fbpx
butikkdød

Kan en ubemannet skobutikk bremse «butikkdøden»?

Skobutikken Kastel er ubemannet og har skapt en friksjonsfri kundeopplevelse som kan bli redningen for sentrumsbutikkene. 

Bilfritt sentrum = butikkdød?

Det er mye som skjer i handelsstanden om dagen. Forbrukertilsynet vil ha svar på hvorfor 3 selskaper ikke tar imot kontanter, TV 2 har skrevet og snakket mye i det siste om privatpersoner som går til boikott mot selvbetjente kasser i matbutikkene. I episode 68 av podkasten «Hans-Petter & Co» snakket jeg om butikkdøden, som visstnok skyldes bomringer og manglende parkeringsplasser. Det skjer samtidig som blant annet Oslo Kommune jobber med å gjøre sentrum fri for biler. 

Les også: Nedgang i sentrumshandelen førte til at merkevarebutikkene Marc Jacobs og Kate Spade avvikles (E24)

Som Oslo Kommune skriver selv på sine nettsider, så skal stadig flere parkeringsplasser langs gatene frigjøres og erstattes med sitteplasser, lekeplasser, uteservering og handel. Utfordringen for mange er at det å handle i byen kan bli slitsomt, hvis du må basere deg på å drasse med alt du handler, fordi det ikke er mulig å legge fra seg handleposene i bilen din underveis. For en familie med mindre barn, kan det bli alt annet enn en hyggelig opplevelse. 

Kastel er Norges første ubemannede skobutikk

Tenk om du derimot kunne gått inn i en butikk, funnet det du skulle ha, betalt for varene der og da – og så fått varene levert hjem til deg, kort tid etterpå – enten på døra eller “innafor”.  Det er nettopp det den norske skobutikken på Briskeby i Oslo, Kastel, tilbyr sine kunder, i det som blir omtalt som Norges første ubemannede skobutikk. Jeg vil hevde derimot at Kastel er altfor beskjedne. Dette er Norges første ubemannede butikk. 

Norges första obemannade skobutik fra Touchtech AB via Vimeo.

Disclaimer: Min kone, Marianne, jobber i Markedssjefene, hvor Kastel er en av kundene deres. Jeg har vært involvert i Kastel, blant annet som “teknologientusiast og kommunikasjonsrådgiver” i deres pressemelding. I tillegg stilte jeg opp som “modell” for å illustrere hvordan løsningen til Kastell fungerer i praksis. Jeg har ikke mottatt noen ytelser eller fordeler for jobben, ei heller har det foreligget instrukser eller forventninger til at jeg skulle omtale Kastel på noen som helst måte. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Én sko i alle størrelser

Kastel er helt ubemannet. Skobutikken er kun utstyrt med én sko i alle størrelser og modeller, slik at du kan først finne frem til hvilken modell du liker, deretter prøver du ut størrelsen, slik at du vet at skoen passer – og så bruker du deg av en stor touch-basert skjerm til å betale for skoene. Og så er det bare å forlate butikken. Uten å måtte bære på en eneste pose. 

Færre returer. Bra for miljøet

For Kastel er dette en kostnadseffektiv måte å drive butikken på. Lokalene kan være små, fordi alt av sko blir levert fra et sentralt lager. I tillegg sparer Kastel seg også for unødvendige kostnader knyttet til alle sko som blir levert tilbake, fra kunder som har handlet 3 par sko på nett, for å påse at et av skoparene har den riktige størrelsen. De to andre parene blir returnert, noe vi som kunder ikke betaler for. Det koster mye for Kastel, men det koster også miljøet mye. 

Smidig kundeopplevelse

Nå som jeg har vært i butikken, funnet frem til riktig skostørrelse, vet jeg også med sikkerhet til neste gang hvilken størrelse som er riktig for meg. Dukker det opp nye modeller, som jeg er usikre på hvordan vil passe meg, kan jeg enkelt “svinge” innom butikken – når det måtte passe meg – ta en kikk på den nye modellen, og eventuelt handle den der og da hvis det passer meg. 

For mitt vedkommende stopper ikke kundeopplevelsen der. Jeg vil jo også ha skoene levert hjem så raskt som mulig. Kjøper jeg et par sko på en lørdag formiddag, har jeg egentlig lyst til å få de levert hjem tidsnok til at jeg minimum kan bruke de den førstkommende mandagen.

Aller helst vil jeg jo ha de stående utenfor eller “innafor” døra mi når jeg kommer hjem fra byturen. Og det er også målet til daglig leder og gründer av Kastel, Andreas Malo Dyb. Til Retailmagasinet.no sier Andreas at leveringstiden i dag er fra to til tre dager, men målet er å kutte det ned til en dag, i tillegg til å kunne tilby ekspresslevering innen en time. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Digital dørlås og ringeklokke

Og det er egentlig det siste som – i alle fall for meg – er noe av det viktigste. Leveringen. Den siste mila er ofte den mest utfordrende for å sikre en god kundeopplevelse. Du vil ha det raskt levert, du vil at leveransen skal være forutsigbar og friksjonsfri. Og her kommer teknologien og Posten Innafor til unnsetning. 

For når du handler hos Kastel, om det er via nettbutikken deres, eller når du er i butikken, så kan du velge Posten Innafor som leveringsalternativ. Forutsetningen for å kunne benytte deg av denne løsningen, er at du har installert en digital dørlås. Som for eksempel den jeg installerte i 2014 fra Yale Doorman. Ikke en dørlås tilsvarende den du har sett i en eller annen Rema 1000-reklame. Posten vil da først sjekke om det er noen hjemme, før døren eventuelt åpnes med en midlertidig kode som jeg har delt med Posten via “Innafor”-appen. Da vil “postmannen” låse opp døra og sette pakken rett innafor. 

I mitt tilfelle har jeg installert en Ring Doorbell – en digital ringeklokke som er tilkoblet internett, og som er ustyrt med to-veis mikrofon og et kamera med bevegelsessensor, så jeg vil også kunne se og snakke med “postmannen” om det skulle bli behov for det. I tillegg vil jeg ha et videoopptak av hele hendelsen, som blir lagret i skyen. Ifølge Posten har nesten 1 av 5 husstander i dag installert en digital kodelås og ytterligere 40 prosent av Norges befolkning har planer om få det installert

Ubemannede butikker redder butikkene?

For meg er det her en helt genial måte å handle på. Og en helt genial måte å få det levert hjem på. Derfor håper jeg ikke det her blir det eneste eksemplet i 2020. Et bilfritt sentrum fører gjerne til at vi som kunder heller kjører til de store kjøpesentrene for å handle. Og høye leiepriser tvinger butikkene til å tenke nytt. Ubemannede butikker, sentrale lagre og ekspresslevering med “innafor”-muligheter for de som har digitale dørlåser kan bli redningen for mange. I tillegg vil reduserte returer også kunne bli en økonomisk og miljømessig gevinst. 

Kastel har ikke bare skapt en friksjonsfri kundeopplevelse, men også et glimrende eksempel på hvordan butikkene kan bli mer bærekraftige – takket være innovative løsninger fra Posten, kombinert med innovative teknologiske løsninger i form av digitale låser og ringeklokker. 

“Det enkle er ofte det beste” sier Rema 1000, mens de latterliggjør smarthus-teknologien. Det beste blir enklere, vil jeg påstå, med nettopp smarthus-teknologi. Og det kan kanskje også bli redningen for butikker som befinner seg i et stadig mer bilfritt sentrum!