skal være noen som helst kobling mellom Linio.no og redaksjonelle prioriteringer i verken Fædrelandsvennen eller Schibsted forøvrig.

– Media AS (som eier Linio.no) driver som et selvstendig firma, og har ingen befatning med det redaksjonelle innholdet til Fædrelandsvennen. Dette er to separate organisasjoner med hver sin agenda. Så Linio.no og Elefun kan ikke annonsere på FVN sin Facebook-side noe mer enn det Komplett.no kan. Disse to organisasjonene holdes separat blant annet av disse grunner. Så jeg er ikke redd for at det Linio.no gjør vil gå på akkord med journalistisk integritet og samfunnsoppdrag. Organiseringen og det at vi driver uavhengig av vår redaksjonelle virksomhet, gjør Linio.no til et godt eksempel på at vi og bransjen for øvrig ser etter andre måter å få inn digitale inntekter enn feks content marketing.

Hvordan blir man så en Linio-partner?

Hvis jeg nå har lyst til å selge mine produkter via Schibsted sin nettportals-løsning, hva gjør jeg så? På Linio.no finner jeg ikke noe informasjon om hvordan jeg som butikk kan ta i bruk Linio. Kommer dere til å legge opp til en selvbetjeningsløsning tilsvarende slik vi er kjent med fra Facebook og Google?

– I forhold til partnere så har vi en strategi på det, og vil gjøre vurderinger av hver enkelt før de blir partnere av Linio.no. Det handler både om profil, sammensetning og potensial. Samtidig mener vi det ikke er hensiktsmessig å åpne opp for alle, som enkelte aktører gjør, også fordi vi ønsker at omsetningen som genereres skal sørge for at våre partnerne tjener penger. Blir det for mange partnere i forhold til omsetning, blir det dårlig butikk for noen partnere, noe verken vi eller våre partnere er tjent med i et langsiktig perspektiv.

Hvordan ser veien ut for 2014, men enda viktigere – for neste år?

Siste spørsmålet til deg, Line. Dere har fått på plass 11 butikker i dag. Hva er målet hva gjelder antall butikker ut 2014, og hvilke tanker har dere gjort dere i forhold til 2015 – både i omsetning, antall butikker og utrulling i resten av Schibsted-konsernet?

– Vi har 11 butikker, men flere partnere. Ikke alle partnere som har egne butikker. Noen ønsker ikke det. Vi har en strategi på vareutvalget, men har ikke satt mål på antall butikker. Det vil vi se an på de partnerne vi får inn. I 2015 har vi som mål å tjene penger og vi har et mål om å bli en av Norges ledende på netthandel.

Hvis jeg som leser har lyst til å bli en partner av Linio, høre mer om Schibsted sin nye satsning, hvem tar de kontakt med?

– De tar kontakt med meg eller varesjef Hans Jacob Stoebner.

Er det her greit?

Er det her greit og uproblematisk? Hvis inntektene blir store her for Schibsted så er det muligens bra for journalistene, for da kan de skrive mer – og bedre – og fokusere mindre på «Du vil ikke tro…»-innhold. De kan i mindre grad gå på akkord med seg selv hva gjelder det å skrive på vegne av kommersielle aktører, slik Anders Gjæver er en sterk motstander av blant annet.

På den andre siden synes jeg personlig det er litt problematisk hvordan roller krysses her, og lurer på om dette er å pisse litt i buksa.

Hva synes du?

photo credit: alles-schlumpf via photopin cc