fbpx
web 3.0

Web 3.0 er ødeleggende for kloden, demokratiet og velferden

Drømmen om et desentralisert internett, basert på blokkjeden, kryptovaluta og tokens er ikke bærekraftig.

Desentralisert drøm

Nå skal det handle om Web 3.0. Om drømmen om et desentralisert internett, basert på blokkjede-teknologi, kryptovaluta som betalingsmiddel og tokens. Eller NFT-er hvis du vil. Non-Fungible Tokens, som i praksis fungerer som en kontrakt eller et bevis på at du eier en digital vare; det være seg et kunstverk (les: et JPEG-bilde, et par virtuelle joggesko eller kanskje et medlemskap til en kundeklubb, et digitalt museum, ditt eget digitale hus, osv).

Her er det dog viktig å påpeke at NFT-er ikke er kunst i seg selv, men en teknologi. Og de teknologiske mulighetene er mange. Samtidig er hele økosystemet komplisert og komplekst – og ikke minst, full av begreper, verktøy og ikke minst farer for å bli lurt og svindlet. Og i motsetning til hele Web 3.0-ideen om et desentralisert finanssystem, hvor fordyrende mellomledd er eliminert, så er det så feil som det kan bli. I alle fall i dag. 

Hvis du ikke vil lese hele artikkelen, kan du høre den her: 

Du finner Hans-Petter & Co på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotify og Google Podcasts.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Kjennskap og kunnskap er viktig

Uansett vil jeg anbefale alle som har planer om å stå i arbeidslivet de neste fem til ti årene, å skaffe seg litt kunnskap og forståelse for web 3.0-ideen. 

Og foruten web 3.0, kryptovaluta og NFT-er, så bør du også bli kjent med begreper som gass-avgift. Ikke den gassen som Russland eksporterer, men den avgiften du må betale for å kompensere for data-energien som kreves for å behandle og validere transaksjoner på blokkjeden til Ethereum.

Kryptovalutaen Ethereum må du blant annet kjøpe litt av, hvis du for eksempel har lyst til å kjøpe og selge NFT-er via OpenSea, som er en av verdens største markedsplasser for NFT. Ethereum kan du blant annet skaffe deg via MetaMask, som ikke er eid av Meta, og som fungerer som din krypto-lommebok og inngang til diverse blokkjede-tjenester, som OpenSea. Og som i den virkelige verden, hvor det finnes flere kort – både debet- og kredittkort – finnes det også flere forskjellige kryptovalutaer og krypto-lommebøker. 

Når du har fått på plass lomma-boka og kjøpt deg litt Ethereum, skaffet deg en konto på OpenSea, og betalt gass-avgiften, kan du endelig begynne å kjøpe og selge. Da kommer begrepet mining eller utvinning inn i bildet. Det er det mange som kanskje har hørt om fra Bitcoin-verden. Utvinning eller mining er prosessen der krypto-transaksjoner valideres digitalt på sitt respektive nettverk og så legges til blokkjeden – til regnskapsbøkene i så måte. Man skulle kanskje tro at det her fungerte knirkefritt og raskt som bare det over internett, men den gang ei.

Skalerer svært dårlig

Hva gjelder Bitcoin, er kapasiteten begrenset til syv transaksjoner i sekundet, mens Ethereum klarer litt over det dobbelte – det vil si, 15 transaksjoner per sekund. Det skal med andre ord ikke så mye aktivitet til før transaksjoner blir satt i kø, noe som også bidrar til at gassprisene øker. Selv opplevde jeg at gassprisen varierte mellom 40 og 100 dollar, da jeg skulle legge ut noen bilder til salgs på OpenSea – og det i løpet av noen få timer. 

Med økende interesse vil presset på disse blokkjedene bare bli større og kostnadene deretter. Kort fortalt skalerer ikke dagens DEFI-løsninger på noen som helst måte, verken i datakraft, lagringskapasitet eller båndbredde. Nå skal det legges til at endringer er på vei. Og godt er det, for teknologien er fortsatt marginal. De fleste som er på internett, har fortsatt ikke tatt i bruk teknologien. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Oppblåste luftslott, late apekatter og ren svindel

Samtidig er hele teknologien i ferd med å miste troverdighet. Frykten for å gå glipp av den neste kryptovalutaen som skyter i været eller det neste NFT-bildet som blir verdt milliarder, har ført til at svindelen har tatt fullstendig overhånd. Så mye som 90 prosent av alle NFT-transaksjoner handler om forfalskninger, tyveri av andres åndsverk eller omsetning av NFT-er som rett og slett ikke eksisterer. For ikke å glemme alle nye kryptovalutaer som dukker opp som spekulative paddehatter, for så å forsvinne fra web 3.0s overflate så fort bakmennene – eller bak-personene – har sopa inn et par millioner dollar. Ekte cash er fortsatt king. Og i web 3.0 er det “wild wild west” som gjelder. Du er “on your own”. I alle fall enn så lenge. 

Min spådom for 2022 er at NFT-svindel vil forbipassere løsepengevirus i antall milliarder av dollar. Og i motsetning til løsepengesvindel, som du kan forsikre deg i mot, og hvor alt fra politi og andre myndigheter blir involvert, er det i praksis ingen som beskytter deg i krypto-verden. 

Derfor tror jeg også at web 3.0 må reguleres for at teknologien skal bli noe mer enn oppblåste luftslott, late apekatter og svindel. Og blir web 3.0 regulert, forsvinner også raskt hele ideen om et desentralisert internett. Når det er sagt, så er web 3.0-teknologien ganske så sentralisert allerede. Og de fordyrende mellomleddene er definitivt tilstede her også, i form av gass-avgifter og transaksjonskostnader.  

Desentralisert ide, sentralisert realitet

Ifølge Chainalysis er 80 prosent av NFT-markedet eid av 9 prosent av NFT-brukerne. Og hva gjelder Bitcoin, er hele 95 prosent av markedet eid av kun 2 prosent av brukerne. Hvis ikke det er sentralisert, er ingenting sentralisert. Og det stopper ikke med det heller. Så mye som halvparten av all Bitcoin-utvinning, kommer fra kun 0,1 prosent av brukerne. 

Reguleringer må ikke bare på plass for å hindre svindel, men også for å hindre at dagens velferdssamfunn ikke skal rase sammen. Myndigheter har rett og slett ikke råd til å sitte passivt å se på at det utvikles en ny og global økonomi i et parallelt univers, metaverset for eksempel, som ikke bidrar direkte til å betale for de velferdsmodellene som har blitt utviklet i løpet av de siste tusen årene. Reguleringer må også på plass for å sikre at hele web 3.0-teknologien blir mer bærekraftig. Energi-forbruket som kreves for å sikre og oppdatere transaksjonene over blokkjedene, er enorme. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Finansiere bærekraftig energi med Bitcoin?

Ifølge EthereumEnergyConsumption.com brukte Ethereum alene nærmere 25 Twh i strøm i 2019. I 2022 har det økt til over 100 Twh, tilsvarende halvparten av Norges totale energiforbruk i 2020. Ti ethereum-transaksjoner forbruker like mye strøm som hele huset vårt forbruker i løpet av en kald vintermåned. 1 transaksjon alene krever 240 kwh. Til sammenligning krever 100.000 visa-transaksjoner knappe 150 kwh. Da blir det fåfengt og på grensen idiotisk når for eksempel Kjell Inge Røkke mener at grønn kraftproduksjon kan finansieres med bitcoin. Men det kan godt være at han får med seg investorer til det her. Investorer som til og med blir med på å investere i prosjektet i form av NFT-er.

Økonomisk vekst trumfer det meste, selv om kloden og de yngre generasjonene må betale prisen. Jeg minner om FNs klimarapport fra 2021 om “code red” for planeten vår. Vi har knappe 10 år på å redusere utslippene våre kraftig om vi skal kunne ha et håp om å redde jorden. Dagens web 3.0-teknologi er ingen redning, men et sterkt bidrag på veien til en ulevelig planet. Og på den veien må vi alle sammen også forberede oss til å betale veldig mye mer for strømmen vår, samtidig som de neste generasjonene bare kan drømme om å få de samme velferdsordningene som den vi vokste opp med. 

Live in the (meta)future

Web 3.0 er et konsept. En ide. En grandios vision basert på blokkjeder, kryptovalutaer og tokens. Et desentralisert cowboy-scenario, hvor vi skal leve livene våre i et metaverse gjennom Mark Zuckerbergs VR-briller. Og skal vi tro Meta, skal vi ikke en gang leve lenger i nåtiden. Nå er det fremtiden som gjelder, ifølge Metas nye “mission statement”:

Det høres ikke bare veldig pompøst ut, men også fryktelig slitsomt og rett og slett trist. 

Det går fort nok allerede, og fortere skal det gå. 

Som kjent går det fort galt når man beveger seg for raskt. 

Derfor fikk også Mark Zuckerberg fjernet “…and break things” fra det gamle slagordet. Nå er det “Move fast” som gjelder. Historien til Mark og hans Facebook har for alltid bevist hvor mye som kan gå til helvete hvis man går for fort frem. 

Det har forhåpentligvis også EU lært. En dyrekjøpt lærdom som sådan. Derfor håper jeg også at EU vil komme raskt på banen med reguleringer av hele web 3.0-konseptet, slik at både samfunnsstrukturer, velferdsmodeller, demokratier og hele kloden kan bli reddet i tide. 

Mer teknologi er ikke alltid det riktige svaret

Selv om teknologi er svaret på mange utfordringer, er ikke alltid mer teknologi det riktige svaret. Det er ikke alt som kan digitaliseres som må eller bør digitaliseres. Det er greit å bruke hodet også. Selv om jeg digger teknologi og er i utgangspunktet teknologi-optimist, er jeg også realist. Og jeg er i alle fall ikke en teknosjåvinist. 

Samtidig er jeg forberedt på å bli kalt for mye rart av krypto- og NFT-evangelistene. For “den gjengen” ser Web 3.0 ut til å være svaret på alt. Og det skulle jo bare mangle, for det er jo nettopp den samme gjengen som tjener mest på å holde liv i hypen. 

Men merk mine ord. Luften vil gå ut av både Web 3.0-, krypto- og NFT-ballongen. 

Reguleringer vil komme. 

De fleste vil tape alt de har investert i disse teknologiene.

Samtidig vil også teknologien over tid bli mer miljøvennlig.

Og fra toppen av de oppblåste forventningene, vil vi oppleve en ny vår, hvor teknologien vil bidra til en mer bærekraftig fremtid. 

Vi er bare ikke der akkurat nå.

 

Kilder:

 

Bilde: Joshua Woroniecki via Unsplash