fbpx
kina hacker

Jeg frykter Kina mer enn Facebook

Facebook har mye å tape på å misbruke alt de vet om oss. Det er på mange måter kontrakten vi har med sosiale medier. Hva med Kina og alt de vet. Ubevisst og bevisst? Er ikke hacking og spionasje fra Kina et større problem og en større trussel?

Facebook er stadig vekk en trussel for demokratiet. For ytringsfriheten vår. For personvernet også. De vet stadig mer om oss, for vi «mater» den sosiale medier-giganten (frivillig) med våre digitale spor. Spor som kan bli brukt i mot oss.

Men hva da med Kina? Hvilken trussel er kineserne – og de kinesiske myndighetene – som hacker seg inn på våre sykehus, sprer skadelig programvare, legger igjen «skjulte dører» i våre smarttelefoner, teleoperatørenes mobilutstyr og bruker dronene våre til å overvåke og spionere på oss? Hvordan kan Kina ikke være en større trussel? Og hvorfor er det (nesten) ingen som skriver eller snakker om det her?

E-tjenesten frykter at Kina hacket pasientinfo om 2,9 millioner nordmenn

Overskriften stammer fra Filternyheter.no og journalist Harald Klungtveit som 9. mars skriver at norske sikkerhetsmyndigheter mener at det var Kina som sto bak det store datainnbruddet i Helse Sør-Øst, hvor personinformasjon til 2.9 millioner nordmenn er lagret.

Hvilke motiver kineserne har for å bryte seg inn – gitt at de virkelig har gjort det – kan vi bare spekulere i. Det vi derimot ikke trenger å bruke så lang tid på, er å finne andre eksempler på hvordan Kina «tar seg til rette». Og det uten at det får særlig oppmerksomhet fra norske medier.

 

10 grunner til at vi bør frykte Kina

I dag heter det at det kun finnes to forskjellige selskaper; de som har blitt hacket av Kina, og de som ikke vet at de har blitt hacket av Kina.

I 2015 signerte forøvrig Therese Johaug en reklameavtale med Huawei

Kina

* Skjermdump fra Huaweis hjemmeside og pressemelding vedrørende samarbeidet med Therese Johaug.

Siden den gang har Huaweis markedsandel i Norge – skal vi tro mobiltrafikken analysert av Statcounter – økt til nesten 8%. Mon tro hva kineserne har av persondata fra Johaug?

 

«One president to rule them all»

Xi Jinping skal overvåke alle sine egne. Han skal også få lov til å regjere så lenge han lever – både som leder av militæret og som leder av Kommunistpartiet. Han leder en av verdens raskest voksende økonomier, som «shipper» internett-teknologi ut av landet og til resten av verden i et rasende tempo. Huawei er et av verdens største teknologiselskaper, med bla Therese Johaug og Telenor på kundelisten.

Sistnevnte har allerede begynt å demonstrere 5G-teknologi i Norge basert på utstyr fra Huawei. Fra den samme utstyrsleverandøren som amerikanske myndigheter ikke våger å slippe inn i landet.

Bevisst, ubevisst?

Vår egne sikkerhetsmyndigheter mener Kina har hacket og stjålet personverninformasjon fra 2,9 millioner nordmenn. Hvor mye informasjon har de stjålet som vi ikke vet om? Det fantes vel to forskjellige selskaper; de som visste at de hadde blitt hacket av kinesere. Og de som ikke visste om det.

Det er grunn til å tro at våre myndigheter er klar over det her. På lik linje med at vi velger å se bort ifra at kinesiske myndigheter bryter med menneskerettigheter, så lenge vi får selge fisk til dem.

Jeg håper det er verdt det.

Men jeg frykter det ikke er det.

Og når vi oppdager det, er det for sent.

Vi kan alltids koble oss fra Facebook. Jeg tror det er vanskeligere å «koble» seg av Kina.

 

Bilde: Diego Jimenez via Unsplash