Fersk undersøkelse fra det britiske digital-byrået Reboot Online, «avslører» at nordmenn rangerer høyt på listen over dem som vil slette alle sosiale medier. Andre undersøkelser peker i motsatt retning.
Abonner på YouTube-kanalen min nå
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Har du lest Jaron Lanier sin bok “10 argumenter for å slette sosiale medier nå” som kom ut for et par år siden? Der tar han – ikke overraskende – for seg nettopp 10 argumenter for at du bør slette alle sosiale medier.
De 10 argumentene var som følger:
- Sosiale medier gjør deg til en drittsekk
- Sosiale medier undergraver sannheten
- Sosiale medier gjør at det du sier, blir meningsløst
- Sosiale medier ødelegger dine empatiske evner
- Sosiale medier gjør deg ulykkelig
- Sosiale medier vil ikke at du skal ha økonomisk verdighet
- Sosiale medier gjør politikk umulig
- Sosiale medier hater sjelen din
- Sosiale medier gjør at du mister din frie vilje
- Og det er den mest målrettede metoden for å motstå galskapen i vår tid
To år senere har jeg fortsatt ikke vurdert å slette alle – eller noen – sosiale medier for den sakens skyld. Men jeg har gjort enkelte grep for å redusere bruken, misbruken og diverse fristelser for “konstruktive samtaler”. Og så har jeg slått av notifications på en del plattformer på mobilen – og det har vært en stor velsignelse.
Vi googler for å slette sosiale medier?
Men det britiske digitalbyrået Reboot Online mener de har “bevis” for at det vil være “mange” som vil nettopp gjøre det – slette alle sosiale medier. De har brukt analyseverktøyet Ahrefs til å sjekke ut hvilke land som har flest innbyggere som vurderer å slette sosiale medier. Veldig enkel “forskning” som da tar utgangspunkt i hvilken grad våre Google-søk indikerer en intensjon om å slutte med eller slette sosiale medier.
Jeg testet ut Google Trends her i Norge etter søkebegrepet “slett sosiale medier” og fikk beskjed om at det var for lite data.
Samtidig får du opp greit nok med søkeresultater hvis du googler “slett sosiale medier”.
I mitt tilfelle handler de fleste organiske søketreff om boken til Jaron Lanier.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Ifølge Reboot Online er det derimot flere som potensielt vil slutte med sosiale medier. For Norges del er det snakk om 0.112 prosent av Norges befolkning, basert på 5,760 Google-søk hver måned som indikerer et ønske om å “forlate sosiale medier”. Det plasserer Norge på 27. plass i verden, 6 plasser bak Sverige på 21. plass, selv om det er kun 0,084 prosent av svenskene som vil “slette alle sosiale medier”. Rangeringen er basert på antall månedlige søk og ikke vektet mot antall innbyggere, hvilket er merkelig i seg selv.
Sorterer jeg derimot på prosentandelen, havner Norge på 7. plass, og Sverige på 15. plass. På de tre øverste plassene finner vi Storbritannia, Australia og USA, hvor andelen ligger mellom 0,5 og 0,4 prosent.
Og det er fortsatt forsvinnende få.
Vi har jo hatt tilfeller her i Norge, hvor enkelte har slettet alle sosiale medier, i alle fall Facebook, og da mest av alt for en liten periode – for å sjekke “hvordan det var”. Flere google-søk tyder på at det er forholdsvis få som har slettet Facebook også, selv om det finnes flere artikler – og innsikt – som tyder på at stadig flere av de yngre forlater Facebook. Samtidig er det stadig flere som er på Instagram, Snapchat, LinkedIn, YouTube, Discord, Clubhouse og ikke minst TikTok.
En rask tur innom SoMe Trackeren til Ipsos viser også at det er lite som tyder på at særlig mange har planer om å slette sosiale medier.
Tvert i mot.
Oppgang, ikke nedgang
Siden første kvartal 2018 og frem til og med første kvartal 2021 – altså 4 år – så har antallet nordmenn som bruker seg av LinkedIn, Twitter, YouTube, Snapchat, Instagram og/eller Facebook, økt med 3,4 prosent. Og da teller vi kun befolkningen over 18 år.
- Twitter har hatt størst negativ vekst på ca 5 prosent.
- Instagram har hatt størst vekst på 16 prosent, mens
- Facebook har like mange brukere over 18 år i dag som de hadde for 4 år siden, ifølge Ipsos.
Det er med andre ord veldig lite som tyder på at sosiale medier er i ferd med å bli sletta. “Forskningen” til Reboot Online kan sies å være på nivå med den forskningen vi så fra universitet i Princeton i 2013, som brukte google trends til å spå at 80 prosent av Facebook-brukerne ville være borte innen 2017.
For ordens skyld: I fjerde kvartal 2013 hadde Facebook 1,2 milliarder månedlige brukere. I første kvartal 2017 hadde antallet Facebook-brukere vokst til nesten 2 milliarder. Ikke 80 prosent reduksjon, men 60 prosent vekst.
Reboot Online fra Storbritannia skriver på sin nettside at de er “The UKs smartest digital marketing agency”. Det å basere fremtiden basert på google-søk har vist seg å ikke være så særlig smart. Når det er sagt, så burde kanskje pilene pekt nedover. Det hadde kanskje ikke skadet om flere hadde sletta alle sosiale medier.
//Artikkelen fortsetter etter annonsen//
Husker vi tilbake til Jaron Lanier sine 10 argumenter for å slette sosiale medier, så ser vi jo at flere av disse treffer godt i dagens sosiale medier- miljø, som for eksempel at;
- sosiale medier gjør deg til en drittsekk
- sosiale medier undergraver sannheten
- sosiale medier gjør deg ulykkelig
- sosiale medier gjør politikk umulig
Og kanskje den aller viktigste;
- sosiale medier gjør at du er i ferd med å miste din frie vilje.
Gitt at vi noensinne har hatt fri vilje.
Men det er en helt annen diskusjon.