fbpx
gründer

Kvinner er gründer-kvinner verst

Norge trenger flere kvinnelige gründere. Men bare kvinnelige gründere som ikke sier noe galt. Ikke ett eneste ord galt, faktisk.

Altfor få gründere er kvinner

– Norge trenger flere innovative kvinner, skrev Isabel Eide i Innovasjon Norge i en kommentar i Dagens Næringsliv, i 2020.

 

– Vi trenger flere kvinner som tar gründerspranget, skrev daværende næringsminister, Iselin Nybø i E24, 11. september i fjor.

 

Høyre gikk enda lengre, hvor lederen for kvinneforumet, Guro Angell Gimse, skrev på selveste kvinnedagen, 8. mars, hvis noen skulle lure, at Norge er avhengig av flere kvinnelige gründere

Jeg kunne ikke vært mer enig. Og det er helt fantastisk at dette har blitt satt på dagsorden.

Men det er en lang vei å gå her.

I mars i år skrev Frida Tønsaas, journalist i NRK at det er viktig å begynne å tro på kvinner, for realiteten er at nesten ingen vil investere i kvinnelige gründere. I 2020 bestod 38 prosent av norske nyetableringer av kvinner. Men kun 0,1 prosent av investeringene gikk til disse bedriftene. 

Ved årsskiftet kunne Google avsløre at vi har en lang vei å gå før andelen kvinnelige gründere er på nivå med de mannlige. Ifølge en rapport publisert av Global Entreprenourship Monitor på tampen av fjoråret, kom det frem at kun 5 prosent av norske kvinner i alderen 18 til 64 år ønsker å bli en gründer. 

Her kommer norske kvinner på fjerde dårligste plass blant de 38 landene i OECD. Og ikke nok med det. Samme rapport fastslår at norske kvinner har lavest tillit til egne evner til å starte egen bedrift. 

Norgessjefen i Google, Tine Austvoll Jensen, etterlyste et stor behov for en styrket innsats, og viste til eget initiativ i samarbeid med ODA-Nettverk, SHEConomy og DigitalNorway, for å hjelpe norske kvinnelige gründere i gang. 

Heia kvinner som heier på kvinner

Fantastisk. Kvinner som bryr seg og som setter behovet for flere kvinnelige gründere på dagsorden. 

Kvinner som heier på andre kvinner trenger vi. Ikke minst når det også kommer frem at noen av barrierene for at ikke flere kvinner ønsker å bli gründer, er mangelen på blant annet kvinnelige rollemodeller.

14. september ble vi kjent med – først i Dagens Næringsliv – deretter i de aller fleste norske aviser, radio- og TV-kanaler – at Norge hadde fått tre nye kvinnelige gründere. Pia Tjelta, Synnøve Skarbø og Vanessa Rudjord skulle starte skjønnhetsklinikk. 

Derimot kom gründerne i skade for å bruke ordet kvinnehelse i samme setning som skjønnhetsklinikk. Og da var det plutselig ingen kvinner lenger som ville heie. Og selv om Vanessa Rudjord forklarte til TV 2 allerede 15. september at kritikken var misforstått, var det ingenting som tydet på at kritikken ville stilne. Tvert i mot. De norske kvinnene hadde fått blod på tann, og avis-kronikker og sosiale medier-kommentarer kranglet høylytt om hvem som hatet de kvinnelige gründerne mest. 

Alt skal tolkes i verste mening

De tre kvinnelige gründerne sa ett ord feil. Og det var ett ord for meget. For i dagens digitale samfunn, hvor alt skal og må tolkes i verste mening, var det til slutt ingen annen utvei enn at de tre kvinnelige gründerne måtte takke for gründerlivet. Og det etter kun 6 dager som kvinnelige gründere. 

På samme måte som at det var utelukkende kvinner som oppfordret flere kvinner til å bli gründere, var det nesten utelukkende kvinner som fordømte de tre kvinnelige gründerne, ene og alene for å ha misbrukt ett ord. Uavhengig om ordet kvinnehelse ble direkte knyttet til en spesifikk behandling av bekkenbens-utfordringer i kjølvannet av fødsler. En behandling som eksperter på kvinnehelse også mener går inn under kvinnehelse. 

Ikke noe mer rosa sukkerspinn, nei

Jeg husker veldig godt Dagens Næringslivs kommentator, selvsagt også kvinne, Eva Grinde, sitt spark til daværende norske leder for HP Norge, Anita Krohn Traaseth, tilbake til 2014. 

Rosa sukkerspinn, het den kommentaren, hvor Eva Grinde siktet til Anitas lansering av boken “Godt nok for de svina”, og det på selveste kvinnedagen.

Problemet, ifølge Eva Grinde, var “Hurra-retorikken blant toppdamer på sosiale medier”, som Eva mente var fordummende og ekskluderende. Eva Grinde håpet den gang at det var en barnesykdom at kvinner som administrerende direktør Toril Nag i Lyse, daværende NHO-sjef Kristin Skogen Lund, forfatter og spaltist Kathrine Aspaas og daværende Venstre-leder Trine Skei Grande ville slutte å heie på hverandre i sosiale medier. 

Det er mye som tyder på at barnesykdommen har gitt seg. 

Nå er det ikke kvinner som heier på hverandre som skaper spredning og engasjement i sosiale medier, men  hat som får algoritmene til å gløde, og mediene til å gni seg i hendene over alle sidevisninger og bannerannonse-inntekter. 

Hvor mange kvinner vil bli gründere nå?

Mon tro hvor mange flere kvinner som har lyst til å bli gründere nå?

Mon tro hvor mange flere investorer som har lyst til å investere i kvinnelige gründere nå?

For det er vel fortsatt ingen som er uenige i at Norge trenger flere kvinnelige gründere.

Derimot har kanskje de siste dagers hendelser vist at kvinnene selv kun vil ha kvinnelige gründere som ikke sier noe som helst galt. 

I den grad Pia, Vanessa eller Synnøve sa noe galt, men det spiller ingen rolle, siden det viktigste tross alt er å tolke alt i verste mening.

Lykke til, alle kvinner.

Jeg heier på dere.

 

Bilde: Becca Tapert via Unsplash