sosiale medier

Barn og unge drukner i sosiale medier – politikerne må våkne opp nå!

Politikerne er opptatt av å beskytte barn i den virkelige verden, men gjør fint lite i den virtuelle. YouTubes tiltak er bedre enn ingenting, men det er langt fra nok.

Norske barn og unge bruker enormt mye tid på sosiale medier. Ifølge Medietilsynets rapport “Barn og medier 2024” er YouTube den mest brukte plattformen, med 91 prosent av barn og unge i alderen 9 til 18 år som brukere. På andreplass kommer Snapchat med 78 prosent, etterfulgt av TikTok 73 prosent og Instagram 64 prosent. Selv Facebook, som lenge har vært ansett som en plattform for de eldre, brukes av omtrent halvparten av dagens unge, og det til tross for aldersgrenser som skulle tilsi at de yngste ikke burde brukt noen av disse plattformene i det hele tatt.

Du finner Teknologitrender på din favoritt podkast-spiller, som blant annet AcastApple PodcasterOvercastTuneIn RadioSpotifyGoogle Podcasts, Podimo og PodMe.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

Sosiale medier er avhengighetsskapende og ødeleggende for barns mentale helse

Det er ingen tvil om at sosiale medier har blitt en integrert del av hverdagen til de fleste unge i dag. Men hva betyr det for deres mentale helse? Studier viser at det er en direkte sammenheng mellom økt bruk av sosiale medier og følelser av ensomhet, isolasjon og depresjon. Plattformene bombarderer unge med innhold som skaper urealistiske skjønnhetsstandarder og sosialt press, og algoritmene er perfeksjonert for å holde på oppmerksomheten og skape et skadelig avhengighetsforhold.  Ungdommer sammenligner seg konstant med andre og kan oppleve økt stress og dårligere selvfølelse som følge. Dette er spesielt alvorlig i en sårbar periode av livet hvor identitet og selvbilde formes.

Vi kan ikke overlate reguleringene til plattformgigantene

YouTube annonserte nylig at de vil ta nye grep for å beskytte barn og unge. En ny funksjon gjør det mulig for foreldre å koble kontoene sine med tenåringenes, slik at de kan følge med på hva ungdommen ser på og hva de selv legger ut, hvis de har egen YouTube-kanal. I tillegg vil YouTube begrense gjentatt eksponering for videoer som idealiserer spesifikke kroppstyper, fitnessnivåer eller som viser sosial aggresjon. Algoritmene skal forsøke å hindre at unge brukere blir trukket inn i «kaninhull» med potensielt skadelig innhold, selv om dette innholdet ikke bryter med YouTubes retningslinjer.

Dette er selvfølgelig bedre enn ingenting, og det er et skritt i riktig retning. Men vi må ikke la oss lure til å tro at det er nok. Teknologiselskapene, inkludert Google, Meta, og Bytedance, er først og fremst motivert av profitt. De gjør gjerne kun minimum av innsats for å blidgjøre politikere og reguleringsmyndigheter. Det sier ganske mye at aksjekursene til de samme selskapene stiger etter de har blitt ilagt bøter. Inntjeningen plattformgigantene har ved å skade de mest sårbare får bøtene til å se ut som brødsmuler. 

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Handlekraftige politikere i den virkelige verden, men handlefattige i den virtuelle

Før vi risikerer å ødelegge en hel generasjon må myndighetene for alvor komme på banen. Våre politikere viser handlekraft og ansvarlighet i den virkelige verden når det kommer til våre barn og unge, men ser ut til å ikke bry seg om hva som skjer i den virtuelle. Vi kan ikke fortsette å la teknologiselskapene selv regulere sine produkter og tjenester når vi vet hvilken skade de påfører samfunnet, spesielt de unge.

Myndighetene bør innføre langt strengere reguleringer og sørge for at teknologiselskapene faktisk tar ansvar for de negative effektene deres plattformer har. Det er ikke nok å gi foreldre verktøy for å overvåke barna sine. Vi trenger systemiske endringer som adresserer de underliggende problemene. Dette inkluderer krav til bedre aldersverifisering, reell innsyn i algoritmene som styrer innholdsanbefalinger, og at selskapene må bidra økonomisk til å dekke helsekostnader som følge av deres tjenester.

Vi skylder våre barn og unge å gjøre mye mer enn det absolutte minimumet plattformselskapene selv gjør. Deres fremtidige mentale helse står på spill. Politikerne må våkne opp, slutte å trekke på skuldrene og si at dette er uunngåelig. For hvis de ikke handler nå, er det vi som har sviktet våre barn. Og det har vi gjort mens de som har påført dem disse skadene har ledd hele veien til banken.

Bilde: Midjourney