fbpx

Det vanskeligste er det gode innholdet

Det mangler ikke på innhold på Internett, men innhold som oppleves godt er fortsatt en mangelvare. Hvorfor er det så vanskelig?

Innhold er ikke en mangelvare. Tvert imot. Det mangler ikke på plattformer, verktøy og teknologier i dag. Teknologien er på mange måter det enkleste – og ofte også det billigste. Det som veldig mange sliter med er å lage godt innhold. Innhold som leverer på publikums premisser. Innholdsmarkedsføring som faktisk virker. Som ikke er selvskryt, men som bidrar til å løse et problem, innhold man lærer av, som inspirerer og motiverer. Innhold som etablerer tillit, tilhørighet og identitet.

Les også: Hvordan blir man flink til å skrive (HansPetter.info)

Lager en ny nettavis på 5 minutter

Jeg har hørt Gard Michalsen i Medier24.com holde foredrag om hvordan man kan «lage en nettavis på 5 minutter». Jeg har selv publisert oversikt over nettsider hvor du kan finne gode (og gratis) bilder, hvordan man skriver den perfekte bloggposten og hvor lang den perfekte bloggposten bør være, for å nevne noen. Med vår egen smarttelefon kan vi knipse bilder eller lage filmer, og med YouTube, Vimeo eller Facebook har vi plattformer som gjør at vi kan nå «hele verden» på et sekund. Det mangler ikke på råd om hva som fungerer best i de forskjellige sosiale nettverkene, når man bør poste, hvordan bilder man bør bruke og hvordan det hele skal overvåkes og administreres. Og det står heller ikke tilbake på antall markedsføringsmetoder og -metodikker (filosofier og strategier) man bør kunne for å nå mest mulig effektivt sine målgrupper:

Marketing-terms-ord-uttrykk-teknologi-disipliner

Mulighetene er mange og mangfoldet er enormt. Alle kan bruke Internett-teknologi til å skape sin egen (digitale) stemme. Alle kan bli sin egen publisist. Samtidig har mediemangfoldet ført til en fragmentert hverdag som øker i volum og kompleksitet. Samtidig er den største utfordringen fortsatt den mest grunnleggende; vår egen evne til å produsere godt innhold – og da innhold som oppleves godt (eller verdiøkende).

Les også: Når markedsføring ødelegger innholdet (Kampanje)

«Lag innhold som resulterer i ønsket handling»

Gard Michalsen klarte kanskje å sette opp Medier24.com på 5 minutter, men det er ikke derfor Medier24.com på rekordtid har blitt en populær nettavis om om medier, journalistikk, kommunikasjon, sosiale medier og teknologi. Årsaken er at Gard er rasende god til å formidle, skape godt og relevant innhold. Og at han har mange lesere som er helt enig. Godt innhold er fundamentet, og derfor er det så viktig å kunne skape godt innhold – som mottageren opplever som godt.

tekstdoktor-christine-calvert«Skriv så det selger», skriver Christine Calvert i sin bok. Christine er Norges eneste tekstdoktor. Skal jeg skal være litt pirkete, så ville jeg foreslått at boken heller burde hete «Skriv så kunden har lyst til å kjøpe». Og skal jeg være enda mer pirkete ville jeg sagt at boken egentlig burde hete «Lag innhold som resulterer i ønsket handling». Innholdet kan bestå av tekst, men også av bilder, lyd og video. Og gjerne alle fire i en miks. Og det er ikke alltid vi er ute etter å få kunden til å kjøpe, men å handle – til å reagere og agere. Til å gjøre noe konkret. Til å utføre en ønsket handling. «Call to action» blir det ofte omtalt og referert til (i mangelen på et bedre norsk ord eller begrep). Handlingen kan selvsagt være at kunden klikker på «kjøp her»-knappen, men handlingen kan også være så mye annet;

Hvor gjør det vondt?

B2B eller B2C – spiller ingen rolle. En virksomhet, organisasjon eller bedrift bør ha noen klare ambisjoner om hva innholdet skal utløse. Følelser er en viktig faktor. Til tross for at vi gjerne tror vi handler rasjonelt, så viser all empiri det motsatte. «Hjertet sitter nærmere lommeboken, enn hjernen» husker jeg noen sa til meg engang.

Det er viktig å vekke følelser. Overbeviser du hjertet, er det mye enklere å overbevise hjernen etterpå. Og om du lever av å selge produkter, varer eller tjenester, spiller ingen rolle. Ta utgangspunkt i at ingen er egentlig opptatt av deg og ditt selskap, produkter, varer eller tjenester. Det de fleste er opptatt av er seg selv – sin egen jobb, situasjon og arbeidsplass. De trenger kanskje produktet ditt, men det er ikke det viktigste. Det viktigste er at de blir overbevist om at du kan hjelpe de å bli bedre. Mer lønnsom, produktiv, effektiv, bedre likt, osv. Derfor har også selgere gått fra å selge produkter, til å selge løsninger, til å være rådgivere. De beste selgerne er ikke bare rådgivere, men utfordrere. De forstår bedriften din. De forstår vertikalen du opererer i. De forstår situasjonen din, konkurransen, posisjonen…de forstår dine utfordringer – kanskje til og med bedre enn du forstår det selv.

Og de klarer å få frem hvor du har det vondt. De får det frem når de møter en kunde i et møte, når de holder et foredrag, når de blir intervjuet av journalister, snakker på radio eller TV, eller formidler det ut gjennom egne kanaler. Som tekst, lyd, bilde eller video. Eller på alle fire måter.

Skal du lage godt innhold på 1, 2, 3, bør du følge disse 3 enkle rådene her;

Og det aller viktigste; tenk nøye gjennom hva du ønsker at mottageren skal gjøre. Hvilken handling er det du jakter etter. Hva skal din «Call to action» være?

Innhold-nyttig-og-interessant

Det beste innholdet er BÅDE nyttig og interessant

Skaff deg din egen doktor

Ikke start med Facebook eller et annet sosialt nettverk. Ikke start med med å tenke kanal eller markedsføringsmetode. Start med innholdet. Hva det skal løse, og hvem det skal løse hva for. Finn deretter frem til hvem som er best egnet til å formidle det på en tillitsfull måte. Som kan peke på og forsterke smerten, men som også kan få smerten til å forsvinne.

Har du en innholdsdoktor der du jobber? Eller en tekstdoktor? Er du så heldig at du har din egen Christine Calvert? Det bør du i så fall skaffe deg, for det er med det gode innholdet det starter. Og det er det gode innholdet som er så vanskelig.