fbpx
sosiale medier

Moderering i sosiale medier for 80 milliarder kroner

Markedet for moderering av innhold i sosiale medier vokser i rekordfart. Facebook alene sysselsetter snart 40.000 personer.

Altfor mange klarer ikke å moderere seg

En av grunnene til at jeg ikke orker å engasjere meg like mye i sosiale medier som før, er at det ofte tar mer energi, enn det gir. 

Abonner på YouTube-kanalen min nå

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Kommentarfeltet renner til tider over av usakligheter. Spesielt hvis temaene er betente. Og betente temaer blir det stadig flere av.

Derfor øker også andelen av oss som kvier seg for å engasjere seg. Tidligere i år la Institutt for samfunnsforskning frem en rapport som viste til at hele 80 prosent av oss aldri deltar i debatter med en hard tone. 

Frykten for represalier og stygge kommentarer får de fleste av oss til å bruke tiden på bedre ting. Dermed blir også det etterlatte inntrykket preget av de som befinner seg på hvert sitt ytterpunkt.

Takk gode gud for kunstig intelligens

Tenk da hvor ille det hadde sett ut i sosiale medier, og da på Facebook spesielt, hvis ikke Mark Zuckerberg og hans Facebook hadde ansatt mennesker og investert i teknologi for å moderere og fjerne innhold.

Innhold fra folk som ikke bruker huet.

Innhold fra folk som ikke klarer å moderere seg selv. 

Moderering er big business

Til å begynne med, tilbake til 2007, påla Facebook sine egne ansatte å moderere. Men ganske innså selskapet at det ble for mye å forlange av de ansatte, som ble både overveldet over det store omfanget og dårlige (til sinns) av alt det forferdelige de ble eksponert for. 

Der og da bestemte Facebook seg for å satse på at kunstig intelligens, automatisering og ikke minst outsourcing, skulle bli den primære løsningen. 

Snart 15 år senere, fjernes 90 prosent av all «dritt» som Facebook-brukere legger ut, ved hjelp av kunstig intelligens. De resterende 10 prosentene derimot, krever derimot titusener av menneskelige moderatorer. 

The New York Times kan avsløre at Facebook betaler konsulentselskapet Accenture hele 500 millioner dollar i året for å moderere innholdet på deres plattformer. 

Samarbeidet mellom Accenture og Facebook er ikke nytt. Men omfanget er kanskje nytt for mange.

Da samarbeidet ble innledet, i 2015, bestod modereringsteamet hos Accenture av 300 personer. Året etter var antallet oppe i 3000.

//Artikkelen fortsetter etter annonsen//

 

Over 35.000 modererer for Facebook alene

I 2021 er antallet oppe i nesten 6.000. 

Og det er bare hos Accenture.

CPL, som er et annet selskap Facebook bruker for å få hjelp til å moderere de siste 10 prosentene, teller over 15.000 ansatte. Og på toppen av det har Facebook selv over 15.000 ansatte til å moderere innhold fra mennesker som ikke klarer å moderere seg selv

Over 35.000 mennesker som modererer kun 10 prosent av det innholdet som må modereres og fjernes. Og da snakker vi kun om Facebook. 35.000 mennesker som i løpet av en normal arbeidsdag blir eksponert for noe av det verste som bor i oss mennesker. Alt fra drap, voldtekt, selvmord, dyremishandling, porno, og hatprat, trusler, sjikane og mobbing. 

Hver dag. 

Mange sliter med PTSD

Da er det kanskje ikke rart at veldig mange av disse moderatorene utvikler PTSD – eller Posttraumatisk stresslidelse på norsk.

Det skrev jeg litt om i 2019, da The Verge avslørte arbeidsforholdene for en del av disse moderatorene hos CPL, hvor Facebook til slutt endte opp med å betale 52 millioner dollar for å dekke psykisk behandling av over 11.000 moderatorer fra CPL. 

Når det er sagt har jeg full forståelse for at Facebook tyr til eksterne partnere for å få hjelp med moderering; 

Og her kommer Accenture blant annet inn. De har ansatte fra hele verden, plassert på 8 forskjellige kontorer, til å utføre deler av modereringsjobben for Facebook. Og det betaler Facebook Accenture 500 millioner dollar i året for. 

Milliardindustri

Men det er bare peanøtter sammenlignet med hvor stor denne modereringsbransjen er i ferd med å bli. I 2022 anslår man at industrien vil omsette for nesten 9 milliarder dollar. Over 78 milliarder kroner. 

Fordi vi mennesker ikke klarer å moderere oss selv. 

Flere norske journalister har hevdet at Facebook ikke skaper, men dreper arbeidsplasser. Det er så feil som det kan bli, selv om jeg selvsagt skulle ønske at akkurat disse arbeidsplassene her, ikke hadde vært nødvendige å skape.

 

Aktuelle lenker til saken

 

Bilde: Yogendra Singh via Unsplash