fbpx

Legg ned kommentarfeltet!

Voksne lærer barn å mobbe, og de lærer det i stor grad fra kommentarfeltene til norske nettaviser og på Facebook.

Barn som mobber er et økende samfunnsproblem. 17,000 barn melder om at de blir mobbet og norske medier skriver som aldri før om det økende problemet som i stor grad har flyttet seg fra skolegården til sosiale medier. Ulempen med at barn og unge er tilstede i sosiale medier er at vi voksne også er der – og har de ikke lært seg å mobbe før, så lærer de det raskt når de har kommet seg online.

I norske medier omtales mobbing som aldri før – så langt i november er det snakk om 60 artikler HVER dag, og det er også lett å se skillet fra tiden FØR vi hadde sosiale medier som Facebook, og etterpå:

mobbing-norske-medier-2000-2014

Kommentarfeltet er Norges største søppelfylling

Hatprat, sjikane, trusler og det som verre er har blitt normalen på i sosiale medier som Facebook og i kommentarfeltene på norske nettaviser. Voksne klarer ikke å moderere seg selv, og nettavisenes moderatorer rekker ikke å følge opp, sensurere, redigere, fjerne og utestenge nettrollene eller andre som ikke klarer å begrense verken ordbruk eller retorikk. Konsekvensen er todelt – de som vil kommentere på et saklig nivå blir skremt vekk av de usaklige – og samtidig sitter barna og får hatpraten inn med teskje. Her skal det sparkes nedover, her skal det hates, her skal det drepes… for hvorfor i all verden skal en voksen person som jobber i et stort norsk selskap ikke få lov til å skrive det her i kommentarfeltet på Nettavisens sak om hva prislappen er for å sende ut de uten lovlig opphold i Norge?

Nettavisen-kommentar-ulovlig-opphold

Her ser jeg MINST to problemer:

Les også: Ansvar for andres ytringer?

Jeg nekter å tro at Gunnar Stavrum er ok med å la dette stå. Og om han eventuelt måtte være det, kan jeg ikke tenke meg at kona hans, Kjersti Løken Stavrum, synes dette er «innenfor» redaktøransvaret.

Holdningskampanjer hjelper ikke

netthets-hatprat-nettmobbing-2006-2014

Netthat, hatprat og nettmobbing. Problemet har mange navn, og vi skriver opp og ned i norske medier, på blogger og i sosiale medier, men dessverre uten at det ser ut til å påvirke våre handlinger. I tillegg har de fleste holdningskampanjene handlet om barn og mobbing. Så lenge de voksne går foran som dårlige (les: elendige) forbilder og rollemodeller hjelper det svært lite – åpenbart ingenting – med det ene etter det andre anti-mobbe-tiltaket.

Handling er den eneste holdning

Det skrives over 10,000 artikler hvert år i Norge om mobbing, uten at det ser ut til å endre som helst. Nå må det handling til, og hvis ikke nettavisene selv klarer å modere, sensurere, fjerne og utestenge hatpraten og mobbingen, er muligens den eneste løsningen å stenge kommentarfeltet. Når voksne ikke klarer å moderere seg, nettavisene ikke klarer å moderere, hva er det da som får oss til å tro at barn og unge skal lære seg at mobbing er en uting?

Les også: Voksne lærer barn å mobbe (HansPetter.info)

Les også: Voksne verre enn barn? Når læreren mobber (Kristin Oudmayer)

Les også: Voksne lærer barn å mobbe på nett (Telenor)

Les også: FORELDRE ER DÅRLIGE ROLLEMODELLER PÅ NETT

Hva tenker du, klarer vi voksne å begrense oss eller må vi bli fratatt muligheten til å kommentere?

photo credit: Pro Juventute via photopin cc