Veien til en fremtid hvor artister, kunstere, designere og virksomheter kan skape ekte verdier av NFT-er solgt via blokkjeden, domineres av uredelige influencere og andre tankeledere som forfalsker, svindler og ødelegger markedet.
Vent med NFT til svindel-bølgen har gitt seg
Det er ingen tvil om at blokkjede-teknologi, krypto-valuta og NFT-er er en del av fremtiden. Men veien dit vil være lang og preget av «oppblåste forventninger», FOMO (frykten for å gå glipp av noe = raske penger), uærlige influencere, tvilsomme tankeledere og rene svindlere, før det blir noe for «vanlige folk» å bruke tid og penger på.
Svindel er den nye normalen
Fjoråret ble et rekordår for cyberkriminalitet og nettsvindel. Avisene «rant» over av løsepengevirus-saker. Men det var en annen sak – eller teknologi – som også preget 2021, og det var NFT-interessen. Non-Fungible Tokens kan enkelt forklares som et bevis på at man eier en unik digital enhet som ikke kan erstattes, selv om den kan kopieres og deles videre. Typiske NFT-er som har blitt solgt og kjøpt i løpet av det siste året, har vært kunst, fotografier, diverse produkter som du kan bruke i spill, kortsamlinger, med mer.
Felles for veldig mange av NFT-ene er at mange av dem har steget kraftig i pris i løpet av kort tid, for så å falle mye igjen. Enten fordi NFT-en i seg selv har falt i verdi, eller fordi kryptovalutaen som den har blitt handlet med, har økt eller falt. Et annet kjennetegn til NFT-produktene som har blitt omsatt så langt er at det ikke har handlet om produktet i seg selv, men vedkommende som har solgt det. Og et tredje, og stadig økende problem, er at i jakten på raske penger så lenge NFT-markedet er preget av enormt «oppblåste forventninger», så er nesten samtlige NFT-er i seg selv forfalskninger som blir videresolgt eller rene svindel-operasjoner hvor du aldri vil motta ditt bevis – ditt Token.
Så langt i 2022 er de største NFT-nyhetene preget av hvor stor andel av NFT-omsetningen som er svindel. The Verge skriver 8. februar at «problemet med NFT-forfalskninger blir bare verre» og at NFT-teknologien som kunne hjulpet kunstnere å tjene mer penger på sin kunst, i stedet har endt opp med at bots og brukere laster ned bildene deres og videreselger dem på NFT-markedsplasser.
29. januar i år skrev The Byte om OpenSea, som er en av de største NFT-markedsplassene, hvor andelen forfalskninger og svindel av NFT-er hadde økt til hele 80 prosent. Det er mye svindel!
Mandag 14. februar skriver Bitcoin.com at NFT-markedsplassen Cent, som for alvor ble kjent da Twitter-gründeren Jack Dorsey solgte sin første tweet som en NFT for nesten 3 millioner dollar, har nå mer eller mindre stengt ned hele markedsplassen sin som følge av forfalskninger og svindel.
Lys i NFT-tunnelen?
Per dags dato ser det mildt sagt veldig mørkt ut for økosystemet rundt NFT-markedet. Du har unntakene som ønsker å bruke teknologien til noe positivt. Men det hjelper fint lite om en kunstner ønsker å selge bildene sine via en NFT-markedsplass, hvis de samme bildene blir tilbudt av 100.000 andre NFT-selgere, som i svært mange tilfeller er influencere, tankeledere og andre opinionsledere som vet å utnytte FOMO-kulturen som råder blant deres følgere.
Så fremt du ikke lever av å ta store sjanser og du elsker å spille med penger du kan miste, ville jeg holdt meg langt unna NFT-markedet akkurat nå. Samtidig er det ingenting i veien for at du lærer deg mer om NFT og bor det en liten kunstner i deg eller kanskje til og med en fotograf, skader det ikke å tilby din digitale produkter som en NFT. Så lenge du er forberedt på at bildene dine vil bli stjålet, forfalsket, plagiert og svindlet med.
Personlig har jeg så smått begynt å laste opp noen av mine bilder på 500px, som snart vil lansere NFT Vault som deres markedsplass. Om mine bilder vil bli solgt for millioner av dollar i fremtiden, gjenstår å se.
Bilde: Andrey Metelev via Unsplash