fbpx
arbeidsplasser

«Facebook skaper knapt arbeidsplasser i Norge»

VGs politiske redaktør, Hanne Skartveit, påstår at Facebook ikke skaper jobber i Norge. Det er på grensen til falske nyheter.

Her om dagen hørte jeg på podkasten til Hanne Skartveit. VGs politiske redaktør. Hennes podkast Skartveiter en av mine «favorittpodder»

Kringkastingssjefen på besøk

Når Skartveit inviterer NRK sin kringkastingssjef, Tor Gjermund Eriksen, på besøk og du sitter i en bil på vei opp til Lillehammer for å holde foredrag, så kaster du ikke bort tiden din på radio-pjatt, reklame og musikk. Da bruker du tiden din fornuftig – på å lære noe. Samtalen mellom Skartveit og Eriksen var en veldig god samtale bestående og gode diskusjoner, refleksjoner og tanker. En fornøyelse å høre på. 

Offer- og monsterkommunikasjon

Derimot reagerer på Skartveits kommentar om at «Facebook knapt nok har skapt en eneste arbeidsplass i Norge». At de ikke skatter og at de «serverer en saus av ekte og falske nyheter». Klassisk eksempel på offer- og monsterkommunikasjon. 

 

Kringkastingssjefen svarer tilbake veldig godt her. Hanne har også rett i at Facebook ikke betaler skatt. Hun har også rett i at Facebook bidrar til spredning av falske nyheter. Selv Facebook har begynt å innrømme nå at de kan være skadelig for demokratiet. Men det jeg mest av alt reagerer på er påstanden om at Facebook knapt skaper arbeidsplasser. Det vil jeg påstå er direkte feil!

 

«Arbeidsplassdødare»

Hanne Skartveit er ikke alene om å komme med slike påstander. Eva Grinde i Dagens Næringsliv omtalte Mark Zuckerberg som en “arbeidsplassdødare” i fjor høst blant annet. Det er så feil at det er på grensen til falske nyheter i seg selv. Facebook har kostet mange jobben. Journalister har måttet gå. Annonseselgere også.

Noen må gå, men hvor mange har kommet til?

Men hvor mange er det nå i Norge som jobber med Facebook? Hvor mange har blitt ansatt i løpet av de siste årene som Social Media Manager i en stor eller liten virksomhet? Privat eller offentlig? Hvor mange arbeidsplasser besittes av ansatte som er spesialister på Facebook-annonsering?

Eller som jobber med å skape innhold skreddersydd for Facebook? Som jobber med tekst, bilder, video eller lyd? Hvor mange er det som jobber med å utvikle eller bruke tjenester og applikasjoner som har kommet som en konsekvens av Facebook? Hvor mange jobber med informasjon, kommunikasjon, markedsføring eller kundeservice på Facebook. Og hvor mange er det som livnærer seg i en eller annen form som foredragsholder, kursinstruktør eller med workshops hvor Facebook er utgangspunktet. Arbeidsplasser som ikke eksisterte for kun få år siden. 

Finn-indeksen

Superenkel forskning gjennom et lite Finn.no-søk viser at det i dag – på tampen av januar – er 154 ledige stillinger som omhandler Facebook og 211 stillinger som inneholder sosiale medier. Til sammenligning er det kun 23 ledige stillinger som journalist. 

At Facebook knapt skaper knapt arbeidsplasser i Norge er helt feil. Og det tror jeg Hanne Skartveit også vet.

Bilde: Kees Streefkerk via Unsplash