fbpx

Vil sjefen be deg bruke Facebook i 2015?

Facebook satser i alle fall på det, for nå jobber nettverksgiganten med en tjeneste for intern kommunikasjon de har kalt «Facebook at Work».

I jakten på et Intranett ansatte faktisk bruker – i motsetning til det typiske Intranettet som ikke er mobiltilpasset, som krever VPN-tilkobling når man er utenfor kontoret og som kun noen få ansatte har lov til å publisere innhold på – er det mange som har opprettet lukkede og hemmelige Facebook-grupper hvor de ansatte kan samtale med hverandre. Utfordringen derimot har vært at enkelte ansatte (og gjerne ledelsen) ikke har ønsket å bruke Facebook i arbeidsøyemed, ei heller ”bli venn” med sine kollegaer, og derfor har på mange måter aldri Facebook blitt det intern kommunikasjons-verktøyet det kunne blitt. I tillegg har man (naturlig nok) også vært redd for at det som kommuniseres på Facebook også kan komme på avveie.

Det kan det nå bli en slutt på, etter som Facebook angivelig jobber med en ny tjeneste for intern kommunikasjon de har kalt ”Facebook at Work”.

Trapper opp konkurransen med Google, Microsoft, IBM og LinkedIn

Facebook at work vil – hvis ryktene stemmer – ta opp konkurransen med blant annet Google, Microsoft, IBM og LinkedIn. Planen – uten at Facebook vil bekrefte noe som helst – er å lage en tjeneste som tillater brukere å diskutere med kollegaer, samhandle rundt dokumenter og inkludere forretningsforbindelser inn i ”Facebook at Work” – alt i et grensesnitt som ligner på Facebook, men uten at innholdet som brukerne har delt på sin Facebook-profil blir synliggjort.

Etter hva Financial Times skriver så har Facebook-ansatte lenge brukt den nye tjenesten, og nå har også prosjektet blitt rullet ut til flere selskaper etter hvert som en lansering ser ut til å nærme seg. Etter som ”Facebook at Work” også kan brukes mot andre forretningsforbindelser er det grunn til å tro at Facebook også er på jakt etter å ta markedsandeler fra LinkedIn, og med tanke på at det skal være mulig å dele dokumenter seg i mellom, vil også tjenesten direkte gå i konkurranse med blant annet Google sin Drive-tjeneste. Foruten Google og LinkedIn, vil utvilsomt ”Facebook at Work” også konkurrere mot Microsoft Sharepoint og IBM Connections, hvis begge er en sosial samhandlingsplattform for intern kommunikasjon og dokumentdeling. Legger man så til diskusjonsmulighetene i tillegg til direktemeldingene som Facebook allerede har, så vil også Microsoft og Google sine epost-tjenester være konkurrenter som kan bli ytterligere utfordret – i tillegg til Microsoft Yammer og diverse andre interne samhandlingsløsninger som finnes på markedet i dag.

Mye makt i 1,3 milliarder brukere

Med over 1,3 milliarder brukere (…and growing) kan Facebook virkelig seile opp til å bli en seriøs bedriftsaktør å regne med i tiden fremover. For å bli en naturlig tjeneste for virksomheter å bruke på jobben må derimot bedriftene kunne stole på at intern kommunikasjonen og –dokumentene forblir interne, uten fare for at det kan komme på ekstern avveie. Det er fortsatt mange – så mange som 30 prosent av norske virksomheter – som forbyr bruk av Facebook på arbeidsplassen, og skal denne andelen bli mindre må bedriftene kunne virkelig stole på at sikkerheten er godt ivaretatt.

Har virksomhetene tilstrekkelig tillit til Facebook?

I kjølevannet av Snowden-lekasjene har Facebook forsterket sikkerheten gjennom en rekke tiltak som har rullet ut i løpet av 2014, så får vi se om det er nok til at store og små – private og offentlige virksomheter vil tørre å plassere interne diskusjoner og dokumenter i den nye tjenesten.

Ryktene vil også ha det til at tjenesten vil være gratis, hvilket kan bety at tjenesten også vil bli benyttet for å vise annonser og reklame. Først gjenstår det selvsagt å se om ryktene i det hele tatt stemmer.

Hva tenker du om ”Facebook at Work”? Kan dette bli et sosialt intranett som faktisk BLIR brukt, eller er skepsisen fortsatt så stor blant enkelte ansatte og ledere til at det vil endre på noe som helst?