fbpx
TikTok

Lydopptak fra TikTok-møter avslører at Kina har full tilgang til den populære sosiale medier-appen

Forhåpentligvis vil NATOs strategiendring, hvor Kina blir stemplet som en sikkerhetstrussel, føre til økt kritisk fokus på TikTok. Før det er for sent.

Hekta på TikTok

Lenge før kinesiske TikTok tok “verden med storm” var det mange eksperter som sammenlignet sosiale medier med sigaretter. At dopaminet gjorde oss avhengige. Og TikTok sine algoritmer, som baserer seg på interesser og ikke relasjoner, og som blant annet Instagram gjør sitt beste om dagen for å kopiere, fungerer “helt fantastisk”, hvis hensikten er å holde oss engasjert i appen så lenge som mulig. Og det er jo selvsagt målet til alle sosiale medier. For det er slik de tjener penger. At vi blir ulykkelige, får dårlig selvbilde, utvikler angst og blir dumme, er “uheldige omstendigheter” plattformgigantene ikke bryr seg så mye om. Det gjør ikke annonsørene heller, så lenge markedsføringen er kostnadseffektiv. 

Du finner Hans-Petter & Co på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

TikTok har sluppet «billig» unna

Her til lands har derimot personvernforkjempere, sosiale medier-eksperter, journalister og tidvis også politikere, vært kritiske til hvordan plattformgigantene samler inn informasjon om deres brukere (på tilsvarende måte omtales narkomane også) og hvordan personinformasjonen og -dataene blir brukt. Stort sett har kritikken rettet seg mot amerikanske selskaper, ikke minst mot Meta og Mark Zuckerberg. 

TikTok, som eies av kinesiske ByteDance, har havnet litt under radaren her til lands derimot. Og selv om TikTok ble bannlyst i USA for noen år tilbake av daværende president, Donald Trump, var medienes interesse først og fremst rettet mot selve bannlysingen og hvem det eventuelt ville bli som kjøpte opp den amerikanske delen av TikTok. Årsaken bak var det ikke så mange som viste interesse for. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Frykten for om det kinesiske diktaturet faktisk hadde tilgang, og benyttet seg av det, til alle TikTok-brukerne verden over, var ikke større enn at Vest Politidistrikt fikk nasjonal mediedekning for at dem hentet inn TikTok-ekspertise fra 10-åringer. Da ser jeg bort ifra at plattformen i seg selv har 13-års aldersgrense. Men der GDPR og datautveksling har stått i fokus mellom EU og USA for norske medier og politikere, er det ingen som har utvist samme interesse og bekymring for kinesiske TikTok, som vi vet ikke har tilpasset seg de nye europeiske reguleringene.

Det kan selvsagt være at vi ikke bryr oss om hva “kidsa driver med på nett”, for det er jo først og fremst de unge som blir hekta på TikTok, selv om vi voksne også kommer raskt etter. Det kan også skyldes at mediene ikke føler på den samme økonomiske trusselen fra TikTok som dem har gjort når det kommer til aktører som Meta og Google. Det kan jo også tenkes at verken myndigheter eller medier tror at Kina faktisk henter ut persondata om TikTok sine brukere. Og så kan fraværet av frykten for TikTok komme av at Norge har signert den berømte “normaliseringsavtalen” med Kina, som forplikter oss til å ikke kritisere kinesiske interesser. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Lydopptak fra TikTok-møter avslører at Kina har full tilgang

Det håper jeg blir endring på, før det har gått for langt. Før konsekvensene har blitt for store. 

I midten av juni skrev New York Post om hemmelige lydopptak fra en rekke TikTok-møter hvor det kommer tydelig frem at det kinesiske kommunistpartiet har i lang tid hatt – og benyttet seg av – full tilgang til amerikanske TikTok-brukere. Det betyr i praksis også at de har hatt tilgang til norske brukere. Det er BuzzFeed som sitter på disse lydopptakene fra mer enn 80 forskjellige møter. 

Les også: Jeg frykter Kina mer enn Facebook

I opptakene kommer det tydelig frem at ByteDances muligheter til å få tilgang til de amerikanske brukerne var langt mer omfattende enn tidligere kjent. En TikTok-direktør uttalte blant annet på en samling i september 2021 at en ingeniør i Kina – som ble navngitt – var “Master Admin” og hadde tilgang til alt og alle. I et annet møte samme måned, uttalte et medlem av TikToks avdeling for Tillitt og Trygghet, at “alt blir sett i Kina”. Ifølge Buzzfeed ble opptakene gjort på flere forskjellige TikTok-møter, og i rapporten antydes det at TikTok-ledere bagatelliserer i hvilken grad det kinesiske regimet har har tilgang til TikTok sin brukerdatabase. 

Kinesiske borgere og selskaper er pålagt å spionere

Talspersoner fra TikTok har selvsagt benektet det hele og hevder at de jobber kontinuerlig med å redusere og fjerne all tvil om sikkerheten til sine brukere. Det spiller ingen rolle hva verken ByteDance- eller TikTok-ansatte sier her, så lenge vi vet at samtlige kinesiske selskaper og personer, uavhengig om hvor de bor og jobber i verden, er pålagt å spionere og overlevere informasjon til det kinesiske kommunistpartiet hvis de blir bedt om det. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Politiet trekker på skuldrene

Det er mange, inkludert Vest Politidistrikt, som “trekker på skuldrene” og tenker at det viktigste er å “være der kidsa er”. Selv om det innebærer å være på en plattform som gjør de samme kidsa ulykkelige, usikre på seg selv og dummere. Selv om det også innebærer at personinformasjonen om dem blir delt med diktaturet i Kina. Og selv om den samme personinformasjon som samles inn kan brukes til å spre falske nyheter, propaganda eller til å drive cyberangrep mot alt fra offentlige institusjoner og private virksomheter. 

For det er nøyaktig det som skjer. 

Les også:Riktig av politiet å forholde seg til virkeligheten

Heldigvis begynner noen “å våkne”. Som for eksempel NATO som nå nylig gikk ut offentlig og stemplet Kina som en sikkerhetsutfordring. USA har lenge “stått på barrikadene” alene og omtalt Kina som en trussel. Både i fysisk og virtuell forstand. Norge og store deler av Europa har vært livredde for å hisse på seg sin viktigste handelspartner. Økonomisk vekst har tross alt trumfet det meste. Inkludert vår egen nasjonale sikkerhet. 

Men ikke nå lenger. Aftenposten skriver 29. juni; 

 

Kina har over tid kjøpt opp viktige havner, eiendommer og selskaper i Europa. De står bak store hackerangrep. De bryter menneskerettigheter og driver med omfattende og brutal masseinternering. Samtidig seiler de opp som en av verdens største militærmakt, med en krigsflåte som overgår USAs.

 

Så gjenstår det å se da, om det vil få noen betydning for TikTok og andre kinesiske apper, som helt åpenbart blir brukt til å fore det kinesiske diktaturet med persondata som blir benyttet til blant annet cyberangrep og spredning av falske nyheter. I tillegg til at algoritmen til TikTok skaper en avhengighet som mest av alt kan sammenlignes med narkotika.

 

Relevante kilder:

 

 

Bilde: Solen Feyissa via Unsplash