hjemmekontor

Hjemmekontoret: Lederne stortrives, mens de ansatte mistrives

Undersøkelser fra Microsoft og Randstad tyder på at de ansatte har behov for å komme seg tilbake på kontoret og at lederne ikke aner at de ansatte mistrives på hjemmekontoret.

Hvor hadde vi vært som mennesker, kollegaer og venner i dag, hadde det ikke vært for hjemmekontoret, bredbånd, webkamera, Zoom og teams? Pandemien tvang oss til å omstille oss i et vanvittig tempo. Det som ville tatt mange år, tok bare et par måneder.

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Drittlei hjemmekontoret

I dag er det svært mange av oss som er lei. Drittlei, er vel ikke å ta i. Drittlei av at avstanden fra hjem til jobb er ca 2 meter og at tiden det tar fra å forlate et møte til å begynne et nytt er stort sett bare et museklikk unna.

 Vi muter oss og vi skrur av kamera. Hvordan skal sjefen eller lederen på den andre siden av skjermen vurdere hvordan det står til med deg da? Det er det mange ledere som lurer på. 

Derfor har konsulenter i dag som fokuserer nettopp på fjernledelse/avstandsledese nok å gjøre med å snakke om nettopp fjernledelse med «fjerne ledere» – ledere som ikke jobber fysisk tett på sine ansatte. 

Det er ikke enkelt å vite hvordan de ansatte har det, når alt du har som leder å forholde deg til, er de ansattes apatiske ansikter samlet sammen på en skjerm – i den grad de har skrudd på kameraet sitt. 

Ansatte sliter med å overleve

En fersk undersøkelse fra Microsoft viser til at majoriteten av ansatte sliter med motivasjonen og forsøker bare å «overleve pandemien». Hele 41 prosent av respondentene i undersøkelsen svarte at de vurderer å forlate jobben sin i løpet av 2021. Samtidig kommer det frem i undersøkelsen at mellomledere føler det går strålende.

Microsoft spurte 30.000 mennesker fra et bredt utvalg av selskaper og industrier fra 31 forskjellige land og brukte milliarder av datasignaler fra Microsoft og LinkedIn for å ta pulsen på hjemmekontoret.

 Nesten 54 prosent svarte at de følte seg overarbeidet, 46 prosent svarte at de vurderer å flytte til et annet sted (Oslo opplevde rekordmange utflyttere i 2020), 41 prosent sier de vurderer å finne seg en ny jobb og 39 prosent sier de føler seg utbrent. 

Lederne stortrives hjemme

Samtidig svarer 61 prosent av lederne at de stortrives. Lederne, som kanskje deltar på fjernledelseskurs – fjernbasert via nettet – er med andre ord «out of touch» med sine medarbeidere. Da er det kanskje ikke så rart – basert på funnene fra sin egen undersøkelse – at Microsoft nå vil begynne å åpne opp for at de ansatte kan komme tilbake til kontoret.

Og på samme måte som da flere av de største selskapene etablerte «den nye normalen» om at alle kunne – og etter hvert skulle – jobbe hjemme, så vil det nok også være de største selskapene som vil vise visen tilbake til kontoret etter hvert som vi begynner å starten på slutten på pandemien.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Med en stadig økende andel av befolkningen som blir vaksinert, tror jeg det ikke bare vil være Microsoft som vil være opptatt av å få de ansatte tilbake på kontoret. Det tror jeg også de ansatte selv vil være opptatt av. I løpet av pandemien har vi ikke minst lært hvor ille det kan være til tider å være isolert og hvor slitsomt det er å stirre timevis inn i en skjerm, hvor du ikke bare ser deg selv hele tiden, men også fryktelig mange andre – som du ikke helt vet hvem det er de ser på, og om de i det hele tatt følger med.

Telenor var ganske så offensive i sin hjemmekontor-strategi sommeren 2020. Da var det snakk om å la de ansatte beholde hjemmekontoret for alltid. Telenor hadde da valgt å følge de største Silicon Valley-selskapene sine hjemmekontor-strategi.

Dette gir alle fleksibilitet og har vist seg å være mer effektivt for oss. Vi får koblet flere mennesker sammen og bryter med det klassiske hierarkiet i en bedrift. Jeg tror dette er framtidens arbeidsplass, sa Telenor-sjef Sigve Brekke den gang.

Nå begynner de samme store selskapene – anført av Microsoft – å åpne opp for at de ansatte kan komme tilbake igjen på kontoret. Og da skal vi nok ikke se bort ifra at Telenor og øvrige norske selskaper også vil følge etter.

Les også: 7 trender for den neste kontor-normalen

En ny normal

Men helt tilbake til slik det var før pandemien skal vi forhåpentligvis ikke. Vi har lært at det går an å være produktiv hjemme. At hjemmekontor ikke betyr det samme som gjemme-kontor. Og at det ikke vil være snakk om enten eller.

Randstad, som er markedsledende innen HR-service, la frem en undersøkelse 23. mars, som viser til at kun én av 10 virksomheter vil innføre hjemmekontor som en permanent ordning. Fire av 10 ledere har konkludert med at hjemmekontor vil være en naturlig del av arbeidshverdagen også etter pandemien.

Undersøkelsen til Randstad er ganske sammenfallende med funnene fra Microsoft sin undersøkelse. Men den skiller seg ut i positiv forstand ved at majoriteten av lederne Randstand har snakket med, sier de er bekymret for hvordan de skal lede og administrere medarbeidere som ikke er fysisk tilstede. Videre er også topplederne i Randstad sin undersøkelse bekymret for kulturbygging, arbeidsmiljø, fellesskap og den mentale helsen ved å bare jobbe fra hjemmekontoret.

Ledelse i seg selv er vanskelig nok som det er. Fjernledelse over Zoom og Teams, med og uten video eller på mute, er ikke fremtiden, men et resultat av tvang som følge av et virus. Det har lært oss at vi kan jobbe hjemme, men det har også lært oss hvor mye det er vi går glipp av når alt det sosiale og fysiske, blir erstattet med det digitale.

Les også: Work is not a place, it’s an activity

Ryktene vil ha det til at mange av oss vil flytte ut av byene, men være ansatt i en. At pandemien og den påfølgende hjemmekontor-bølgen, vil være redningen for distrikts-Norge.

Det tror ikke jeg.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Så langt har all teknologiutvikling og digitalisering ført til en akselerert urbanisering. Covid-19 og Zoom kan muligens gi en liten «boost» for enkelte som drømmer om å bo på en nedlagt gård på innlandet, samtidig som de hever lønna si fra et selskap i Oslo, Stavanger, Trondheim eller Tromsø.  

Men det vil være unntaket og ikke den nye regelen.

Dårlig fjernledelse vil aldri bli en erstatning for dårlig ledelse.

For vi må ikke glemme at utfordringen for mange ansatte er at lederen deres er dårlig. Det er det mye empiri på.

Og disse lederne har ikke blitt bedre fordi de har lært seg Zoom eller Teams.

Tvert imot.

 

Bilde:  LYCS Architecture via Unsplash