fbpx

(Forholdsvis) trygg på utrygg grunn

I dag er det to år siden jeg startet for meg selv. To år siden jeg sluttet å jobbe for andre, og bare for meg selv. To år hvor jeg har vært forholdsvis trygg på utrygg grunn.

«Trygg på utrygg grunn» skulle boken min hete. Jeg hadde lenge gått med en liten drøm om å skrive en bok. En bok om endringer – fortalt gjennom meg selv. Den skulle egentlig ha kommet ut i fjor. Det hadde passet best. I 2015 var det 20 år siden jeg begynte å jobbe – med å tilby norske forbrukere og bedrifter Internett. I 2015 var det også 5 år siden jeg hadde begynt å blogge. Bloggen ble etablert for å forstå hvordan Internett, men ikke minst sosiale medier var i ferd med å endre hvordan vi forholdt oss til informasjon, og hvordan vi kommuniserte i økende grad digitalt. Og i 2015 var det 1 år siden jeg begynte for meg selv.

Perfekt timing, og en «strålende» boktittel om jeg skal selv si det. Jeg spurte til og med via bloggen om jeg måtte skrive bok. Kanskje mest av alt for å gi meg det ekstra pushet som må til for å sette av nok tid til å skrive en bok … og en god bok.

Tiden gikk, og boken forsvant. Det var ikke tid rett og slett, og av det lille jeg hadde skrevet, var det ingen tvil om at dette aldri ville bli en god bok… om endringer. Om det å være trygg på utrygg grunn. Om hvordan livet mitt – og ikke minst arbeidslivet mitt har vært preget av endringer. Om endringer som inntreffer i et stadig større tempo, med stadig større konsekvenser for de som står igjen … de som ikke vil eller evner å endre seg raskt nok.

«Alle vil ha endring, men ingen vil endre seg»

Endringer er skummelt. Det er vanskelig og veldig ofte også vondt. Spesielt hvis du ikke vil endre deg. Det siste viser seg som oftest å være realiteten. Vi ser at alt rundt oss endres konstant. Internett og sosiale medier har for alvor og for alltid endret hvordan vi lever, leker, lærer og jobber. For noen mer enn andre. Og for de fleste helt ufrivillig. Nærmest under tvang er min erfaring. «Alle vil ha endring, men ingen vil endre seg». Jeg skal ikke påberope meg å være en «Change Champion», men endring har vært min vante hverdag.

Jeg flyttet mye som liten, gikk på flere forskjellige barneskoler, og startet ofte på nytt med nytt nabolag og nye venner. I arbeidslivet har jeg også ofte skiftet arbeidsroller og -plasser. Det konstante har alltid «kjedet» meg, og derfor har jeg alltid søkt nye utfordringer. Nye endringer. Nye erfaringer.

Forretningsstrategi-liten-HansPetter

I dag snakkes det hele tiden om endring. Om omstilling. Mange snakker om det grønne skiftet, jeg snakker om det digitale. Endringer som kommer som konsekvens av GUD; Globalisering, Urbanisering og Digitalisering. Alt som kan bli digitalisert, vil bli digitalisert. Ignorerer du endringene rundt deg, vil du bli ignorert. Det er hardt og brutalt, men det er sant. Morgendagens forretningsmodeller er ikke lik gårsdagens, med noe nytt. Det er helt fundamentalt nytt. Det merker bransje etter bransje. Som oftest «the hard way». Kodak hadde sitt «øyeblikk» for noen år tilbake. Nokia hadde sitt noen år etter, mediehusene har sitt «Kodak moment as we speak» og det vil på ingen måte stoppe med mediehusene.

Til boken min spurte jeg blant annet den norske sjefen for Google, Jan Grønbech om han ville skrive noen ord om endring til boken min. Han skrev noen ord tilbake. Kort, men samtidig så konsist og treffende at noe lengre ikke var nødvendig.

– Dagen i dag er den vanskeligste og mest komplekse du har opplevd i hele ditt liv.  Samtidig er det den enkleste og minst komplekse dagen du vil oppleve så lenge du lever. Er du bedriftsleder og finner dette utsagnet problematisk så er det kun en ting å gjøre: Get out of the way.

Jeg tror ikke det blir noen bok. Ikke tror jeg at jeg trenger det heller. Jeg trives veldig godt med å skrive om endringer her på HansPetter.info, og har ingen planer om å slutte med det.

Hans-Petter-to-aar-Facebook

Etter to år som selvstendig næringsdrivende og gründer, smaker det fortsatt veldig godt å være sin egen sjef. Jobbe for seg selv, og samtidig jobbe for veldig mange. Ingen dag er lik den andre. Og det samme gjelder mine oppdrag og mine oppdragsgivere. Jeg kommer til å satse videre på min forholdsvis trygge reise på utrygg grunn, og gleder meg til å fortsettelsen. Til hva som venter meg rundt neste sving.

I løpet av de to årene som har gått, har jeg reist land og strand og forelest, workshoppet, kurset og blogget. Og i tillegg til å være kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder og blogger, kan jeg i tillegg legge til på min «Hans-Petter prøver nye ting»-liste at jeg har skrevet en liten bok, og blitt programleder for podkasten MediaPuls.

Håper du blir med meg videre.

Vennlig hilsen, Hans-Petter