fbpx

#RauseMenn

Det holder ikke med digitale mobbekampanjer rettet mot barn og unge når de voksne viser vei som dårlige forbilder og rollemodeller!

Voksne lærer barn å mobbe skrev jeg for en liten stund siden. Det nytter ikke med mobbekampanjer i den norske skole for mobbingen lærer de av oss voksne når de kommer seg hjem og bak tastaturet. På Twitter florerer det med meldinger som inneholder svært så graverende innhold. Det opprettes hat-profiler på Instagram over en lav sko og i norske debattfora florerer det med eder og galle som gjør at de gode (gjerne kritiske) og konstruktive debattene ofte uteblir.

#RauseMenn for et rausere digitalt samfunn

Det ønsker jeg å gjøre noe med. Hvis flere #RauseMenn kan gå sammen inn i debatter som er i ferd med å spore av kan hetsing og sjikane bli redusert og kanskje til og med fjernet, fordi flertallet tar til orde for en samtale som faktisk har en saklig mål og mening! Målet bak initiativet er ikke at man skal gå i krig mot hetserne, men at deltagerne i denne gruppen skal kunne gi støtte til hverandre for å redusere netthets, netthetsere, sjikanerende oppførsel og drøy språkbruk gjennom positiv opplæring og sunne holdninger til hvordan debatter kan invitere flere og ikke færre til å delta. Det vinner alle på.

nordlys-fotballbanen«Hvorfor blir så mange unge menn troll» spør Claire Hardaker i The Observer? Kanskje fordi unge gutter ser opp til eldre menn og hvordan de oppfører seg – både offline og online. Når «pappa» eller andre menn kan rope «Jævla rasshøl» fra fotballtribunen, eller oppfordre til voldtekt av norske kvinner, så er det vel greit da?

[Tweet «Internett søker #RauseMenn. Menn bak 80% av #netthets. Mangler #Forbilder og #Rollemodeller»]

Det er jo selvsagt ikke det, men hvis det forblir normalen i sosiale medier så er det vel det som er riktig? Tenk om vi kan være flere som bidrar til at samtalene blir til bedre diskusjoner og ikke dårligere. Tenk om vi kan opptre som positive rollemodeller for hvordan voksne, ungdom og barn skal forholde seg til offentlige debatter og diskusjoner i sosiale medier. Det er målet, og det målet tror jeg er fullt mulig å oppnå, hvis vi er flere som står sammen om det samme målet!

Voksne er problemet og løsningen

Hvis vi voksne hetser, sjikanerer og mobber i det offentlige rom hvor også barn er til stede og deltar, hvordan skal vi da kunne forvente at ikke de også deltar med samme takt og tone… Løsningen på å bli kvitt digital mobbing blant barn og unge er ikke gjennom holdningskampanjer rettet mot barn og unge, men mot voksne – vi er problemet og løsningen.

Derfor har jeg opprettet Facebook-gruppen #RauseMenn hvor vi som #Rausemenn skal forsøke å bidra til å sette den positive og saklige dialogen på dagsorden. Jo flere #RauseMenn som bidrar, desto mer kan vi bidra til sunne holdninger og positive handlinger!