fbpx

«So far, so good»

Jeg har reflektert litt over mitt første år som gründer og selvstendig næringsdrivende.

Så har det gått ett år da. Ett år siden jeg ble #gründer og valgte å satse for meg selv. Ett år siden jeg ikke lenge skulle jobbe for andre enn meg selv. Året har «gått unna i en fei» som det heter. Jeg var ekstremt heldig som hadde mange foredrag- og kursoppdrag allerede på «blokka«, slik at jeg ikke trengte å bekymre meg umiddelbart for om jeg hadde inntekter nok til å holde meg flytende….og litt til.

Fra NUF til AS

Det første halve året kjørte jeg videre på det NUF-et jeg hadde opprettet samtidig som jeg satt opp HansPetter.info. Årsaken til at jeg opprettet et NUF til å begynne med, var at NUF var langt billigere enn en AS, også trengte jeg et selskap jeg kunne inntektsføre annonsene fra bloggen min på. Disse inntektene gikk i stor grad til å dekke kjøp av annonser på Facebook og Google, samt kjøp av diverse tjenester som SproutSocial, SocialBro, Fanpagekarma, TweetReach og mange flere tjenester som jeg testet ut – og skrev om.

Mot slutten av 2014 fikk jeg derimot opprettet KommFrem som et AS. Til å hjelpe meg brukte jeg Firmahjelp som tidligere hadde bistått ved opprettelsen av NUF-et mitt. DNB skal også berømmes for å være svært hjelpsomme, og etter litt frem og tilbake (det er jo ikke plankekjøring helt ennå) så var AS-et på plass. Nå hadde jeg ansvar for et «skikkelig» selskap med ansatte (les: meg), pensjonsordninger, feriepenger, forsikringer, lønn, skatt, osv.

Det er nesten deprimerende å se hvor mye av de pengene du omsetter for som forsvinner, for det er ikke så rent lite. Med et AS på plass, stiller det også helt andre krav til regnskapsføring og økonomistyring. Heldigvis har disse tjenestene også blitt veldig gode og ikke minst gunstige i pris. Valget mitt falt på Visma sin eAccounting-løsning som passer yppelig for små og mellomstore bedrifter.

Ved hjelp av to apper på min iPhone kan jeg enkelt legge opp fakturaer, scanne kvitteringer og holde følge med «kassa». I tillegg har jeg hyret inn en regnskapsfører som hjelper meg med selve regnskapet. Er det en ting jeg har lært meg så er det å fokusre på det jeg kan – og leie inn ekspertise på områder jeg ikke har peiling på eller interesse for.

Konferansier, foredragsholder, kursinstruktør og kommunikasjonsrådgiver

Forretningsplanen min er forholdsvis enkel. HansPetter.info fungerer som vinduet ut mot markedet. Markedet er Norge, og tjenestene jeg tilbyr varierer fra foredrag for ledere, mellomledere og ansatte – til kommunikasjonstjenester for store og små virksomheter – både offentlige og private. Jeg skriver om det jeg er opptatt av, deler så mye som mulig. Jeg har valgt å fokusere på at kunder skal kjøpe tjenester av meg, fremfor at jeg skal forsøke å selge meg til kundene. Mitt innhold skal resultere i leads. Content Marketing er det mange som kaller det. Inbound marketing, fremfor outbound. Kjøp fremfor salg. Også forsøker jeg etter beste evne å utnytte mulighetene som Google og sosiale medier har å tilby.

Mange spennende kunder, fra mange spennende bransjer

I løpet av året har jeg blant annet jobbet med selskaper som Cappelen Damm, Q-Meieriene, SimCom, TV 2 Sporten, Help Forsikring, Volvo Norge, THE THIEF, Klinikk-Haugesund, Amesto, fluxLoop, Posten, Nordea og Trend Micro for å nevne noen. Oppdragene har variert mye – i både omfang og tid, men fellesnevneren har alltid vært relatert til kommunikasjon i digitale kanaler.

I tillegg underviser jeg «titt og ofte» på BI og Markedshøyskolen, i tillegg til at jeg er fast kursholder hos Webgruppen. I løpet av det siste året har jeg holdt over 100 foredrag – for selskaper som blant annet Telenor, Atea, Kripos, Syscom, Salg- og Reklameforeningen i Bergen, Finansforbundet, Visma, PWC, Sparebank 1, Mediateam, Eie, Krogsveen, ABB, Ludens Reklamebyrå, Norsk Tipping, Viken Fiber, Bonnier, Egmont og mange, mange flere.

Utvidelse gjennom partnerskap

«The Network Effect» er det mange som snakker om i forhold til sosiale medier. Det å nettverke er avgjørende, og utover alle relasjoner som har blitt etablert gjennom sosiale medier, har jeg også fått på plass noen gode samarbeidspartnere.

Nils Apeland som driver BedreKom, tok tidlig kontakt med meg og ble med det min første samarbeidspartner. I løpet av den siste tiden har jeg utvidet partnerskapet med blant annet Nils Tore Meland fra LD&D som jeg ble kjent med etter at jeg hadde lest og omtalt boken hans – «En god beslutning». Den ene gode beslutningen førte til den andre kan du si. Nylig hadde jeg også et møte med Ben Christensen i fra det nystartede reklamebyrået Empefire, og vi ble også enige om at et samarbeide kunne være fornuftig.

Sist, men ikke minst har jeg også inngått et tilsvarende samarbeide med Cecilie Thunem-Saanum. Hun er også selvstendig næringsdrivende med CecilieTS og er en av landets beste – hvis ikke DEN beste – på området kommunikasjon og tidsbruk. Cecilie bidro i stor grad også til at jeg satset på et #gründerliv.

Ikke angret ett sekund

Jeg har ikke angret en eneste gang på at jeg «våget meg ut i det usikre». Når det er sagt så skal jeg innrømme at det ikke alltid er en «dans på roser» å drive for seg selv heller. Jeg kikker innom kontoen hver dag for å se om det er nok penger der til å betale regninger og lønn til meg selv. Jeg sjekker innom faktura-oversikten for å se om kundene mine betaler når de skal. Nesten ingen gjør det, selv om de fleste alltid gjør opp for seg. Jeg følger daglig med på min egen «ordrebok» for å se hvordan de neste månedene ser ut, og jeg avsjekker løpende min egen med min kones kalender, når nye forespørsler dukker opp – for å forsikre meg om at vi er «synkronisert«.  Slik at det alltid er noen hjemme etter skole- og arbeidstid for våre to små barn.

Jeg forsøker etter beste evne å ha tid i kalenderen til meg selv – til å lese og til å skrive. Enten på bloggen, eller skrive nye foredrag og kurs. Eller tid til å følge opp kundene mine. Jeg har heldigvis den luksusen at jeg kan jobbe hvor som helst og nesten når som helst. Er jeg ute i kundemøter eller oppdrag i sentrum, bruker jeg gjerne byens kafeer som arbeidsplass. Jobben er ikke lenger et sted, men en aktivitet – og jeg må innrømme at jeg elsker det.

#Gründersuksess?

Har jeg lykkes? Er jeg en #gründersuksess?

Nei, jeg vil ikke si det, selv om jeg har oppnådd de målene jeg satt meg – for både 2014 og så langt inn i 2015. Nesten alle. Jeg skulle ønske jeg klarte å være enda mer strukturert. Jeg skulle ønske jeg klarte å svare enda raskere på epost, SMS, telefon, Facebook, Twitter og LinkedIn. Jeg skulle ønske jeg hadde enda litt mer arbeidskapasitet, slik at jeg aldri behøvde å takke nei til et oppdrag. Ingenting er som å takke nei til et foredrag, et kurs eller kunde fordi du ikke har tid og kapasitet der og da. Når det plutselig dukker opp fire forespørsler på samme dag – til samme dato er det kipt å takke nei til tre av de.

Det er også et forbedringspotensiale kjenner jeg. At jeg må bli flinkere til å ikke fokusere på de oppdragene jeg ikke fikk, eller kunne ta. Ikke tenke på de pengene som forsvant under meg, men heller fokusere på det jeg kan kontrollere.

Det får være fokuset det neste året også – fokusere mer – på det jeg kan påvirke. Bruke mindre tid og energi på det jeg ikke har kontroll over. Så får tiden vise om jeg har det som trengs for å unngå å bli en del av den statistikken over alle de som ikke lykkes.

Det er det jeg som bestemmer. Jeg som råder over. Enn så lenge ser det i alle fall ut til å være et behov for meg «der ute». Vi lever i en tid med stadige endringer og nye utfordringer hva gjelder bruk og utnyttelse av kommunikasjon i digitale kanaler.

Jeg ønsker meg selv i alle fall lykke til.

«So far, so good»