fbpx
kundereise

Opplevelser, engasjement, følelser og eksklusivitet vil skille god og dårlig markedsføring

Mens markedsføringstrender de siste par årene har gitt oss noen indikasjoner om spennende nye kanaler og interessante taktikker vi bør være forberedt på å ta i bruk, er fremtiden for markedsføring svært usikker.

Det store antallet av nye kanaler, flyktigheten mellom kanalene, strengere personvernregler og nye teknologiske innovasjoner, er i seg selv utfordrende å holde seg oppdatert på. Og selv om du skulle klare å forstå de nye digitale trendene og teknologiene, betyr ikke det at du umiddelbart skal forlate det du gjør i dag i bytte med mer avanserte teknologier for å effektivt markedsføre virksomheten din i morgen. Det er tross alt ikke teknologien i seg selv som er målet med markedsføring.

Det som fungerer i dag, fungerer kanskje ikke i morgen

Utfordringen er derimot å forstå hva du skal ta i bruk, hva du skal utelate, hva du skal gjøre mer og hva du skal gjøre mindre av. Samtidig skal du akseptere at det som fungerer i dag, ikke nødvendigvis fungerer i morgen. Teknologiutviklingen endrer markedsføringen i en forbløffende hastighet. Mange opplever nok at det er svært utfordrende å tritt med dagens verktøy, være seg alt fra innholdsmarkedsføring, SEO, automatisering, performance marketing, influencer marketing og kunstig intelligens. For ikke å snakke om det stadig økende volumet av sosiale medier «man bare må være tilstede på». I tillegg til at alle må lage YouTube-videoer og ha sin egen podkast. Endringene betyr kort og godt at dagens annonsører må kontinuerlig revurdere hvordan og hvor de bør markedsføre, kommunisere, selge og forsøke å skape gode kundeopplevelser. Opplevelser som skal styrke merkevaren, lojaliteten, markedsandelene, omsetningen og fortjenesten. Og samtidig gjøre det på en bærekraftig måte.

Innholdsstrategien er viktigere enn kanalen eller teknologien

Kompleksiteten i den digitale fremtiden for dagens annonsører fordrer at de er svært bevisste på hva kundene vil ha. Eller tror de vil ha. For markedsførere betyr dette at de må investere mer tid og ressurser på å forstå kundebehovene. Dette betyr at markedsførere ikke bare må bli mer kreative, men de må også få på plass en solid strategi på hvordan de skal håndtere mengden av datasignaler, slik at de evner å tiltrekke seg de nye og yngre kundene. Men viktigst av alt er fortsatt det grunnleggende. Egne kanaler og eget innhold. Innhold er fortsatt konge, og kongen er fortsatt like viktig, hvis ikke enda viktigere. Det hjelper fint lite å lære seg alt om nye teknologier og kanaler, hvis ikke innholdet er av ypperste klasse. Og da tenker jeg mest av alt på vegne av målgruppene man ønsker å gjøre seg attraktiv ovenfor.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Og etter hvert som influencerne blir enda mer innflytelsesrike, må markedsførere forbedre sin evne til å identifisere og jobbe med de riktige influencerne. Det er sjeldent de største og mest kjente, men dem som oppfattes som eksperter av sine målgrupper. Dem som publikum har et stort tillitsforhold til. Når det kommer til influencer marketing vil jeg påstå at det største hinderet ikke er influenceres manglende evne til å levere effekt, men den forutinntatte og nedlatende holdningen mange markedsførere har til influencere og influencer marketing som en markedsføringsmetodikk.

Markedsførere må inneha riktig kompetanse for å kunne forstå hva som kreves for å sikre at rekkevidde og innflytelse oversettes til de riktige handlingene. Ettersom yngre generasjoner er særs opptatt av sosiale- og miljømessige spørsmål, og er i ferd med å bli sin egen kjøpekraftige demografi, må morgendagens markedsførere veilede virksomhetene sine til å identifisere problemstillinger de nye målgruppene bryr seg om og engasjerer seg i. Og bare for å være tydelig; her er det avgjørende at engasjementet er ekte og autentisk. Alt annet vil potensielt sette tillit, troverdighet og merkevarens omdømme i fare. Og det skulle bare mangle.

Slutten på påtrengende, irriterende og irrelevant reklame

For å vinne over fremtidige generasjoner tror jeg det vil være i økende grad viktigere å spille på opplevelser, engasjement, følelser og oppfattelsen av det eksklusive for å lykkes. Dette vil kreve en helt annen tilnærming til markedsføring. Og et stadig strengere personvern vil endelig føre til slutten for påtrengende, irriterende og irrelevant reklame. Det er i alle fall lov å håpe.

Fremtidens markedsføring vil kreve koordinering mellom salgskampanjer, kundeservice og markedsaktiviteter for å oppnå ønsket ROI. Derfor vil også betydningen av publikums- og innholdsanalyse, samt detaljerte innholdsmarkedsføringsstrategier som oppfyller forretningsmål og avkastning på markedsføringsinvesteringer, øke fremover. Det å inneha de riktige ferdighetene gjør det mulig for markedsførere å reagere på dynamiske markedsforhold, samt følge med på nye trender når det kommer til kundens ønsker, behov og krav. Markedsførere som forutser og tilpasser seg de viktigste trendene, vil ende opp med å bygge en sterkere merkevare som vil klare å forbli relevant i tiden fremover.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Produktforbedring viktigere enn tradisjonell markedsføring

Etter hvert som kundereisene i større grad vil være basert på alt fra intuitive selvbetjeningsløsninger til attraktive abonnementsmodeller, er det grunn til å tro at morgendagens virksomheter i større grad vil basere sin vekst på å eksperimentere og jobbe med produktforbedringer, fremfor en mer tradisjonell markedsføringsmiks. Årsaken til det er at markedsføringen i økende grad må være hyperpersonlig og individualisert, levert i sanntid, og i mye større grad drevet av teknologi og data.

Det her er bare noen få av de store markedsføringstrendene jeg ser for meg for de neste årene. Det kommer garantert flere og det eneste jeg kan si med sikkerhet er at det blir en utfordrende, men morsom tur inn i fremtiden.

Måtte den beste kundereisen vinne.

 

Artikkelen ble først publisert i Kampanje.

Bilde: Riccardo Annandale via Unsplash