fbpx
hjemmekontor

7 trender for den neste kontor-normalen

Frem til pandemien var hjemmekontor nesten synonymt med “gjemme-kontor”. Sjefen likte det ikke, men måtte motvillig akseptere at man kunne jobbe utenfor kontorets fire vegger. Den neste normalen vil i stor grad preges av å være “Out of office”.

Hjemmekontoret bannlyst

Noen som husker tilbake til da det å jobbe hjemme ikke var spesielt populært? Da hjemmekontoret var synonymt med “gjemme-kontor” og noe sjefene mest av alt forsøkte å hindre. Kanskje husker du Marissa Mayer fra Yahoo – tidligere Google – som faktisk bannlyste hjemmekontoret i 2013.

Samme året skrev jeg at “work is not a place, it’s an activity”. Helt siden jeg begynte å jobbe i 1995 har jeg alltid jobbet mye hjemme. Det vil si, jeg har alltid jobbet mye utenfor “kontoret”. I 2014 ble kontoret og hjemmet mitt det samme. Da begynte jeg for meg selv. I dag har dette blitt situasjonen for veldig mange av oss. Og så mange ganger før, så måtte det en krise til. Vi endrer oss ikke før vi må. Det måtte en pandemi til før “ledelsen” snudde. 

Hjemmekontoret omtalt nesten like mange ganger som koronaviruset

Og hjemmekontor har virkelig stått på “programmet” i 2020. Ikke minst i mediene. I 2019 ble ordet “hjemmekontor” brukt fattige 1.218 ganger i norske medier, ifølge Retriever. Det var faktisk en nedgang på nesten 20 prosent fra 2018. 

Men i løpet av 2020 ble det nevnt nesten 40.000 ganger. 39.256 for å være nøyaktig. En vekst på 3.123 prosent, og over 100 ganger hver dag gjennom hele 2020. Og bare i løpet av de første 19 dagene av 2021 har “hjemmekontor” blitt nevnt over dobbelt så mange ganger som i hele 2019. 

hjemmekontor

Kilde: Retriever

 

Til sammenligning ble “koronavirus” nevnt omtrent 50.000 ganger i 2020. Covid-19 på sin side, ble nevnt nesten 170.000 ganger, tilsvarende 463 ganger hver eneste dag blant de norske mediene. Da har jeg ikke tatt med hvor mange ganger det ble nevnt på TV, YouTube, podkast og radio. 

Out of office?

Jeg må innrømme at jeg smiler litt når jeg mottar «Out of office»-svar på e-poster hvor det står at “jeg er ikke inne på kontoret i dag” og at jeg må belage meg på litt ventetid før jeg får svar. Seriøst? I 2021? Er det virkelig noen som fortsatt er bundet av et fysisk sted for å kunne besvare en mail? 

Jobben er ikke lenger et fysisk sted. I alle fall ikke for veldig mange av oss. Og sjeldent 100 prosent av tiden. Selv ikke for de som jobber innenfor helsesektoren. Vil jeg påstå. Og den trenden vil også vokse, i takt med ny teknologi som vil gjøre det mulig å fjern-diagnostisere, fjern-medisinere og fjern-operere. 

I 2021 bør ordet hjemmekontor, hyttekontor eller gjemme-kontor erstattes av kontor. Eller bare «jobb»Og det gamle kontoret, bør tilpasses en helt ny hverdag etter hvert som samfunnet åpnes igjen. Den nye eller neste normalen vil ikke være en retur til Marissa Mayers bannlysing av hjemmekontoret, men et kontormiljø preget av enda færre kontorplasser, flere møterom og andre samarbeids-muligheter.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

7 trender for “den neste kontor-normalen”

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

 

Hva tror du om «den neste kontor-normalen»?