Ufiltrert og uredigert ukeslutt – 15 – Piemonte, X og amerikanske spioner
Kinas nye etterretningslov pålegger selskaper og innbyggere å spionere for myndighetene. Det betyr at hvilken som helst kineser på en norsk arbeidsplass kan bli bedt om å utføre industrispionasje.
Da Politiets sikkerhetstjeneste – PST – presenterte «Trusselvurderingen for 2019» – og da tenker jeg mest av alt på det som omhandlet teknologi og det digitale trusselbildet – gikk Benedicte Bjørnland så langt hun kunne i sine advarsler mot Kina.
Les også: Jeg frykter Kina mer enn Facebook
Pålagt å spionere på vegne av Kina
Det er ikke bare Huawei hun ber oss om å være ekstra varsomme med. Kinas nye etterretningslov fra 2017 pålegger ikke bare private selskaper å samarbeide (les: spionere) med kinesiske myndigheter dersom de blir bedt om det, men også enkeltpersoner.
* Både kinesiske selskaper og enkeltpersoner er pålagt å samarbeide med kinesiske etterretningsmyndigheter hvis de ber om det.
På den ene siden er det åpenbart at Huawei kan bli pålagt å samarbeide med kinesiske myndigheter. Huawei er en av verdens største leverandører av telekommunikasjonsutstyr – og herunder også 5G-teknologi.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Kinas nye etterretningslov fra 2017
På den andre siden kan også hvilken som helst annen kinesisk enkeltperson, som oppholder seg og jobber i Norge, bli pålagt akkurat det samme; å samarbeide (les: spionere) på vegne av de kinesiske myndigheter.
28. juni 2017 ble Kinas nye etterretningslov vedtatt. Den legger til rette for at den kinesiske etterretningstjenesten blant annet kan mobilisere enkeltpersoner å utføre spionasje. Den gir samtidig etterretningsorganer lovlig grunnlag til å utføre sitt arbeid både i og utenfor Kina.
Som svenske Breakit sier i sin podkast 17. januar, kan den kinesiske etterretningstjenesten ringe en kinesisk ansatt i en svensk bedrift og be om forretningshemmeligheter vedkommende jobber med. Eller be om å få oversendt sensitiv informasjon.
Det samme gjelder selvsagt kinesiske medarbeidere i norske virksomheter. Hvor stor sannsynligheten er for at noe slikt vil skje, har jeg ikke noe grunnlag til å mene noe om, men det kan altså skje. Og det tror jeg ikke det er så mange norske ledere i dag som er klar over. Selv om PST har advart ved flere anledninger om det.
«Latterlig» rapport
Kort tid etter at PST hadde fremlagt trusselrapporten for 2019, gikk Kinas ambassade ut og kalte det hele for «latterlig», skriver NRK på sine nettsider. Like latterlig som at norske sikkerhetsmyndigheter mente det var Kina som stod bak det store datainnbruddet i Helse Sør-Øst, hvor personinformasjon til 2,9 millioner nordmenn ble hacket?
Bilde: Skjermdump av Benedicte Bjørnland i PST, som intervjues av TV 2 Nyhetskanalen.