Hvert år rundt denne tiden, presenterer Google hva vi googlet mest etter i løpet av året som har gått. I år var det mange som lurte på hvem terrororganisasjonen Hamas er. Det er forholdsvis oppsiktsvekkende i seg selv. Det er også Google-søket “Hvordan bli rik på et år”.
Nordmenn er de mest naive i verden
Nordmenn er kjent for å være et av verdens rikeste, mest påkoblede og mest naive folkeslag. Og med det har vi også blitt et svært yndet mål for cyberkriminelle. Kombinasjonen av å være teknologisk avansert og tilsynelatende naiv, skaper en unik sårbarhet, noe som blir tydelig når man ser på våre mest populære Google-søk, som i 2023 toppet seg med «Hvordan bli rik på et år».
Digital utnyttelse i en dyrtid
Den utstrakte bruken av internett og sosiale medier via smarttelefoner har gjort det lettere for svindlere å nå ut til potensielle ofre. Phishing-e-poster, falske investeringsmuligheter, og svindel knyttet til kryptovaluta er blant de mest utbredte metodene. Disse svindelmetodene er ofte utformet for å virke overbevisende og utnytter ofrenes ønske om rask økonomisk gevinst. Den eksponentielle utviklingen innen kunstig intelligens har også bidratt til å skape svært overbevisende tekst og bilder, noe som gjør det enda enklere å lure blant annet nordmenn på jakt etter å bli rik i en feil. At vi i tillegg opplever dyrtid med kostnader som vokser mye raskere enn inntektene bidrar også til å kaste enda mer “bensin på bålet”.
Et speilbilde av vår ønsketenkning
At et av verdens rikeste folkeslag i så stor grad tørster etter rikdom og suksess på kort tid, avslører en interessant, men ikke overraskende psykologisk trend, som speiler på mange måter et globalt fenomen hvor folk, gjerne de yngre, som søker etter raske løsninger på komplekse problemer. Gjennom sosiale medier blir de unge over-eksponert for en verden hvor det å ha tilgang på de siste moteplaggene, de vakreste veskene, de siste teknologiproduktene og de mest populære storbyferiene. At cyberkriminelle ser på nordmenn som et yndet mål, bør ikke komme som en overraskelse. Administrerende direktør i Telenor, Sigve Brekke, var også nylig ute og advarte mot enorm økning i svindel på internett. Veksten i antall nettsider de hadde blokkert fra sine kunder, som deg og meg, hadde nesten doblet seg i løpet av den siste måneden, til over 23 millioner.
Det mangler ikke på advarsler og forebyggende tiltak
I mange år har jeg jobbet med Trend Micro, som er et ledende selskap innen cybersikkerhet. De har i mange år advart om hvordan de cyberkriminelle utnytter svakheter i virksomheters cybersikkerhet, men også om vår egen sikkerhetshygiene. Og det er det siste som gjerne er det viktigste – å øke egen bevissthet rundt nettsvindel. Vi må rett og slett bli mye mer kritiske til det vi ser på internett. Kritiske til nettsidene vi har googlet oss frem til eller nettsider som sosiale medier har foreslått for oss. Og ikke minst, kritiske til e-poster vi mottar. Den enkle regelen bør være at du ikke skal klikke på noen lenker eller vedlegg du mottar på e-post så fremt du ikke er 100 prosent sikker på at det ikke er snakk om svindel.
Hvordan bli lykkelig?
Mens rikdommen vår og den teknologiske fremgangen har gitt oss mange nye muligheter og fordeler, har det også åpnet opp for nye sårbarheter. Cyberkriminalitet er en voksende trussel som krever kontinuerlig oppmerksomhet og tilpasning. Ved å balansere vår teknologiske entusiasme med et svært kritisk (på grensen til mistroisk) øye, kan vi bedre beskytte oss mot de skjulte farene som lurer i det digitale landskapet. I tillegg bør vi bruke litt mindre tid på å finne ut hvordan man blir rik i en fei, og heller jobbe hardere for å bli lykkelige. Sistnevnte er det stadig færre som ser ut til å være.
Ikke var det spesielt mange som googlet “Hvordan bli lykkelig” i løpet av 2023 heller.
Det burde vi kanskje gjøre, for mye tyder på at 2024 vil bli et tøft økonomisk år, og et nytt rekordår for cyberkriminelle.
Lykke til.
Bilde: Dall E3