Facebook

Rekordlav (medie)interesse for Facebook

Hvis mediedekning kan si noe som helst om populariteten til en vare eller en tjeneste, så er populariteten til Facebook på et rekordlavt nivå.

Ett av de viktigste nyhetskriteriene til mediebransjen handler om aktualitet. Desto større aktualitet, desto mer medieinteresse. Det skyldes enkelt og greit at mediene er opptatt av å skrive om det vi – publikum – er opptatt av å lese om.

Hvis mediedekning kan si noe om populariteten til et selskap, tjeneste eller vare, så sliter Facebook i motbakke. Ikke siden første kvartal 2010 har selskapet blitt nevnt færre ganger, enn første kvartal 2019.

Fra muligheter til utfordringer

Ifølge medieovervåkningstjenesten til Retriever, som overvåker de norske mediene, har dekningen/omtalen av Facebook økt i takt med selskapets brukervekst, påvirkningskraft og makt. Fra første kvartal 2010, da Facebook ble nevnt 13,513 ganger, til toppnoteringen i første kvartal 2016, da Facebook ble nevnt hele 34,194 ganger.

Facebook

Men mens omtalen frem mot det amerikanske presidentvalget og britenes EU-valg, i stor grad handlet om økning i antall brukere, og veksten i antall annonsekroner norske (og utenlandske) selskaper plasserte hos sosiale medier-giganten, har narrativen i økende grad handlet om misbruk, manglende personvern, manipulering av valg, hatprat, netthets, drap og et økende press på hvordan Mark Zuckerberg og selskapet hans bør opptre ansvarsfullt.

Behøver ikke å bety noe som helst

Selv om norske medier ikke skriver like mye om Facebook som før, behøver det selvsagt ikke bety at plattformen er i ferd med å miste sin popularitet. Det er sikkert mange som fortsatt husker rapporten fra Princeton i 2014, som spådde – på bakgrunn i nedgang i antall søk etter Facebook – at plattformen ville miste 80 prosent av sine brukere innen 2017.

Fasiten var at antall brukere vokste fra knappe 1,3 milliarder brukere ved inngangen av 2014 til over 2,1 milliarder ved utgangen av 2017. En vekst på over 60 prosent!

Det kan også være at norske medier ikke «gidder» å skrive like mye om Facebook som før, rett og slett fordi plattformen har blitt en «integrert» del av stort sett alle som leser norske aviser. Eller at de ikke føler seg like truet som tidligere, ettersom norske medier i økende grad satser på digitale abonnements-inntekter (etter å ha mistet store deler av annonse-inntektene i løpet av de siste 10 årene til Facebook).

TikTok vokser i rekordfart uten at mediene skriver om det

Mediedekningen trenger ikke å si noe som helst om populariteten til en vare, et produkt eller en tjeneste heller. Ta TikTok som et eksempel. Antall nedlastninger av TikTok-appen (tidligere kjent som Musica.ly) vokste raskere mot slutten av 2018 enn Facebook, Instagram, Snapchat og YouTube, men norske medier har så langt i år kun nevnt TikTok 68 ganger (mot Facebooks 16,538 ganger). Det kan skyldes at målgruppen som (typisk) bruker TikTok ikke er de samme som (typisk) leser norske aviser.

TikTok er for eksempel fortsatt ikke med på Ipsos MMI sin kvartalsvise oversikt over de mest brukte sosiale mediene i Norge, til tross for den massive veksten plattformen opplever.

Funfact: I første kvartal 2016 (under mediedeknings-rekorden) hadde Facebook 3,195 millioner brukere i Norge. I fjerde kvartal 2018 (oversikten for første kvartal 2019 er ikke publisert ennå), hadde Facebook 3,359 millioner brukere i Norge. Tilsvarende en vekst på 5 prosent. Til tross for fallende mediedekning og økende antall personvern-skandaler.

 

Les også: Facebook har ikke blitt et «gamlismedium» på rekordtid

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Færre skandaler, mindre mediedekning?

Nedgangen kan selvsagt også skyldes at Facebook (om dagen) opplever færre skandaler. For i «topp-årene» 2016 og 2017 handlet det mye om Donald Trump og Brexit. I 2018 handlet det i stor grad om GDPR, Cambridge Analytica og et utall data-på-avveie-skandaler.

Så langt i 2019 har det mest av alt handlet om at Mark Zuckerberg vil satse mer på Stories og mindre på Feed. At han vil satse mer på personvern og kryptering, og at han har innsett at selskapet ikke evner å regulere seg selv, men må bli regulert.

2019 handler om å «fikse» omdømmet (og diverse utfordringer). Det handler om å re-etablere tilliten – selv om antall brukere og ikke minst antall annonsører ikke ser ut til å ha latt seg affisere av alle skandalene. Facebook leverte tidens resultat i 2018 – og har på mange måter bevist at de har opphevet tyngdeloven.

Det kan (jo) tenkes at mediene ikke er like interessert i å skrive om alt det Mark Zuckerberg ønsker å gjøre for å «fikse» Facebook, som når noe går galt for «giganten«. Dårlig nytt selger (som kjent) bedre enn godt nytt.

Hva tenker du er årsaken til at norske medier «viser» rekordlav Facebook-interesse om dagen?

 

Bilde: Bank Phrom via Unsplash