fbpx
teknologitrender

De viktigste teknologitrendene for 2023

Teknologitrender er mye mer enn teknologi alene. Teknologi er økonomi, politikk, sikkerhet, etikk, moral og veldig mye mer. Jeg har sett nærmere på hvordan teknologiutviklingen vil påvirke og endre måten vi lever, leker, lærer og jobber på i 2023. 

Over 300 eksponentielle teknologitrender

Det vil ikke mangle på teknologitrender i 2023. Bare Bare innenfor de eksponentielle teknologiene finnes det godt over 300 alene. Så kan vi si at mange av disse eksponentielle teknologi-trendene vil feil. Mange vil hypes opp og potensielt nå toppen av oppblåste forventninger, men aldri komme seg opp igjen fra bunnen av desillusjoner. Verken kortsiktig eller langsiktig. 

* Gartners hype cycle

 

Årsakene kan være mange. Det kan skyldes at det var aldri meningen at det skulle bli noe av det. Det var en dårlig ide til å begynne med. Det var en dårlig løsning på et altfor lite problem. Timingen var dårlig. Teknologien var for dyr. Markedet for lite. 

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

 

Teknologitrendene påvirkes av veldig mange faktorer

I dag er det i tillegg mange andre faktorer som spiller inn. Politiske. Geopolitiske. Kontinentale. EU vs USA vs Kina. Oss vs dem. Lover, regler og reguleringer. Strengere personvern og sikkerhet. Eller bare hensynet til etikk, moral og fornuft. Det er ikke alt som bør løses med mer teknologi, selv om teknologien er der. 

Verden har blitt mye kaldere i løpet av 2022. Fotball-VM i Qatar har forsterket avstanden mellom Vesten og de arabiske landene. I 2023 kan vi forvente tettere allianser mellom Kina, Russland og den arabiske verden. I dag, som i 1989, som markerte slutten på den kalde krigen, lever 70 prosent av verdens 8 milliarder mennesker under et diktatur, og stadig flere land – 35 “and counting” har meldt seg ut av det åpne internett.

Det er ikke bare økte kostnader og investeringer i vårt fysiske forsvar som er en trend, men også i vårt virtuelle. Cybersikkerhet bør inn i virksomheters HMS, for fryktelig mange av oss vet altfor lite om hva vi skal gjøre om vi blir utsatt for cyberangrep, og ikke minst – hvordan vi bør oppføre oss for å hindre at vi blir det. 

Teknologi som redder og tar liv

I korte trekk handler de fleste teknologitrender om 1 eller flere av 4 hovedkategorier. Teknologi som redder og tar liv. Teknologi som skal redde jorden, eller forlate den. 

 

Beleilighet trumfer (nesten) alt

Samtidig, hvis vi glemmer resten av verden og tenker på oss selv, på bedriftene våre, så er det et par ting som trumfer det meste; 

  1. Det ene er økonomi og vekst. 
  2. Og det andre er beleilighet , bedre (gjen)kjent som “convenience” på engelsk.

Var 2022 var et usikkert år, tror jeg 2023 kommer til å preges av usikkerhet i enda større grad. Historien har vist oss, ikke minst gjennom de siste tre årene med pandemi og krig, at økonomi, vekst og beleilighet trumfer det meste. Inkludert bærekraft, etikk, moral og sunn fornuft. 

Derfor pumper vi fortsatt penger inn i sosiale medier, selv om vi innerst inne vet at dataene blir misbrukt, at de samme plattformene bidrar til angst, depresjon, dårlig selvbilde, spredning av falske nyheter, polarisering, med mer. At TikTok vokser kraftig og treffer mange av målgruppene dine, er viktigere enn at personinformasjonen om de norske TikTok-brukerne blir sendt til Kina, for deretter å bli brukt imot oss i form av statssponsede cyberangrep

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Endrer måten vi lever, leker, lærer og jobber på i et stadig økende tempo

I usikre tider, som jeg tror egentlig vil prege samfunnet i mange år fremover, rett og slett fordi teknologiutviklingen vil i økende grad endre måten vi lever, leker, lærer og jobber på, i et stadig større tempo, vil gjøre hverdagen til deg og meg mer usikker. I årene før 2020, var det veldig poppis” å lage 2020-strategier.

Som den gang mener jeg det ikke er smart å gjøre nå som vi nærmer oss 2030. Visjon og retning er mye viktigere. Og da står vi igjen med kultur. Virksomhetskultur, rigget for å takle endringer, med ansatte som er nysgjerrige, tilpasningsdyktige, realistiske og kreative. Og ikke minst, har evnen til å konsentrere seg over tid.

Altså, sette seg inn i saker. 

En konsekvens av utviklingen innenfor kunstig intelligens, som virkelig ga både unge og eldre en wow-opplevelse på tampen av dette året, var av den generative sorten. I form av avatarer av oss selv, laget av kunstig intelligens, kunst vi kunne lage bare med tekst og ChatGPT, som satt frykten i hele utdanningssektoren. Tilsynelatende. 

teknologitrender

* Klikk på bildet for å gå til min MidJourney-profil

Prompt-eksperter og andre nye jobbtitler

Mange kreative jobber vil bli disrupta i 2023. Samtidig vil behovet for å ha kreative hoder bli enda større. Kreative hoder som kan bruke verktøyene til det fulle. Prompt-eksperter. 

Og det her skal dere gjøre på en måte som oppleves både inkluderende, motiverende, inspirerende og utviklende for de ansatte, hvor quiet quitting-trenden ser ut til å spre seg som ild i tørt gress. 

Førsteparts-ID-er og interest graph vil utfordre innholdsproduksjon og rekkevidde

På toppen av det skal dere lære dere hvordan dere skal nå målgruppene deres ved hjelp av førsteparts-ID-er, nå som tredjeparts-cookien er i ferd med å gravlegges for godt. Frem til nå har noe av løsningen vært å gå til influencere som kanskje sitter på mange tusen av deres målgruppe, men nå som de sosiale plattformene, anført av TikTok, flytter seg fra social- til interest graph, står også influencerne i fare for å miste sitt publikum og må kjempe om å lage virale, vertikale og underholdende videoer for et stadig større passivt publikum. 

En konsekvens av økende fokus på personvern og sikkerhet, anført av EU og Apple, samt fokus på passiv konsumering via sosiale medier, vil være – mener jeg – en ny vår for egne nettsider, kundeklubber og e-post. Og her tror jeg mange vil bruke alt fra Midjourney, Synthesia og ChatGPT til å produsere innhold som fremmer både struktur- og humankapitalen. Og derfor vil også søkemotoroptimalisering bli enda viktigere. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Alt vil bli utstyrt med kunstig intelligens

Og med tøffere økonomiske utsikter fremover, vil kundene dine sitte enda lengre og holde enda hardere i pengene sine, livredde for å plassere dem feil. De beste rådgiverne og de beste til å hjelpe kundene, vil lykkes. Mens de som gjerne skryter av å være god på kundeservice og som også skryter av å sette kunden først, vil bli avkledd i 2023. Og dem er det mange av. Vinnerne blir de som klarer å balansere de økonomiske kravene, samt kravene fra kundene. Og ingen klarer det uten å lykkes fullt ut med digitaliseringen. 

I 2023 kommer det til å bli enda viktigere å digitalisere alt som kan digitaliseres. Det betyr å automatisere alt som kan automatiseres. Og effektivisere alt som kan effektiviseres. Og de største effektene vil vi få gjennom å ta i bruk kunstig intelligens over alt. 

Gitt selvsagt at vi vet nok om hvem som har utviklet den kunstige intelligensen, slik at vi ikke risikerer at den er fordomsfull, utviklet under kritikkverdige forhold, bryter med menneskerettigheter og alt som heter etikk og moral. 

Kødda – økonomisk vekst trumfer det meste

En måte å sikre økonomisk vekst på, er selvsagt å bruke mindre tid på det som ikke gir vekst. 

Om det blir en ny vår for nettsider og bloggere, så vil vinteren fortsatt gjelde for alt som har med Web 3.0 å gjøre. Har du kapasitet til overs, vil jeg anbefale deg å lære deg mer om alt fra blokkjede, kryptovalutaer og NFT-er, inkludert metaverset, men verken topp- eller bunnlinja di kommer til å bli preget av Web 3.0-teknologi i 2023. Men en dag vil den gjøre det, når alt fra politikk til bærekraft er på plass. 

Appleverse vs Metaverse

Hva gjelder metaverset, blir det helt sikkert masse skriverier om Apple som høyst sannsynlig blir å lansere et par MR-briller – Mixed Reality, og krigen mellom Appleverset og Metaverset kommer til å gi journalister verden over stå…pels, men ditt og mitt liv – eller næringslivet som sådan – vil ikke bli preget av det. 

På samme måte som så mye annen teknologiutvikling, som i 2023 kommer til å foregå i kulissene. Men, på ett eller annet tidspunkt vil vi kunne kle oss med syntetiske kroppsdeler. Kroppsdeler utstyrt med teknologi, med kunnskap som kan lastes ned og med kunstig intelligens som vil ha egen bevissthet. Og da, først da, vil det også bli mulig å laste oss opp i skyen, hvor vi vil kunne få evig liv i metaverset. 

I mellomtiden bør vi ta sikte på å utnytte de teknologiske mulighetene vi har, for å sikre videre overlevelse av virksomhetene våres, i det som har blitt et verdensmesterskap og ikke bare et norgesmesterskap. Og vi bør gjøre det med vårt etiske og moralske kompass inntakt, så godt det lar seg gjøre. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Foredragsholder, konferansier og debattleder

Jeg tror 2023 kommer til å bli beinhardt, utfordrende og spennende. Jeg tror jeg kommer til å bli sliten, oppgitt og frustrert. Samtidig er jeg også overbevist om at jeg kommer til å få meg mange nye wow-øyeblikk, som følge av teknologien. 

Og så håper jeg at jeg kommer til å treffe mange nye mennesker. På en eller annen scene, enten som foredragsholder, debattleder, debattdeltaker eller konferansier. 

Lyst til å høre mer om hvordan teknologitrendene vil påvirke og endre ditt liv, ditt selskap, din bransje eller verden som sådan? Ta kontakt da vel. Stikk innom Talerlisten.no og si at du vil hyre meg, så kommer jeg. 

For det her var tross alt bare en liten smakebit på alt av teknologitrender vi må forholde oss til i 2023 og årene som kommer.