fbpx
Facebook

Det er ingen vits å diskutere på Facebook

Hvor ofte opplever du at diskusjonene du har på Facebook og i sosiale medier forøvrig, fører til at motparten endrer sin mening? Forskning viser at det skjer svært sjeldent.

Kommentarfelt til besvær

Det er sjeldent det kommer noe «godt» ut av kommentarfeltene på Facebook og i sosiale medier. Derfor oppfordret jeg også nettavisene til å legge ned hele kommentarfeltet . Da var jeg bekymret for selve ordskiftet. Måten vi omtalte hverandre på, hvor hatprat, sjikane, trusler og det som verre er har utviklet seg til å bli normalen. Det skrev jeg i 2014 og siden den gang har ikke problemet blitt mindre. Tvert i mot. Debatten har blitt enda hardere og mer polarisert.

Meningsløst kommentarfelt

Utover det faktum at vi ikke klarer å modere oss i kommentarfeltet, er det også et annet viktig moment å ta innover seg. At det å diskutere i seg selv er meningsløst, hvis målet er å få «motparten» til å endre mening. Spesielt i tilfeller hvor det man diskuterer er «ladede» temaer som politikk og innvandring. Men også mindre «betente» temaer som Uber vs Oslo Taxi, bilfritt sentrum, vaksiner, utdanning, markedsføring, barneoppdragelse, osv, osv, osv.  

Og hvis en diskusjon ikke fører med seg noen endringer – utover at man bare blir enda mer uenige – er det meningsløst tidsforbruk. I tillegg til den negative energien «destruktive» diskusjoner fører med seg.

Hør også: Norgesglasset 24. oktober på NRK om samme tema

 

Facebook spiller på våre følelser

Kort fortalt temaer som engasjerer på et subjektivt og emosjonelt plan. Som ikke nødvendigvis er faktabasert og objektivt. Og er det ett nettverk som spiller på våre følelser, så er det nettopp Facebook. Det er også derfor Facebook gjør det enkelt for oss å uttrykke våre følelser, gjennom Facebook sine emojis som lar oss vise enkelt og visuelt hvilke følelser det «vekker» i oss.

-Aldri diskuter med noen på Facebook

Gudene skal vite at jeg har vært med på mange diskusjoner selv. Meldt meg sågar inn i innvandrerkritiske Facebook-grupper for å være en motstemme. Deltatt i diverse diskusjoner på forumer og i andre sosiale nettverk. For å «stå opp» for det jeg mener er viktig … og riktig. Samtidig har jeg vel nesten aldri opplevd at «vi har nærmet oss hverandre». Heller det motsatte.

Og det bekrefter også forskningen. I alle fall i USA.

Ikke skriv det! Si det!

Amerikanske Inc.com presenterte funn fra forsking utført på  UC Berkeley og University of Chicago i slutten av fjoråret. De oppdaget store forskjeller i folks oppfattelser basert på hvordan de tok til seg ny informasjon og kunnskap. At vi responderer svært forskjellig til hva folk skriver sammenlignet med hva folk sier – selv om innholdet er det samme.

Det fikk meg til å tenke på VGs Anders Giæver fra en tidligere episode av podkast-serien Giæver & Joffen. Anders gjorde et poeng av at han likte å «podde». For når han snakket på podkast, fikk han ofte ros. Mens når han skrev i VG fikk han for det meste ris.

Forskningen fra de to universitetene konkluderte med at “hvis du ønsker å overbevise andre om din politiske mening eller et forslag til endring og tiltak, vil det bli mottatt mye bedre hvis du spiller inn en video, fremfor å skrive det”Det verste du kunne gjøre, var å diskutere i kommentarfeltet på Facebook.

Hør også: Marius og jeg diskuterer det her på MediaPuls

 

 

1 av 10 endrer sin mening

Forskningen som Inc.com presenterte er ikke alene i sitt slag. Pew Research Center gjorde tilsvarende «funn» i august i år. De poengterte også hvor meningsløst det er å diskutere i sosiale medier, og konstaterte at kun 14 prosent endret deres mening eller oppfattelse av noe som ble postet og diskutert i sosiale medier.

Og som med forskningen fra 2017, konkluderte også Pew med at det er stor forskjell på hvordan vi tar til oss andres meninger og argumenter. De som hadde hørt på eller sett en person ytre seg verbalt, hadde mindre sannsynlighet for å avfeie vedkommendes meninger som uinformerte eller hjerteløse, sammenlignet med de som kun leste hva vedkommende mente i et kommentarfelt.

Hvor ofte har du endret din mening?

Tenk på deg selv og dine egne “omganger” med kommentarfeltet. Hvor mange ganger har du endret mening om noe du trodde på eller var overbevist om, på bakgrunn av hva andre mente i et kommentarfelt på Facebook? Og hvor mange ganger har du fått andre til å endre sine meninger? 

Ikke ofte vil jeg tro. Spesielt ikke hvis diskusjonene har handlet om politikk, politikere, innvandring, religion og andre “betente” temaer. Og hvis kommentarfeltet ikke skaper endring – kanskje bare større motstand, avstand, polarisering, misnøye og kanskje til og med hat – hva er da poenget?

For Facebook og de som ønsker polarisering er det viktig at vi diskuterer

For Facebook og andre sosiale medier er det viktig at vi diskuterer og kommenterer. Algoritmene belønner saker i sosiale medier som blir heftig debattert. Sylvie Listhaug “perfeksjonerte” diskusjonene i sosiale medier med sin «Lik og del»-strategi som fyrte opp begge sider av debatten. Men hvor mange endret sin mening fremfor å bare styrke den opprinnelige? Hvor mange er det som gikk fra å Like Listhaug, til å misLike henne? Og motsatt? 

Mindre energi og tid

Hvis kun 14 prosent endrer sine meninger som følge av kommentarer i sosiale medier, så kaster vi med andre ord bort fryktelig mye tid på å diskutere, debattere og kommentere. Uten at det skaper endring. I tillegg til at det koster oss tid og energi. 

Kanskje det er bedre å heller spille inn dine meninger som lyd. Til en podkast. Eller video. For YouTube. Forskningen kan tyde på at det fungerer bedre. For å overbevise noen, for å få noen til å endre sin mening, er det mye som tyder på at det er den gamle måten som fungerer best; ansikt til ansikt.

Spesielt hvis man diskuterer «vanskelige» temaer. 

 

Har du endret oppfattelse om en sak eller tema etter en diskusjon i sosiale medier?

 

Bilde: Charis Gegelman via Unsplash