fbpx
slett sosiale medier

Slett alle sosiale medier nå!

Internett-pioneren, Wikipedia-kritikeren, forretningsmannen og forfatteren Jaron Lanier, ramser opp 10 argumenter for hvorfor du bør slette alle sosiale medie-kontoer nå. Det er lettere sagt enn gjort, og det er en av grunnene til at du bør gjøre det. 

Jaron Lanier er ingen hvem som helst. Han regnes som en av internett-pionerene og «far til begrepet kunstig virkelighet». Han er en skarp kritiker av Wikipedia som han karakteriserer som «digital maosime». Og han er forfatter av boken «Ti argumenter for å slette sosiale medier nå». Han mener det har en tendens til å bringe frem det verste i oss.

 

slett sosiale medier

Fotograf: John Naughton

 

Besøkte TV 2 God Morgen Norge for å diskutere boken til Jaron

 

 

BUMMER

Det gjør politikk skremmende, fordreier vårt forhold til sannheten og distanserer oss fra andre mennesker selv om vi har mer «kontakt» med andre enn noen gang før. Han omtaler selskapene bak teknologien og plattformene som er utarbeidet slik at de manipulerer og endrer vår atferd som BUMMER:

 

Behaviour of Users Modified, and Made into an Empire for Rent.

 

Det er ikke mobilen eller internett som er problemet, men sosiale medier som med sine algoritmer forsøker å finne frem til de perfekte parameterne slik at hjernen vår kan manipuleres. Slik at atferden vår kan endres – for å tjene de få. Derfor er det i sosiale mediers største interesse å få oss avhengig. For da vil vi også mye enklere akseptere å bli spionert på og manipulert av informasjonsteknologien.

 

For å befri deg selv, for å bli mer autentisk, for å bli mindre avhengig, for å bli mindre manipulert, for å bli mindre paranoid … av alle disse sosiale medier – slett kontoene dine!

Drittsekker

Drittsekker og BUMMER går ofte igjen i boken til Jaron. Sosiale medier gjør oss til større drittsekker. Og drittsekkene har blitt større på grunn av BUMMER. Og «BUMMER-maskinen» som Jaron henviser til, består av 6 deler:
  1. Oppmerksomhetssøkende drittsekker gis makt
  2. Alle får livet sitt invadert
  3. Folk får prakket på seg innhold
  4. Folks atferd blir påvirket på listig vis
  5. BUMMER tjener penger ved å la de verste drittsekkene ødelegge for alle andre
  6. Et falskt miljø av falske personer
Det er spesielt Facebook, Google og Kina som fremstår som dagens BUMMER. Og Twitter. Og presidenten i USA. Mens LinkedIn er minst BUMMER. De har færrest drittsekker. Og Microsoft, Amazon og Apple kan bli BUMMER.

Ti argumenter for å slette sosiale medier

Jaron har utvilsomt mange gode poenger. Og han viser til mange gode eksempler også i boken sin. Den er lettlest, bruker forholdsvis et enkelt språk og henviser til metaforer – katt vs hund – som de fleste av kan relatere til. Det blir dog litt mye BUMMER. Alt plasseres i BUMMER, noe som gjør at BUMMER som forkortelse nærmest hele tiden. Det blir på grensen til det irriterende. (Samtidig som jeg sliter med å huske hva BUMMER stod for igjen, men det er mitt problem).

Jarons ti argumenter, som boken er bygget opp under, er som følger;

  • Du er i ferd med å miste din frie vilje
  • Å slutte med sosiale medier er den mest målrettede metoden for å motstå galskapen i vår tid
  • Sosiale medier gjør deg til en drittsekk
  • Sosiale medier undergraver sannheten
  • Sosiale medier gjør at det sier, blir meningsløst
  • Sosiale medier ødelegger dine empatiske evner
  • Sosiale medier gjør deg ulykkelig
  • Sosiale medier vil ikke at du skal ha økonomisk verdighet
  • Sosiale medier gjør politikk umulig
  • Sosiale medier hater sjelen din

Mange som kjenner seg igjen?

Jaron hevder som nevnt at sosiale medier gjør oss til drittsekker. Samtidig har vi blitt avhengige av sosiale medier, så den frie viljen er borte. Vi blir ulykkelige og mer aggressive, og føler at vi handler som drittsekker av ren nødvendighet. Valget blir mellom å skape ofre eller selv være et offer.

Vi opptrer ikke lenger som individer, men som en flokk. Se bare på kommentarfeltene, hvor vi raskt flokker oss i den ene eller andre retningen, alt etter som hvilken retning de første kommentarene tok oss. Spør deg selv; bidrar sosiale medier til at du blir en bedre eller dårligere utgave av deg selv?

Når er du mest den personen du ønsker å være? Jaron hevder at sosiale medier får personligheten vår til å forfalle. Vi mister vår autentisitet. Vi blir falske, og får økt innflytelse fra BUMMER. Og når vi som individer blir falske flokker, blir alt falskt.

Idyllen blir falsk. Det samme gjelder lykken, kroppen, ferien, nyhetene, brukerne, følgerne, liksene, kommentarene og engasjementet. Alt. Inkludert sannheten. Derfor begynner også ofte konspirasjonsteoriene hos BUMMER-selskapene.

Har du tilstrekkelig fri vilje til å slette alle sosiale medier (fra livet ditt)?

Jeg likte boken (nesten) like mye som jeg mislikte den. Fordi Jaron har rett i veldig mye av det han skriver. Sosiale medier har gjort det mulig for milliarder av mennesker å ha umiddelbar kontakt med hverandre. Samtidig har det også gjort det mulig for nasjoner å organisere folkemord, ødelegge valg, rasere demokratier, spre konspirasjonsteorier, løgner og hat.

Og reklame har gått fra å påvirke mennesker til å manipulere individer. Endre vår atferd. Oppføre oss som drittsekker i flokk.

Til tross for Facebook sine 20+ kriser i løpet av 2018, bruker (nesten) like mange Facebook daglig. Til tross for innføringen av personvernforordningen og utallige personinformasjon-skandaler og økende online-kriminalitet, oppgir enda flere nordmenn i dag at de vil gi fra seg data enn de gjort for ett år siden. Så fremst de får noe igjen for det. Fordi vi er avhengige. Avhengige av vår daglige dopamin-rush. De negative konsekvensene taper for det vi kanskje tror – eller håper – er de positive effektene.

 

Alle bør lese denne boken, umiddelbart. Den er et underholdende og uhyre intelligent angrep på etikken og businessmodellen til de store teknologiselskapene […] Lanier er vår tids Luther, som oppfordrer til en digital reformasjon.» – Tom Hodgkinson, The Idler

Slette eller ta deg en pause

Om du ikke sletter alle sosiale medier, så kan du kanskje vurdere å ta deg en pause (i ny og ne). Skru av varslinger for eksempel på mobilen din. Kanskje slette noen konti fra mobilen, men beholde de på nettbrettet eller laptopen. For to år siden skrev jeg ned 10 grunner til at du bør ta deg en pause fra sosiale medier. Kanskje det holder. Uansett bør du bli mer bevisst på hva sosiale medier gjør med deg. Hvordan sosiale medier påvirker deg. Manipulerer deg. Reduserer deg.

Vi kan fort svi av noen timer på meningsløse diskusjoner på Facebook. Svi heller av noen timer på å lese «Ti argumenter for å slette sosiale medier». Da sitter du i alle fall igjen med noe fornuftig å tenke på og ikke bare noen timer fattigere. Og antageligvis mer ulykkelig.

 

Bilde: Thought Catalog via Unsplash