fbpx

Vi leder mennesker, ikke prosesser

Over 50 prosent forlater sin jobb på grunn av sjefen. La oss forsøke å være den lederen som får dem til å bli!

Ofte lar vi oss selv fanges av hverdagen istedenfor å selv skape vår egen hverdag. Vi blir fanget av prosesser, oppgaver og administrasjon. Menneskene rundt oss kan oppleve oss som lite tilgjengelig og kanskje fraværende til tider. Da gjelder det å stoppe opp og tenke over hva som er viktig. Mitt svar vil alltid være menneskene, hva er ditt?

Leaders don’t build business, they build people and then they build business – Zig Ziglar

En visjon

En visjonær leder er i stand til å skape et inspirerende fremtidsbilde for sine medarbeidere, og det er her det hele starter. Allikevel er jeg av den formening at denne prosessen ofte begynner i feil ende. Det å skape en visjon begynner ofte med kloke tanker på toppen, men vi glemmer ofte at dette er et noe vi i fellesskap skal danne og nå. Skal da alle bli med mot din visjon, eller skal vi i felleskap komme frem til input til en felles visjon vi alle sammen ønsker å dra lasset mot? Jeg tror på det sistnevnte.

Jeg er stolt av å jobbe i en virksomhet, som ønsker å skape en bedre hverdag for de mange menneskene.

Noen felles verdier

Etter min mening er det felles verdier som gir mulighet for frihet under ansvar, og som gjør det virkelig mulig å nå den langsiktige visjonen vi sammen har skapt et felles eierskap til. Jeg har stor tro på å styre etter verdier og ikke etter retningslinjer og begrensinger.

All forskning viser at frihet, fleksibilitet og tillit skaper arbeidsglede, og vi vet at arbeidsglede igjen påvirker nærværet. Dette gir lønnsomhet, så hva venter du på? Allikevel er det flere virksomheter som ønsker det beste av to verdener, både stram styring og friheten verdibasert ledelse gir.

Jeg tror ikke du kan få suksess med begge deler, så her må du velge. Netflix er et godt eksempel på en virksomhet der en slideshare av deres kultur virkelig ble en HR-hit. De beste serviceopplevelsene jeg har vært vitne til oppigjennom er i de virksomhetene som virkelig har klart å skape en ja-kultur.

Her har jeg et godt eksempel som jeg gjerne vil trekke frem.

Jeg skulle på et Vitus apotek for to dager siden og hente en resept. Lite ante jeg at det var tomt for nettopp denne varen, og jeg må inrømme at jeg var litt oppgitt over å måtte komme tilbake enda en gang. Nå hadde jeg endelig fått tid til å stikke innom og da var det tomt. Til min store overraskelse hoppet enda en apotekdame frem bak disken og fortalt at hun kunne bare sykle ned til et annet apotek og hente varen for meg, så kunne jeg komme tilbake litt senere for å hente den.

Det virket som ingenting var et problem, dette er virkelig å ha kunden i fokus. Jeg delte historien på nett og den ble også delt av @godservicenorge. Jeg oppfordrer alle til å dele sine gode serviceopplevelser.

Kanskje vi kan skape en stor «movement» av Servicehelter?

Det finnes altfor mange dårlige kundebehandlere der ute, la oss gi dem et lite push!

Det du sier og det du gjør

Hvis vi begynner med det vi sier, er spørsmålet om vi egentlig bevisste nok på det vi sier.

I denne artikkelen om «The power of language» får du vite mer om hvor viktig nettopp det vi sier og hvordan vi sier det er. Vi vet at ros og anerkjennende ord er effektfullt, så la oss ikke bare tenke på det, men la oss også gjennomføre.

Ord er ingenting uten handling, og handling må følge ordene. Tenk over at du hver dag skal leve og kommunisere en felles visjon og verdiene til din virksomhet. Er du flink til å ta med disse elementene i en hver sammenheng, og la det bli en del av ryggmargen i organisasjonens kultur?

Det hjelper ikke at det henger som pynt på veggene, eller står med store bokstaver. Ikke før vi lever etter dem, blir de levende, so lets walk the talk! For kort tid siden kom jeg over dette innlegget om en sommerhjelp hos IKEA Sverige, som foreløpig er likt av over 100 000. Det er en god grunn til dette.

Vi er mennesker og vi blir berørt av raushet. Den unge gutten er virkelig et godt eksempel på å leve ut våre verdier. Han tok varmt i mot en liten gutt med navn Texas (4) i Småland, som er IKEAs lekeland. Moren hadde tenkt å ta med seg gutten på handletur, men min kollega tok det som en selvfølge at han også skulle inn å leke.

Det gjør meg utrolig stolt, og viser virkelige hvor sterke opplevelser som kan skapes når ord og handling går hånd i hånd. IKEAs verdi ydmykhet gir tydelig signal om at vi skal skal akseptere hverandre for den vi er. Mer om IKEAs verdier kan du lese her.

The words a leader chooses are just as critical as their actions.

Den røde tråd

Et visjonært lederskap handler om å jobbe mot et ønsket fremtidsbilde, og da må alt vi gjør rette seg mot dette målet. Helt fra stillingsutlysning og i rekruttering må visjonen og verdiene være med. Eventuelle nye kolleger må vite hvilken kultur de søker seg til, for å kunne ha et godt grunnlag for om dette er en kultur de kan tenke seg å bruke en del av livet sitt på.

Vi velger ikke lenger jobb pga virksomhet, vi velger jobb på grunn av virksomhetens visjon, verdier og kultur. Ikke minst velger vi ledere som kan gi oss noe. Over 50% forlater sin jobb på grunn av sjefen. La oss forsøke å være ledere som får våre medarbeidere til å bli.

Jeg tror vi kan få det til. Videre må vi ha med verdiene i alle prosesser, møtepunkter, samtaler og arenaer. Ja vi må rett og slett puste, snakke og leve visjonen. Det er enklere om det er et fremtidsmål vi sammen har kommet frem til, da er grunnlag for et sterkt eierskap lagt allerede ved start.

Over 50% forlater sin jobb på grunn av sjefen. La oss forsøke å være leder som får dem til å bli!

Utnytt potensialet til folka dine

Det er menneskene vi skal lede. Vi må se hvert enkelt menneskes potensiale. Alle er gode på noe, og her kan vi lære litt av Julius Cæsar.

Han tok i sin tid og samlet noen av sine svakeste menn, satt dem sammen til et team, trente dem og fortalte hele tiden at de var hans beste menn. Det var nettopp denne gruppen som støttet han når det stormet som verst og kjempet til siste slutt.

Dette viser makten i både ord, men ikke minst handling. Du må ha trua! Nå i sommer har du kanskje litt bedre tid, og da vil jeg anbefale deg å se videoen i linken over. Kanskje Cæsar kan lære deg en ting eller to om ledelse?

Mister du troen på folka dine, har du mistet alt.

Ikke tro at det er enkelt

Det er utenfor komfortsonen den virkelige veksten skapes. Lær deg å håndtere «dritt». Stå i det når det blåser som verst. Omgi deg med mennesker som vil ditt beste, som kan gi deg gode råd, men også de som gir deg alternative tanker og refleksjoner.

Ærlighet varer lengst også når det går på tverke. Det er gjerne i motgangstider det også er behov for å utfordre egne tanker og komme til noen nye erkjennelser. Tidene forandre seg, men mennesket har ikke forandret seg stort.

Derfor er ledelse fortsatt ledelse av mennesker og ikke prosesser, og det vil det alltid være! Det er ikke enkelt, men det skal det heller ikke være. Livet er ikke enkelt heller, men livet gir mening. Det er det som er viktig.

Hva gjør du for å skape en bedre hverdag for menneskene rundt deg?