fbpx

«Work is not a place, it’s an activity»

Hvor jeg vil, når jeg vil og på hva jeg vil – også i påsken!

hjemmekontor-ferie-hanspetter

Hjemmekontor siden 1995

Siden jeg kan huske har jeg hatt gleden og muligheten til å kunne jobbe «her og der». Fra jeg begynte å jobbe i 1995 har jeg aldri hatt noe annet enn en bærbar PC og  mobiltelefon. Det skal innrømmes at det å telependle på slutten av 90-tallet var et herk, med oppringt samband over analoge modem og etter hvert ISDN, men det lot seg gjøre. Jeg kunne sitte på et hotellrom i Kristiansand eller London og svare på mail, skrive tilbud, lage presentasjoner med mer, nesten like godt som jeg kunne gjøre det på jobben, eller hjemme.

Økt produktivitet og trivsel

Med årene har dette blitt enklere, raskere og ikke minst smidigere, dermed har det også blitt langt mer effektivt og produktivt. Arbeidsplasser som har lagt godt til rette for at de ansatte skal kunne jobbe når som helst, hvor som helst og på hva som helst opplever ikke bare at produktivitet og trivsel øker, men også at folk jobber lengre dager – fordi de har muligheten til det. Det er skrevet utallige artikler de siste ti årene som peker på nettopp dette – at vi liker hjemmekontor og muligheten til å kunne jobbe hvor som helst.

Arbeidsgivere som ikke legger til rette for mobile medarbeidere, vil gå glipp av de beste hodene, advarer Nils Ove Gamlem, teknologiansvarlig i Cisco Norge.

Les hele artikkelen med Nils Ove Gamlem fra Cisco her

Derfor er vi også veldig glade – og avhengige av en solid nettverk-infrastruktur i bunn, som gir oss god tilgang til internett – slik at vi kan jobbe hvor som helst. I Norge har nesten alle av oss tilgang til en eller annen form for bredbånd (gitt at 640 Kbps er bredt…) og den mobile bredbåndsdekningen blir bedre og bedre nesten for hver dag som går. Dessverre går utbyggingen her tregere enn det vi skulle ønske oss. Det er fortsatt altfor mange steder i Norge hvor det er umulig å jobbe, det er altfor mange hoteller og konferanser som burde ha oppgradert sine trådløse nett for lenge siden – og det er fortsatt altfor mange bedriftsledere som ikke har lagt til rette for å kunne tilby sine ansatte en fleksibel arbeidsdag.

«Out of sight, out of mind» har gått ut på dato

På den andre siden av teknologien befinner vi oss – vi som gjerne vil jobbe når som helst, hvor som helst og på hva som helst. Vi har lette og raske bærbare datamaskiner, over en million av oss har nettbrett og snart har 8 av 10 av oss en smarttelefon. Brukere og brukerteknologien er moden, mens i noen tilfeller er verken infrastrukturen og lederkulturen det.

Påskefjellsjobbing

Nå er det påske, og mange av oss rømmer ikke bare arbeidsplassen, men hjemmene våre. Hvor mange av oss tar med seg jobben på hytta, på høyfjellshotellet eller ut i skisporet? Jeg vil tro at det er mange. En liten halvtime her og 5 minutter der vil spare oss for mye ekstraarbeide når ferien er over og mailboksen er full. Vi rømmer aldri jobben, den tar vi nesten alltid med oss.

I år lot jeg min iPad3 ligge hjemme, mens MacBook-en er med. Jeg må mekke litt på et par foredrag i løpet av påskeferien. Det er rett på når ferien er over. I tillegg får jeg unna mye mail på min iPhone 5 og de litt lengre mailene som jeg må skrive tar jeg på min iPad mini som er koblet opp med Logitechs siste ultratynne tastatur utviklet spesielt for iPad mini.

Der hvor det ikke er trådløst nettverk til stede så bruker jeg min iPhone 5 som mobil bredbåndsruter.

For meg er det ikke stress å jobbe litt når man har fri og jeg har ingen problemer med at teknologien bryter ned avstanden mellom jobb og fritid. For meg handler det om å kunne gjøre jobben min hvor som helst, når som helst og på hva som helst. For meg er ikke jobben et sted jeg er, men den aktiviteten jeg utfører. For meg handler det om at teknologien gir meg muligheten til å skape en god balanse mellom jobb og fritid.

Ha en riktig god og work/life-balansert påskeferie!