fbpx
sosiale medier

Starten på slutten for sosiale medier?

Planlegg for det beste. Forbered deg på det verste. Fokuser mer på ditt eget innhold og dine egne kanaler. Det er ikke lenger bare innholdet i sosiale medier som er flyktige, men plattformene i seg selv også.

Tyngdeloven og oppblåste forventninger

Tyngdekraften har inntatt Mark Zuckerberg og hans Meta. Og så langt har web 3.0 vist seg å være verken bra eller nødvendig for kloden, demokratiet eller velferden. Teknologien er ikke bærekraftig. Og alt som har med web 3.0 å gjøre ser ut til å implodere. Og alt ser ut til å ha implodert bare i løpet av de siste dagene. I alle fall har det kommet frem i lyset nå i det siste. 

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

«I was wrong»

Mark har innrømmet at han tok feil. Konsekvensene, som inkluderer alt fra det å ta fullstendig eierskap over metaverse-konseptet, ignorere det faktum at de dystre økonomiske utsiktene vil påvirke annonsørers markedsføringsbudsjetter, TikToks fremmars og manglende innovasjon på både Facebook- og Instagram-plattformen, er at Metas omsetning har falt og med det har markedsverdien av Meta blitt redusert fra nærmere 1.000 til under 300 milliarder dollar. Og verst av alt, de enorme kostnadene relatert til metaverse-satsingen, kombinert med de fallende inntektene, førte til at Mark måtte sparke over 11.000 ansatte.

Rett før jul. 

Mark er på ingen måter alene om å slite om dagen. Snap, som så langt “leder” løpet mellom plattformgigantene hva gjelder negativ utvikling på børsen, har falt med nærmere 80 prosent så langt i år. Snap virker så desperate etter å øke din og min bruk, at de til og med har begynt å SMS-e brukerne sine for å få opp aktivitetsnivået. 

Og TikTok, som vokser og vokser, ser også ut til å merke seg tyngdekraftens lover. Ikke bare varsler både EU og USA at konsekvensene av at TikTok sender data om oss til det kinesiske kommunistregimet – som i etterkant bruker samme data til å angripe oss med løsepengevirus – er bøter, men også sannsynligvis et forbud mot appen. Så langt har ikke annonsørene vist tegn på at de lar seg affisere av disse skandalene eller truslene, men nå er det altså ting som tyder på at dagens økonomiske situasjon også gjelder TikTok. Mens det tidligere var forventet at TikTok ville omsette for over 12 milliarder dollar i årets fjerde kvartal, er “guidingen” nå på i underkant av 10 milliarder dollar. 

Twitter kan snart være konkurs

Og når det ikke er data-skandaler, cyberangrep eller økonomiske utsikter som rammer de sosiale medie-plattformene om dagen, så er det lederne selv som bidrar til kaos. Og da tenker jeg selvsagt på Twitter og Elon Musk. Det har kun gått noen uker siden Elon kom valsende inn på kontoret til Twitter bærende på en porselensvask, med det lite flatterende budskapet “let it sink in”. I forrige uke fortalte Musk til de resterende ansatte i Twitter selskapet kan risikere å gå konkurs innen neste sommer. Et mulig “endgame” han gjør sitt beste for å få realisert. 

Spørsmålet er om Elon Musk gjør det han gjør fordi han er gal eller genial. Og hvis han er genial, og velger å kjøre Twitter i grøfta, skulle jeg gjerne likt å vite hvordan han – og investorene hans – kommer økonomisk seirende ut av det. 

Men det stopper jo ikke her. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Krypto-vinteren

Verdens nest største krypto-børs gikk konkurs i løpet av forrige uke. FTX, som blant annet sponser Mercedes-teamet i Formel 1, skulle først bli reddet av Binance, men de valgte å trekke hjelpen etter at de hadde sett nærmere på “tallene”. Nå spekuleres det også i om ikke Binance er i ferd med å lide samme skjebne. Bitcoin, som startet året på nærmere 50.000 dollar i verdi, stupte på FTX-nyhetene, og snuste på 15.000 dollar i forrige uke, men tok seg opp til 16.000 etter at det kom nyheter om at inflasjonen i USA hadde avtagende tendenser. 

Over hele “fjøla” peker de fleste pilene ned når vi snakker teknologi. Titusener av tech-hoder har mistet jobbene sine i løpet av de siste dagene. Heldigvis for dem er det større etterspørsel enn det er tilgang på IT-folk, så forhåpentligvis er det jobb til de fleste. Gitt at de er villige til å komme seg tilbake på kontoret igjen. For den nye normalen er ganske så lik den gamle; lederne vil ha de ansatte på kontoret. 

Børs-ras

Det ble satt også en annen rekord i forrige uke – også den av det negative slaget. Amazon ble det første selskapet i verden som har mistet mer enn 1000 milliarder dollar i verdi på ett år. Fra nesten 2000 milliarder dollar i aksjeverdi, til under 900. Økt inflasjon, dyrere priser, dårligere økonomi. Tyngdekraften, der altså. Kan det her være starten på slutten for sosiale medier slik vi kjenner det? Kan det her være slutten på starten for web 3.0 også? Farvel til de oppblåste forventningene, og velkommen til ekte verdiskapning og økonomisk realisme? Det vil tiden vise. 

Innholdsstrategi

Det eneste som er sikkert, er at alt er usikkert, nå som vi begynner å legge bak oss et helt utrolig spesielt og vanskelig år. Og når alt er usikkert, er det én ting som er sikkert – fokuser på det du kan kontrollere selv. 

Og i en digital forstand, når vi er inne på sosiale medier, markedsføring og salg, tenker jeg da først og fremst på å ta enda bedre vare på og enda større kontroll over egne kanaler. Fokuser mer på hva du kan gjøre for å sikre en så god kundereise og -opplevelse som mulig. 

Egne nettsider, struktur- og humankapital. Historiefortelling. Tekst, lyd, bilde og video. Frekvens, format, kjennskap, kunnskap, holdning eller handling. Og ikke minst respons. Overvåk varepraten. Svar når kundene spør. Inspirere, informere og underholde. Lag innhold som oppleves både nyttig og interessant. Det uformelle oppleves nærere og mer tillitsfullt enn det formelle. Det personlige treffer bedre enn det upersonlige. 

Gjør deg mindre avhengig av plattformene. Det er ikke bare innholdet deres som ofte er flyktig, men historien har vist seg at plattformene i seg selv begynner å bli flyktige. Nettsider, nyhetsbrev og SMS. GI publikummet ditt et par gode grunner til at de bør være pålogget når dem besøker deg. Inspirer til samtykke og jobb mye mer med å skape et innhold som skal løse utfordringene deres, fremfor å smøre tynt utover så mange plattformer som mulig. 

Få på plass en god strategi som balanserer mellom virksomhetens kortsiktige krav og deres langsiktige mål. Og mål det som gjør det enklere å vite om dere er på riktig vei. 

Mål det som må til for å fjerne så mange som mulige overraskelser. Planlegg for det beste, men forbered deg på det verste. Det bør 2022 være et veldig godt eksempel på. Og dessverre var det ikke så mange som var nettopp det. Forberedt på det verste. 

Aktuelle lenker